"Eviniz kaç odalı? İki odalı ise aslında üç demektir, dört odalı ise aslında beş.

"Eviniz kaç odalı? İki odalı ise aslında üç demektir, dört odalı ise aslında beş. Gündelik hayatımızda kullanmadığımız oda binamızın parçası da değildir, ama bazen yaklaşır, bitişir, ve kendimizi orada buluruz. Bu oda hapishane hücresidir. Yazarlar, çevirmenler, gazeteciler olarak bu oda hayatımızda potansiyel olarak hep vardır. Hapishane hücresi Türkiye'de evimize bitişik, artık. Herkes her an gözaltına götürülebilir ve aylarca ne ile suçlandığını bilmeden hapiste tutulabilir. Geçen gün polis İstanbul'daki İthaki yayınevini bastı ve henüz yayınlanmamış olan İmamın Ordusu (Imam's Army) adlı kitaba el koydu, bilgisayardan sildi. Üstelik, bilgisayarında bu eserin kopyası olduğu belirlenen kişilerin terör örgütü üyesi sayılacağı açıklandı. İmamın Ordusu adlı eserin yazarı Ahmet Şık pek çok gazeteci gibi tutuklu. İmam kelimesinden kasıt, yıllardır Pennsylvania'da ikamet eden Fethullah Gülen. Üyeleri çeşitli dillerde yazan Türkiye PEN Merkezi daima laiklik ile demokratikleşme yanlısı olmuştur. Türkiye'de durum vahim."
                      *
9.Uluslararası Hapisteki Yazarlar Komitesi Konferansı Brüksel'de yapıldı.Türkiye PEN Başkanı sıfatıyla 26 Mart günü yaptığım bu konuşma üzerine katılımcılar laiklik yanlısı demokrat kamuoyuna destek belirtti. PEN Uluslararası Hapisteki Yazarlar Komitesi bu konuda dünya kamuoyuna duyuruda bulunacak.
    
Dünya Yazarlar Birliği PEN, sürgün yazarlara destek örgütü ICORN ve edebiyat kentleri ağı HALMA'nın iş birliği ve “Belçika Hollandaca Konuşanlar PEN Merkezi” (kısaca: Belçika Flaman PEN) ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen Hapisteki Yazarlar Komitesi Konferansı 25-27 Mart günlerinde yapıldı. Yoğun program bağlamında PEN Uluslararası Yönetim Kurulu'nun yarısı Brüksel'deydi: Başkan John Ralston Saul (Kanada), Genel Sekreter Hori Takeaki (Japonya), Philo Ikonya (Kenya), Marketa Hejkalova (Çek) ve Tarık Günersel.
    
Belçika Flaman PEN Başkanı David Van Reybrouk’un açış konuşmasıyla başlayan konferansa katılan elliden fazla PEN üyesinden bazıları: Evsahibi Belçika Flaman PEN Kulübü’nden Hilde Keteleer, Uganda PEN Başkanı Arthur Gakwandi, Portekiz PEN Başkanı Teresa Cadete, Uygur PEN Başkanı Kaiser ÖzHun, İngiliz PEN’den Başkan Gillian Slovo ile Jonathan Heawood, Cat Lucas ve Salil Tripathi, İskoç PEN Başkanı Drew Campbell, Güney Afrika PEN Başkanı Margie Orford, Hırvat PEN Başkanı Nadezda Cacinovic, İsveç PEN’den Azar Mahloujian ile Ola Wallin, İrlanda PEN’den Emer Liston, Fin PEN’den Markus Nummi, Amerika PEN’den Larry Siems ile Sarah Hoffman, Avusturya PEN Başkanı Helmuth Niederle, Alman PEN’den Karin Clark ile Başkan Yardımcısı Dirk Seger, Norveç PEN’den Anders Heger, San Miguel (Meksika) PEN’i temsilen Dennis Conroy, Bask PEN’den Hasier Recondo Lascurien, Katalan PEN’den Teresa Pous, İsviçre Almanca-PEN’den David Signer, İsviçre-Roman PEN’den Nguyen Hoang Bao Viet ile Fawzia Assaad, Tibet PEN’den Tsering Dhundup, Danimarka PEN’den Jens Lohman, Rus PEN’den Türkolog Boris Korkmazov ve Japon PEN'den Yukio Nagaşima ile Tsutomu Ide.
    
PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Uluslararası Başkanı Marian Botsford Fraser'in başkanlığındaki ikişer dakikalık sunumlarda kırka yakın ülke hakkında bilgi paylaşıldı. Ayrıca Belarus PEN Başkanı Andrey Khadanovic, Bağımsız Çin PEN Başkanı Tienchi Martin-Liao, Kamboçya PEN Başkanı Heng Sreang, Tunus PEN Başkanı Nezihe Recibe ve PEN merkezi olmayan Kongo hakkında Deo Namujimbo ülkelerindeki sorunlarla ilgili yirmişer dakikalık birer sunum yaptı.
    
Toplantılarda Avrupa PEN Ağı oluşturulması, internet ve edebiyat, basın ilişkileri, gezi-yaratıcılık ilişkisi gibi konular işlendi. Konferans Passa Porta Edebiyat Festivali ile aynı günlerde yapıldı; PEN ve ICORN üyeleri etkinliklere davet edildi.