Bekir Özgür Aybar, Albüm Kritik köşesinde bu hafta Banks & Steelz’in Anything But Words adlı ilk albümünü değerlendirdi.

Albüm Kritik: Yeni deneme

Paul Banks’in Şubat 2013’te iki akşam üst üste gerçekleşen Babylon konserinde izleyiciler arasındaydım. O iki akşam boyunca tekrarlanan sahneyi kaleme alırken “Banks kabına sığamayan biri” diye yazdığımı hatırlıyorum. Yeni bir solo kayıt yayımlamıştı. İstanbul’a da o albümün ardından çıktığı tur kapsamında gelmişti. Ama sadece o albüme gitmedi sahnede, diğer şarkılarını da çaldı. Çünkü Banks’in tek bir hikâyesi yok. New York merkezli post-punk revival topluluğu Interpol’ün lideri Banks. Julian Plenti mahlasının arkasına gizlenip farklı bir kişiliğe ulaşan Banks. Ardından tekrar ilk adına dönüp solo albüm çıkaran Banks. Onun müzik kariyerinde birbirinden bağımsız bölümler var ve sanırım o kabına sığamama halini seviyor.


Bunları yazıyorum, çünkü İngiliz müzisyen şu günlerde yeni bir müzik projesinin daha heyecanını yaşıyor. Banks & Steelz adlı bu yeni projede Paul Banks’in yanında Amerikalı hip hop oluşumu Wu-Tang Clan üyesi RZA var. Banks & Steelz’in temelleri bundan dört yıl önce atılsa da çiçeği burnunda ekibin Anything But Words ismini taşıyan ilk stüdyo albümü geride kalan hafta yayımlandı. RZA ve Paul Banks ikilisi işleri neden bu kadar yavaştan aldıklarını şöyle anlatıyorlar: “Acelemiz yoktu.”
Anything But Words’te duyulan müzik ne Interpol’e, ne Julian Plenti’ye, ne de Paul Banks’in solo çalışmalarına benziyor. Burada farklı ve sahiden de yeni denemeler var Banks için. Evet, şarkılarda onun vokallerini ön cepheden duyuyoruz, evet gitar kanalları da çok arkada değil. Ama bu albüm RZA aracılığıyla hip hop tavrına açıktan kapı aralıyor ve bu durum Banks’ten sadece Interpol performansı bekleyenleri yanıltabilir. Bu yanılmanın ötesine geçilebilirse Giant, Conceal, Gonna Make It gibi şarkılarıyla iyi sesler ihtiva etmeyi başaracaktır Anything But Words.

Paul Banks’i yeni bir projede görmek şaşırtıcı değil. Bir şeyleri sürekli tekrar etmektense yeni sayfalar açmayı sürdürüyor otuz sekiz yaşındaki frontman. Banks & Steelz hakkında son bir not: Onları dinlerken hiç beklemediğim bir anda Florence Welch’in vurucu vokalini duymak Anything But Words’ün en büyük sürpriziydi benim için.