5-12 Aralık günlerinde Tel Aviv’de düzenlenen Tiyatro-Müzik-Dans Festivali’nde zengin bir çeşitlilik vardı. 9 Aralık günü dinlediğimiz

5-12 Aralık günlerinde Tel Aviv’de düzenlenen Tiyatro-Müzik-Dans Festivali’nde zengin bir çeşitlilik vardı. 9 Aralık günü dinlediğimiz İstiklal Trio klasik Türk müziği yorumluyor. Doğal olarak önce grubun adı ilgimizi çekti, sonra da müzikleri ile eşim Füsun ile derinden etkilendik. İstiklal Trio’nun İsrail müzik dünyasında özel bir yeri var. Etnik müzikleri özgün ve modern bir tınıyla yorumluyorlar.  Yaniv Taihman ud, Ariel Kassis kanun, Noa Vax ise vurmalı ustası.
Grubun kurucusu Yaniv Taihman babası Arjantinli, anne Pangaltılı bir Yahudi-Türk. Yirmi yaşında ud tutkusu başlamış, bir arkadaş grubuyla İstanbul’a gelmiş, Mutlu Torun’dan ud öğrenmiş ve Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nden esinlenerek adı İstiklal olan trioyu kurmuş.  Dört yıl önce kurulan gruba geçen yıl  katılan kanunî Ariel ise Türk bestecilerini gerek kitaplardan gerekse notalardan izlemiş. Ariel’den önce ekibin kanunisi Dror Şemeş imiş. Noa Vax’ın ailesi de Türk-Yahudisi. İlginç bir tesadüf, Noa sadece birkaç ay önce anneannesinin vaktiyle Pangaltı’da İstiklal Sokak No 32’de oturduğunu öğrenmiş. Güney Hindistan’da vurmalı çalgılar eğitimi görmüş.
Her üç genç de İsrail’deki Rimon Müzik Okulu’ndan mezun. Dünyanın pek çok yerinde geleneksel müzik çalışmışlar. Hint, Afrika ve Arap müzikleri. Ama onların ustalık alanı Türk müziği.
Noa’nın büyükannesinin Şumuel Kohen adlı bir amcası varmış; o da kanunî imiş.  Yaniv’in ise İzak Maçoro adlı bir şarkıcı arkabası varmış. Demek biraz da aileden gelmiş müzik tutkusu. 
Biz grubu izlediğimizde Etiyopya’dan yeni dönmüşlerdi. Addis Küresi Müzik Festivali’nde konserler vemişler, çok sevilmişler. İsrail’de turne yapıp festivallere katılan bu  yetenekli ve Türk musikisi tutkunu gençler  ‘tam-zaman’ profesyonel müzisyen. Müzik dersi veriyorlar, aynı zamanda İsrail müziği de çalıyorlar.
En büyük arzularından biri Türkiye’ye gelip klasik Türk müziğini yorumlamak, dinleyicinin tepkisini görmek . Trio’nun repertuvarında  Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece, Kız Sen Geldin Çerkes’ten, Kürdilîhicazkâr Longa, Nihavend Longa, Sultaniyegâh Sirto gibi eserler var.
Umarım İstiklal Trio yakında gelebilir, Türkiye’de de konserler verir.  Bu üç genç dünyalının sevgi ve saygı uyandıracağı kanısındayım.