Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin 13 Nisan’da aldığı yürütmeyi durdurma kararına rağmen iş makineleri 25 Nisan’da Antalya’da bulunan Bostanlık Koyu’nda çalışmalara başladı. Phaselis'e Dokunma Hareketi ise yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen Phaselis’e iş makineleri girdi

HABER MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’da bulunan Phaselis Antik Kenti’nde yaptığı Halk Plajı Projesi Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor.

Peyzaj Mimarları Odası’nın açtığı dava sonucunda 13 Nisan’da alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen 25 Nisan’da iş makineleri Bostanlık Koyu’nda çalışmalara başladı.

Antalya 3. İdare Mahkemesi bölge hakkında “Uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte olduğu” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bölgeye gerçekleştirdiği ziyarette açılış yapmıştı. Ersoy,  “Sezonun yoğun olduğu günlerde 12 bin ziyaretçi geliyor. Vatandaşlarımızın ihtiyacına yönelik çalışma yapıldı” diyerek projeyi savunmuştu.

“RANT ELDE EDİLMESİ PLANLANIYOR”

Phaselis'e Dokunma Hareketi ise iş makinelerinin Bostanlık Koyu'nda çalışma başlatmasına dair açıklama yaptı. 

Açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgeyi özel bir şirkete ihale ettiği ve bölgenin 1’inci derecede SİT alanı olduğu hatırlatılarak, bölgeye iş makinelerinin girmesine tepki gösterildi.

Açıklamada Bostanlık Koyu’na 160 KW'lık elektrik altyapısı planlandığı vurgulanarak söz konusu altyapı ile projelerin sınırlı kalmayacağına dikkat çekildi.

Phaselis'e Dokunma Hareketi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Projenin tamamına verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen 25 Nisan 2023 de Phaselis Bostanlık Koyu'na da ağır iş makinasıyla girilip derin kazılar yapıldı ve beton künkler yerleştirildi. Hem de iddia edildiği gibi temel ihtiyaç olan tuvalet için değil, kafeterya için. Bu durum da gösteriyor ki halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması bahane edilerek koruma altındaki bu bölgeden rant elde edilmesi planlanıyor”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Phaselis'e Dokunma Hareketi’nin bölgede yaşananlara ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ifade edilirken, yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Suç duyurularımızın işleme alınması için jandarma, kaymakamlık, valilik ve savcılık arasında mekik dokuyoruz. Kafka'nın Şato'sunu aratmayan bir mekanizmayla karşı karşıyayız. Hemen her kurum görevini yapmakta ayak diriyor. Ve böylece de yasadışı "gecekondu" inşaatı bu sefer de Bostanlık Koyu'nu mahvediyor. Bizler, kültürel mirasına ve doğasına sahip çıkan yurttaşlar olarak ne betonlu ne betonsuz bir inşaatı bu dünya harikası Antik Kent sahasında istemiyoruz. Likya Yolu’nun da bir parçası olan bu koylarda doğru koruma planı;  girişlerin bir bekçi ile denetlenerek, kültür miraslarımızın gelecek nesillere aktarılmasının sağlanmasıdır. Phaselis Antik Kenti'nin tamamının nasıl korunması gerektiğine dair birçok bilim insanı ve ilgili kurumlarla bir çalıştay da yaptık ve sonuçlarını açıkladık. Sivil Denetleme Kurulu oluşturarak sorumluluk alacağımızı da gösterdik. Gelin sesimize ve nöbetimize katılın, bu ekolojik ve kültürel miras kıyımını hep beraber durduralım.”