Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlar ve giriş sınavlarıyla ilgili esasları belirleyen yeni bir yönetmelik yayımlandı. Yeni yönetmelikte lise mezuniyet şartı getirilirken, düzenleme ile 1 yıldan az hapis cezası alan kişilerin de bekçilik yapabilmesinin önü açıldı.

Yeni yönetmelik yayımlandı: 1 yıldan az hapis cezası alanların bekçilik yapabilmesinin önü açıldı

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlarda değişikliğe gidildi.

Bekçiler için hapis cezası şartına ilişkin süre 1 yıla çıkarıldı. Önceki yönetmelikte en fazla 6 aylık hapis cezası şartı bulunuyordu. Önceki yönetmelikte bulunan, “Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak” şartı yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca önceki yönetmelikte bekçiliğe alınacaklarda ilkokul mezunu olma şartı aranırken, şimdi en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı getirildi.

UYUŞTURUCUDAN SORUŞTURMA ŞARTI DEĞİŞTİ

Yönetmeliğin uyuşturucu ve fuhuşla ilgili faaliyetlerde bulunmamış olma şartında da değişiklik yapıldı. Öncekinde kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle hakkında soruşturma/kovuşturma devam ediyor olmamak şartı yer alırken, yenisinde bunun yerine “Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak” şartı getirildi.