Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili olarak savcıları göreve çağırdı. Çiçek, “Videoları seyreden, gazetede okuyan ilgili savcı ya da savcıların harekete geçip gereğini yapmaları lazım. Devlete güveni sağlamak açısından bu gereklidir” dedi.

YİK Üyesi Cemil Çiçek, Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili olarak savcıları göreve çağırdı

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi ve 23. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolar da dahil olmak üzere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

DW Türkçe'ye konuşan ve ‘şeffaflık’ üzerinde duran Çiçek, “Bunlar aslında sadece bugünün sorunları değil, 100 yıllık tarihimize baktığımızda, dönem dönem daha görünür hale gelen bu sorunlara kaynak teşkil eden nedenleri, üç kayıt dışılık başlığı altında toplamak mümkün. Birincisi kayıt dışı ekonomi, ikincisi kayıt dışı siyaset, üçüncüsü de kayıt dışı din” dedi.

Çiçek, Peker'in sosyal medyada yayımladığı videolardaki iddialarına ilişkin ise “Binde biri bile doğruya felaket ve sıkıntıdır” dedi. “Binde birken önünü alamazsanız, bu yüzde bir, sonra onda bir olur sonra bir bakarsınız ki bütün vücudu kaplamış” ifadesini kullanan Çiçek, Türkiye’nin bu konuda yeteri kadar tecrübe sahibi olduğunu belirterek, ‘gereğinin yapılması’ çağrısında bulundu.

‘EVVELA YARGININ HAREKETE GEÇMESİ LAZIM’

Söz konusu iddiaların araştırılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, savcılara seslenerek şunları kaydetti:

“Videoları seyreden, gazetede okuyan ilgili savcı ya da savcıların harekete geçip gereğini yapmaları lazım. Devlete güveni sağlamak açısından bu gereklidir. Bu boyuttaki iddiaları savcılar araştıracak, gerçek neyse ortaya çıkartacaktır. Suç teşkil eden bir şey varsa, evvela yargı makamlarının harekete geçmesi lazım. Bu bahsedilen konular şikayete bağlı suçlar değil. Ceza hukukumuzda şikayete bağlı suçların sayısı Avrupa Birliği süreciyle alakalı olarak azaltılmıştır. Savcılar, bu iddialar hakkında haberdar oldukları an itibariyle, bu iddialarla ilgili soruşturma başlatmaları gerekiyor. Basında yeteri kadar yer buldu, görmüşlerdir. Suç varsa iddianame tanzim edilir, suç yoksa takipsizlik kararı verir. İddialar doğru değilse de elbette biz gereğinin yapıldığını görür, 'yalanmış esası yokmuş' deriz. Ama yargının görevini yerine getirmesi gerekir.”