Her yıl sonu her dalda türlü listeler yapılır. Çok sevmem ama mevzuyla hafiften dalga geçilirse eğlenceli bir durum yaratılabilir. İşte benim en çok dinlediklerim

Yıl sonu en iyiler liste sorunsalı

Her yıl sonu olduğu gibi bu yıl sonu da yapmayı en sevmediğim şeyi yaptım. Listeler! Bu yılın en iyi şarkısı, en iyi grubu, albümü filan demek bana hep abes geldi. Neticede bir türkü albümüyle rap’i, metalle cazı aynı kefeye koyamayacağımıza göre farklı tarzları da böyle afilli liste başlıklarıyla sınırlamak garip. Ama düzen, insanı buna zorluyor. Ve bir yandan da eğlenceli bir iş. Neler dinlediğini gözden geçirir, geyik çevirirsin. Aslında sevmem ama yaparken eğleniyorum. İşin aslı bu listeleri çok ciddiye almamak. Bilmediğiniz bir şey varsa dinleyip keşfetmeye bakın. Sevdiğiniz bir albüm burada yoksa hayıflanmayın. Binlerce yerli yabancı albüm içinden seçmişiz 5 tane. Elbette eksiği gediği olacak. Çok da umursamamak lazım. Aşağıda paylaştığım listeleri benim bu yıl en etkilendiğim, en çok dinlediğim isimler gibi düşünebilirsiniz. Şimdi kısaca ne nedir bir konuşalım.

Bu yıl Ezhel, yeraltından büyük bir gümbürtüyle gelip toprak üstünü yerle bir etti. Albümü Müptezhel bir plak şirketine bağlı olarak çıkmadı, yani bağımsız. Patladığı ilk anlarda bir halkla ilişkiler ekibi yoktu yani o patlama kendiliğinden oldu. Bu gibi türlü enteresanlıklar bir araya geldi ve cidden başarılı bir durum ortaya çıktı. Kısacası bence burada türler üstü bir durum var.

Jakuzi bu yılın en dikkat çekici işlerinden birini ortaya attı. Synthpop sularda gezinen ‘Fantezi Müzik’ adlı bir albüm yaptılar.

Yaptıkları albüm ve soundları dünyanın en orijinal soundu değil bilakis daha önce yapıldı. Fakat Jakuzi bu sound’a yeni bir karakter, bir soluk verdi, kendi hikâyesiyle güzel birleştirdi.

Tuğçe Şenoğul, yarışmaya yılın son çeyreğinde katıldı. Gaye Su Akyol ile birlikte Seni Görmem İmkansız gibi gayet sevdiğimiz bir projeyle isimleri alternatif sahnede büyümüştü. İlk solo albümü Gölgelerine çok kadınsı bir albüm. Olur da Gaye Su Akyol’la karşılaştırırsanız yanlış yoldasınız demektir. Neticede birlikte büyüdüler ve tınılarını yer yer benzetmek mümkün olabilir ama albümleri ve amaçları arasında ciddi bir fark var. Albümü dinleyince anlarsınız.

The Away Days ise belki de 1.5-2 yıl önce yayınlaması gereken albümünü bu yıl yayımladı. Kendilerinden pek kaynaklanmayan bu gecikme, ekibi biraz yavaşlatsa da çok modern bir albümdü Dreamed At Dawn. Huzurlu bir performans.

Ağaçkakan’sa bu memleketin son zamanlarda gördüğü en acayip isimlerden biri. Yazdığı sözleri uzun uzun okuyup anlamalı. Filozof gibi bir rapçi var karşımızda. Müziği derin ve onunla birlikte grubun performansı ateş gibi. Sahnede mutlaka canlı canlı izlemeniz lazım. Anlatılmaz. Görmeniz gerek.

***

EN İYİLER LİSTESİ

En İyi 5 Albüm
1-
Ezhel - Müptezhel
2- Jakuzi - Fantezi Müzik
3- Tuğçe Şenoğul - Gölgelerine
4- The Away Days - Dreamed At Dawn
5- Ağaçkakan - A Naşkvit

En İyi 5 Şarkı
1- Ezhel - İyi Bil / Alo / Geceler
2- Tuğçe Şenoğul - Onun Karanlık Huyları
3- Jakuzi - Koca Bir Saçmalık
4- Dj Artz - Pavyon feat. Ezhel
5- Kamufle & Red - Sorunumuz Var.

***

Metal listesi de burada

Ben pop, rap dinlemem diyorsanız sıkıntı yok. Çocukluğumdan beri büyük bir death ve thrash metal hayranıyımdır. Bu liste de onun kanıtı gibi. Bu yıl death metal açısından kârlı geçen bir yıldı. Bu albümlere göz atın. Önümüzdeki haftalarda memleketin son düzlükteki death metal deparını konuşacağız. Herkese iyi yıllar.

1 - Havok - Conformicide
2 - Code Orange - Forever
3 - Mastodon - Emperor of Sand
4 - Chelsea Wolfe - Hiss Spun
5 - Pallbearer - Heartless
6 - Decapitated - Anticult
7 - Thy Art Is Murder - Dear Desolation
8 - The Black Dahlia Murder - Nightbringers
9 - Obituary - Obituary
10 - Enslaved - E