“Kaçıncı yüzyıldayız?” sorusunun tek cevabı yok, çünkü seçilen dönüm noktası bir tane değil. Farklı alışkanlıklar var. Peki, insan

“Kaçıncı yüzyıldayız?” sorusunun tek cevabı yok, çünkü seçilen dönüm noktası bir tane değil. Farklı alışkanlıklar var. Peki, insan yaratıcılığı ile emeğine saygı belirten bir dönüm noktası seçsek? Tekerleğin icadı ile yazının icadı uygun olmaz mı? Pratik davranıp M.Ö. 4000 desek? Zaten “Tarih yazının icadıyla başladı” denmez mi? Güzel, öyleyse gereğini yapalım. Nitekim bu duyuruyu 6010 yılında kaleme alıyoruz.
Bu seçimin bizce olumlu yönleri şunlar: 1) İnsan yaratıcılığı ile emeğinin vurgulanması; 2) Tarih bilinci bakımından daha zengin bir bakışa yol açması; 3) “Milattan hemen önceki” dört bin yıl ile ilgili hesaplamaların kolaylaşması.
“Miladî 1. yüzyıl” 41. yüzyıl ise, “M.Ö. 1. yüzyıl” 40. yüzyıl olur... Yazının geliştirilmesini 5. yüzyıl Sümerlerine borçluyuz. Gılgamış 20. yüzyılda, Çin’de İy Cing (Değişimler Kitabı) 26. yüzyılda yazıldı. Thales 33, Seneca 41. yüzyılda yaşadı. Dante ile Yunus Emre 53. yüzyılda yazdı. Shakespeare 56-57, Newton 57-58. yüzyıllarda yaşadı. Mozart 58. yüzyılda ışıdı. Marx 59, Einstein ile Picasso 60. yüzyıllarda katkıda bulundular. İlk Dünya Savaşı 5914’te başladı. Ay 5969’da ayak iziyle buluştu. İnternet 6. binyılın sonlarında icad edildi, yaygınlaştı.
Dünyalıları 61. yüzyıla davet etmekten kıvanç duyarız. Umarız bu öneri 7. binyılda daha iyi bir dünya kurma çabasına katkı olur.

7. Binyıl çağrıcıları:
Selman Ada (Besteci-Orkestra Şefi), Yasemin Arpa (Gazeteci), Cüneyt Ayral (Şair), Tayfun Balta (İktisatçı), Beverly Barbey (Müzisyen), Müfit Bayurgil (Yönetici), Erol Çakatay (Elektronikçi), Emre Erdem (Dramaturg), Nevzat Erkmen (Beyin Olimpisti-Çevirmen), Prof.Dr.Ümit Erol (Yazar-İktisatçı), Gülsün Gökalp (Spiker-Programcı), Dr.Adalet Barış Günersel (Yazar-Eğitim Psikoloğu), Tarık Günersel (Yazar), Batur Fatih İlhan (Gazeteci), Prof.Dr. Ahmet İnam (Şair-Felsefeci), Piyale Madra (Karikatürist), Prof. Dr. Sabri Özaydın (Sinema-TV Eğitmen ve Yönetmeni), Halil İbrahim Özcan (Yazar), Müşfik Saltık (Oyuncu-Eğitmen), Özlem Arıkan Serbez (Dekor-KostümTasarımcısı ve Koreograf), Alpay Serbez (Işık Tasarımcısı), Ziya Soyer (Mimar), Hilmi Zafer Şahin (Dramaturg), Ayşenil Şamlıoğlu (Tiyatro Yönetmeni), Kubilay Tunçer (Yazar-İlüzyonist), Mehmet Ünal (Kariyer Planlamacı), Haluk Yanık (Mühendis-İşadamı), Levent Yılmaz (Şair-Akademisyen).
İletişim: tgunersel@gmail.com
Not: Mart 6010 basın toplantısı ayrıca duyurulacaktır.