Youtube bazı anlarda koca bir bilgi kirliliğinden oluşan kara deliğe dönüşüyor. Genelde yabancı kanalları takip etsem de memlekette de çok iyi kanallar ortaya çıkmaya başladı. Bu hafta keşfettiğim iki şahane müzik içeriği üreticisinden bahsedeceğim size.

Youtube’un aydınlık yüzü

Türkiye’de Youtube’un ne denli sorunlu içeriklere ev sahipliği yaptığına hepimiz şahidiz sanırım. Bu elbette hiç kaliteli içerik olmadığı anlamına da gelmiyor. Neticede isteyen istediğini izleyip beğenmediğini de kenara atabiliyor ama her açtığınızda karşınıza çıkmaya devam ediyor bu garip içerikler. Bu hafta keşfettiğim iki tane şahane kanal ve müthiş içerik üreticisinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle 2 hafta önce videolar yüklemeye başlayan Nisan Ak’ın kanalına takıldım.

Nisan Ak, Türkiye’nin kuruluşundan bu yana İnci Özdil ve Sera Tokay’dan sonraki 3’üncü kadın orkestra şefi. Richmond Oratoryo Topluluğu’nun müzik direktörlüğüne seçilmişti geçen yıllarda. Şimdiye kadar Viyana’da Wiener Konzerthaus ve Palais Eschenbach salonlarında konserler yöneten şef, son dönemlerin yükselen yıldızlarından biri. Biyografisi şimdiden çok uzun ama ben bugün onun Youtube kanalından bahsedeceğim.

Ak’ın neler yaptığını merak ederseniz nisanak.com adresine bakabilirsiniz. Ak, kendi adıyla açtığı Youtube kanalında klasik müzik ile ilgili videolar yüklemeye başladı. Profesyonel bir çekim yok. Kameralar, yönetmenler falan yok. Tek kamerasını veya telefonunu piyanosunun başına koymuş bilgi veriyor genç şef. #herkesicinklasikmuzik etiketiyle paylaştığı videolarını ben ‘Beethoven’ın 5. Senfonisi’ videosuyla keşfettim. Senfoninin hangi öğelerden oluştuğunu anlattığı videosundan sonra ‘Chopin’in Fa Minor Nokturn’u’ videosuna takıldım. Çok kez dinlediğim bu eserleri Ak’ın tatlı anlatımıyla bir kez daha dinlemek kafamı açtı. Nisan, kanalına Teoman’ın Paramparça şarkısının öğelerini de anlattığı bir video da koymuş. Şarkı nasıl yazılır hangi öğeleri ne anlama gelir, bunları anlatması gerçekten müthiş. Gerçekten çok başarılı ve samimi bir içerik üreticisi olacak belli ki. Umarım içerik üretmeye devam eder de kafamız açılır sayesinde. Bu arada merak edenler için Nisan Ak’ın kanalında şefliğini üstlendiği konserlerden de görüntüler var. Uzun zamandır Youtube’da müzik içeriği anlamında gördüğüm en dolu ve samimi Türkçe kanal kendisine ait.

Bir diğer keşfettiğim kanal ise iyi beat üreticilerinden, prodüktör Tanerman’a ait. Onun kanalını da Aspova’nın Nude şarkısının Leo Xandre imzalı şahane klibinden sonra keşfettim. Sıradan gidiyordu videolar ve bir anda Tanerman’ın gayet başarılı bir kanalı olduğunu fark ettim. Tanerman’ı pek çok rapçiyle yaptığı çalışmalardan biliyoruz. Youtube rekorlarını altüst eden Reynmen’in ‘Ela’ adlı şarkısına yaptığı prodüksiyonla duyduk. Ondan önce Aspova’nın Nude’uyla harika bir iş çıkartmıştı. Tanerman da kanalında beatleri nasıl yaptığını anlatıyor. Ben Fero’nun ‘Diskotek’ şarkısının beatini nasıl hazırladığını anlatmasının yanında şarkı daha ortaya çıkmamışken Ben Fero ile yaptıkları muhabbetleri de anlatıyor. Benim gibi manyaklar için bu gibi anıların paylaşılması gerçekten çok faydalı. İşim bu anıları toplamak neticede. Ayrıca eskiden beri çok ilgiimi çeker bir eserin ortaya çıkış hikâyesi… Bunun dışında Tanerman’ın kanalında dijital servislere nasıl şarkı yükleyebileceğinizi de öğrenebiliyorsunuz. Plak şirketiyle çalışmayan müzisyenler için altın değerinde bilgiler bunlar. Tanerman ve Nisan Ak’ın kanallarını müzikle ilgileniyorsanız takip edin mutlaka. Bu bilgileri her yerde bulamazsınız.

GÜZEL BİR LOKALLEŞME ÖRNEĞİ

Apple Müzik son güncellemesiyle birlikte Türkiye’nin son zamanlarda en başarılı işlere imza atan illüstratör ve sanatçılarla çalışarak liste görsellerini güncelledi. Sanatçıların içinde fırsat oldukça işlerini almaya çalıştığım Burak Şentürk de var. Çizgisine hayranım. Özellikle KRÜW ekibiyle yaptığı oyun konseptli işi ‘Dealer’ mükemmel bir işti. Şu anda mutfağımı renklendirmekle meşgul bahsi geçen ‘Dealer’.

Konuya döneyim, Apple Music son zamanlarda gerçekten iyi bir yükseliş gerçekleştirdi. Türkiye’den sanatçılarla çalışmaları gerçekten çok iyi hareket. Burak Şentürk’ün çizdiği ‘Zirvedekiler Türkçe Rock’ listesi haricinde en beğendiğim iş Hemad Javadzade’nin ‘Zirvedekiler Halk’ listesi oldu. ‘Zirvedekiler Türkçe Rap’ listesinin kapak görseliyse bir diğer çok beğendiğim işlere sahip olan Selin Çınar imzası taşıyor. Murat Palta ise ‘Zirvedekiler Türkçe’ listesinde karşımıza çıkıyor. Hepsi çok güzel. Koleksiyon sevdiğim için aklıma şöyle bir fikir geldi. Apple Türkiye her yıl bu işi farklı sanatçılarla zenginleştirse ve bir zaman sonra bu kapaklardan bir sergi açılsa... Numaralandırılmış baskılarıyla satılsa. Şahsen bazılarını alıp çalışma masamın karşısına asabilirim.

Apple Music’in uzun zamandır gerçekleştirdiği en iyi lokalleşme hareketi bence bu oldu. Çok başarılı bir iş ve en güzel tarafı da öylesine yapılmamış olması. Son güncellemesiyle birlikte liste görünümleri ve arayüz kullanımları çok şık bir hale geldi. Farklı ülkelerin listelerinde nelerin olduğunu görmek benim için önemli. Coğrafi olarak çok uzak ülkelerde neler dinlendiğini sıkça kontrol ediyorum, belki güzel bir isim keşfederim diye. Küreselleşen dünyada dijital servislerin de sayesinde dinlenenler çok benzerlik gösteriyor fakat hala arada çok ilginç şeyler keşfedilebiliyor. Bu arada Apple Music’in Shazam ortaklığı ile kullanımı da zenginleşti. Girip bir keşfetmenizi öneririm.