95 yaşına varan Dünya Yazarlar Birliği PEN’in 82. Kongresi İspanya’nın Galisya Özerk Bölgesi’nde, Galisya PEN Merkezi’nin evsahipliğiyle Ourense kentinde yapıldı. Uluslararası Başkan Jennifer Clement ile Galisya PEN Başkanı Luis Gonzalez Tosar’ın açış konuşmaları üç genç kadın komedyenin parlak skeçleri ve müzik eşliğinde sunuldu. Kongrede laiklik ile cinsiyet eşitliği sık vurgulanan temel değerler arasında yer aldı. Yeni kurulan Togo PEN Merkezi’nin alkışlarla onaylanışı ve katılışı ile seksene yakın PEN merkezi temsil edildi; PEN Türkiye’den Zeynep Oral, Halil İbrahim Özcan, Tülin Dursun ve ben katıldık.

26 Eylül-1 Ekim günlerinde uygulanan programda PEN Uluslararası YK toplantısı, komite ve bölge toplantıları, Temsilciler Meclisi çalışmaları, paneller, edebiyat etkinlikleri, tiyatro gösterileri ve kültür gezileri vardı.

Snowden bağlamında ABD, ifade özgürlüğü sorunları bakımından ise Çin, Eritre, İran, İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye eleştirildi. “Boş İskemle” dayanışma mesajı için, Aslı Erdoğan dünyadan seçilen dört yazar arasındaydı. Türkiye konulu panelde PEN Uluslararası Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, davet edilen Can Dündar, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Kürt PEN Eşbaşkanı Berivan Dosky ve Alman PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Sascha Feuchert yer aldı.

Altı yıllık emeklerinden sonra görevi sona eren Japon PEN üyesi Hori Takeaki Uluslararası Başkan Yardımcıları arasına katıldı; yeni Uluslararası Sekreter Eston şair Katlin Kaldmaa oldu. On kişilik Uluslararası Yönetim Kurulu’ndaki üç yer için altı aday vardı; Norveç PEN’den Anders Heger, Sierra Leone PEN’den Mohamed Sheriff ve Myanmar PEN’den Ma Thida seçildi. Barış Komitesi Uluslararası Başkanı Sloven yazar ve çevirmen Marjan Strojan oldu; sağlık nedeniyle katılamadığı için Barış Komitesi çalışması Edvard Kovac öncülüğünde yapıldı.

Portekiz’in Braga kenti gezildi, son gün ise Galisya’nın başkenti Santiego’ya gidildi, özerk bölgenin parlamentosu ziyaret edildi. 1 Ekim akşamı düzenlenen veda etkinliğinde on yıl önce öldürülen Rus gazeteci ve insan hakları savunucusu Anna Politovskaya anıldı. Enerjiler kâh keder ve gözyaşı ile, kâh sevinç ve dans ile buluştu: coşku mücadelenin parçasıdır.

Dünya yazarlarının tanışma, tartışma ve dayanışma platormu olan PEN 95 yaşında; 102 ülkede 150 merkezi ve 30 bin üyesi olan bir federasyon. Dünya barışına katkı amaçlayan PEN ifade özgürlüğünü savunur, şiddete karşıdır. 83.Kongre’nin Galiçya’da yapılmasını isteyen Ukrayna PEN Merkezi “Galisya’dan Galiçya’ya” sloganını önerdi. Umarım önümüzdeki yıllarda ülkemiz demokratik bir ortama kavuşur, böylece dünya yazarlarını biz de ağırlayabiliriz.