Julian Assange, Avustralya’da doğdu. 37 ya da 39 yaşında olduğuna dair farklı görüşler var. Onun ise bu duruma açıklık getirmek gibi

Julian Assange, Avustralya’da doğdu. 37 ya da 39 yaşında olduğuna dair farklı görüşler var. Onun ise bu duruma açıklık getirmek gibi bir kaygısı yok. “P..kurularını tahmin yürütmek zorunda bırakmayı tercih ediyorum” diyor. Anne ve babası Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışıp evleniyor. Çocukluğu, gezici bir tiyatro topluluğunu yöneten ailesiyle gezerek geçiyor. Sürekli yer değiştirdikleri için, eğitim hayatı boyunca 37 okul ve 6 farklı üniversiteye gidiyor. Örgün eğitimin oğlunun ruhunu yok ederek onu sıradanlaştıracağını ve otoriteye fazla saygılı olmasına yol açacağını düşünen anne Assange, Julian’ın bir süre de evde eğitim almasını uygun buluyor.
İlk bilgisayarını 16 yaşında alan Assange, bilgisayar programcılığı ve program kırma konusunda edindiği bilgilerle başarılı bir ‘hacker’ oluyor. Çökerttiği pek çok sitenin arasında Amerikan Savunma Bakanlığı’nınki de olunca tutuklanan Assange hapisten para cezasıyla kurtuluyor. Bu olay onun ‘hacker’lığı bırakıp gazeteciliğe başlamısına neden oluyor.
2006 yılında Wikileaks adlı siteyi kuruyor. O günden beri de ülkelerin ve şirketlerin kâbusu haline geliyor. Çünkü sitenin amacı gizli kalmış belgeleri ve görüntüleri kamuoyuna sızdırmak. Assange’ın deyimiyle ‘halka ait ilk istihbarat örgütü’ olan Wikileaks, geçen nisan ayında Iraklı siviller ve Reuters için çalışan 2 gazetecinin ABD askerlerince öldürülmesine dair görüntüleri yayınlayarak dikkatleri üzerine çekmişti.
Wikileaks bugüne kadar ABD askerlerinin Irak’taki masum sivilleri öldürmesinden, Guantanamo’da esirlere yapılan işkencelere, İzlanda’daki bankacılık yolsuzluklarından, Kenya’daki yargısız infazlara kadar birçok gizli bırakılmış olayın kanıtlarını yayınladı. Son olarak Amerikan ordusunun Afganistan’da 2004-2010 yılları arasında yaptığı iç yazışmalara ait 92 bin 201 gizli belgeyi yayınlayarak dünya çapında kendinden söz ettirdi. Wikileaks’ın sızdırdığı raporlar, hafta başında The New York Times, The Guardian ve Der Spigel’in manşetindeydi.
Raporlara göre Afganistan’daki koalisyon güçleri ‘yanlışlıkla’ en az 200 sivili öldürdü ve 175 sivili yaraladı. Bunların çoğu, intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen masum insanlardı. Fransız birlikleri bir okul otobüsüne ateş açarak 8 çocuğu yaraladı. İngiliz askerleri Kabil’de Afgan bir generalin oğlunu intihar bombacısı sanıp öldürdü. ABD askeri, dur ihtarına uymayan sağır bir adamı sırtından vurdu. Polonya askerleri, daha önce saldırıya uğradıkları bir köyü düğün sırasında bombalayıp aralarında hamile bir kadının da olduğu 7 kişiyi öldürdü. Afganistan’da Taliban liderlerini yakalamak ve gerektiğinde öldürmekle görevli suikast timi olarak da bilinen özel birlik, füze attığı binada 7 çocuğu öldürdü. Raporlarda, bu olayın dünya kamuoyundan saklandığı ve çocukların ailelerine para verilerek örtbas edildiği görülüyor.
Bütün bu bilgiler, Amerikan ordularının Irak ve Afganistan’da işlediği savaş suçlarına kanıt oluştur nitelikte. Tam da bu yüzden Wikileaks’ın sızdırdığı bu gizli belgeler Amerikan yönetimini fazlasıyla kızdırmış durumda. Belgelerin yayınlanmasını ‘sorumsuzluk’ olarak değerlendiriyorlar. Wikileaks ise insanlara karşı duyulması gereken asıl sorumluluğun gerçekleri ortaya çıkartmak olduğunun bilincinde olarak ardı ardına yayınladığı belgelerle bizi bu yalan uykusundan uyandırma gayretinde. Ancak bütün bu çalışmaların büyük bir gizlilikle yapılması gerekiyor. Site, gazetecilerin kaynaklarını tamamen gizleme hakkı olduğu İsveç üzerinden işliyor ve bilgi işlem çalışanlarına da kaynaklarını gizleme hakkı verilen Belçika’daki server’dan internete servis ediliyor.
Wikileaks’ın kurucusu Assange, dünyadaki tüm sırları açığa çıkartma amacının bedelini de ödüyor elbet. Hakkında pek çok suçlama olduğu için her iki üç ayda bir ülke değiştiriyor. Bilinen bir evi ve adresi yok. Sayısız ölüm tehditi alıyor ve korumayla dolaşıyor. Dinlenmeye karşı her ay telefon numarasını değiştiriyor. Pentagon şimdi her yerde onu arıyor. Meslektaşları hayatından endişe ediyor. Dünyanın ilk halk istihbarat şefi, sadece insanların gerçekleri bilmesini istiyor. Wikileaks ilgimizi ve desteğimizi fazlasıyla hak ediyor. www.wikileaks.com