Atina ile Ankara arasındaki son toplantında yaşanan gerginliklerin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de gaz arama amaçlı sondaj çalışmaları söz konusu olduğunda uluslararası kuralları kabul etmediğini söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı: Türkiye, Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuku tanımıyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği Ankara ziyaretindeki gerginliğin ardından ülkesinde Euronews’e röportaj verdi.

Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda yaşanan anlaşmazlıklara değinen Dendias, “İlişkilerimizi ileriye taşımak istiyoruz. Ama bir sorunumuz var; bir problemi çözmek için aynı kurallara uymak zorundayız. Ve uluslararası hukuktaki kurallar çok açık. Aynı kurallarla hareket edersek, bu sorunu çözeceğiz” diyerek Ankara’nın uluslararası kurallara göre hareket etmediğine dikkat çekti.

“ULUSLARARASI HUKUK KONULARINDA ÇOK FAZLA GÖRÜŞ OLAMAZ”

Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında yaşanan sondaj sorunundaki asıl sorunun Türkiye’nin uluslararası hukuku tanımaması olarak nitelendiren Yunan Bakan, “Türkiye, uluslararası hukuku ve deniz hukuku sözleşmesini kabul etmeli ve buna uymalıdır. Uluslararası hukuk konularında çok fazla görüş olamaz. Bir şey yasal veya yasadışıdır. Bir şey uluslararası hukuka uyar ya da uymaz" dedi.

Yunanistan’ın Türkiye ile ortak bir zeminde buluşmaya çalıştığını söyleyen Dışişleri Bakanı, "Yunanistan, Türkiye ile ortak bir zemin bulmaya çalışıyor. Ancak bu ortak zemin, uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukukunda sağlam bir temele sahip olmalıdır” diye konuştu.

“YUNANİSTAN’IN DÖRT GÖZLE BEKLEDİĞİ ŞEY TÜRKLERLE DOSTANE BİR GELECEK”

Yunanistan’ın Türkiye ve Türk toplumuyla dostane bir gelecek istediğini kaydeden Dendias, "Bu, her iki toplum için de son derece yararlı olacaktır çünkü Yunanistan'ın dört gözle beklediği şey; Türkiye ve Türk toplumu ile dostane bir gelecek. Komşu ülkeyiz, birlikte çok şey yapabiliriz, ancak bunun çok sağlam bir temele oturması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan Bakan Dendias’ın konuşmasının devamı şu şekilde:

"İnkâr bir şeydir, gerçek başka bir şey. Yunan topraklarında 400 uçuş yaptılar. Herhangi bir uluslararası sözleşmede veya uluslararası hukukta bir devletin başka bir devletin topraklarında savaş uçakları uçurmasına izin veren herhangi bir madde yok.“