Olağanüstü bir şahsiyet, yazar…

Olağanüstü bir şahsiyet, yazar… Tanışamadım, esef ediyorum. Sağ olsun, oğlu ve yeni dostum Alper Akçam 20-22 Haziran günlerinde Ardahan’da düzenlediği festivale davet etti, çok şey öğrendim. '10. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri', doğa, özgürleşme, edebiyat, tiyatro, sinema ve müzik odaklıydı. Dursun Akçam Kültür Ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy’un açılış konuşmalarını Antalya’dan gelen Şükrü Erbaş’ın şiir etkinliği ile “Birey Özgürleşmesinde Kültür ve Sanat” konulu iki panel izledi: 9 Eylül Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Profesörü Oğuz Makal, halk sağlığı uzmanı Dr. Hatice Keskin, şair Tuğrul Keskin, rejisör Reis Çelik, Yrd. Doçent Dr. Mitat Durmuş, Dr. Alper Akçam ve ben birer sunum yaptık. Makal’ın Cılavuz Köy Enstitüsü belgeselinden sonra sanat-siyaset ilişkisi, halk sağlığı kültürü ve özgürleşme mücadelesi çok yönlü işlendi.

Öldürülmüş aydınlarımızdan Ümit Kaftancıoğlu’nun 'Yelatan' romanı Alper Akçam’ın uyarlamasıyla Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu tarafından oynandı. Dursun Akçam’ın 'Oğlan Uşağı' öyküsü Ardahan Kâzım Karabekir Okulu öğrencileri tarafından öğretmen Perihan Yılmaz Erdoğan’ın yönetiminde sergilendi. Murat Fidan’ın yazıp yönettiği 'Abur Cubur Mahallesi' adlı çocuk oyunu ile 'Hiroşimalar Olmasın' adlı canlandırma da ilgiyle izlendi.

Yol yapımı gerekçesiyle süren çam kesimini protesto ettik. Cesur ve örnek aydın Dursun Akçam’ın yiğit eşi Perihan Akçam’ın varlığıyla ayrı bir boyut kazanan festival Çıldır Gölü gezisi, Dursun Akçam Ormanı’nda fidan dikimi, kır şenliği ve müzik akşamı ile sona erdi.

Eşim Füsun ile unutulmaz zenginlikte günler yaşadık Ardahan’da. Bu vesile ile Kars’ı da gezebildik, Kars Kalesi ile Ani Ören yeri dahil.

Ardahan halkı, genci, yaşlısı ve çocuğuyla salonu her akşam doldurdu. 10.Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri ulusal basınımızda daha çok yer hak ediyordu. Umarım gelecek yıl da bin türlü zorluğa rağmen düzenlenir, basınımız daha çok ilgi gösterir.