Haftalardır müzik sektöründe kavga okumaktan bunaldım. Bu kavgalar yüzünden yayınlanmış güzel işleri tanıtamıyoruz. Bu hafta bu albümlerden birinden bahsedeceğim.

Kavgadan büyük bir hip hop var

Türkçe sözlü hip hop’ta aylardır süren bir kavga var. Diss’ler ile başladı kavgaya dönüştü. Burada rapçilere akıl verecek değilim ama hip hop kültürü bu kavgaların üstündedir. İsteyen istediğini yapsın tabii ki ama kavgaları izlediğim kadarıyla bazı isimlerin kendini bu kültürden daha büyük sandığı fikrine kapıldığını düşünüyorum. Sosyal medyada kavga ne biter ne azalır. Bu kavga gürültüyle vakit kaybedildiği gibi yeteneksiz şarkıcılardan, 5 tane rapçi say desen sayamayacak insanlara kadar herkese bu kültürle alakalı yerli yersiz yorum yapmalarına fırsat verildi. Sosyal medyada Youtuber’lardan sadece makyaj videoları izlediğini düşündüğüm insanlara kadar herkes hip hop hakkında atıp tutuyor. İşin kötüsü bazı yayın organlarında da konudan bihaber insanlar akıllarına estiği gibi konuşuyor. Bazı diss sahipleri TV’ye çıkıp hip hop anlatıyor. Manasız manasız işler. Hayatında 4 tane hip hop şarkısı dinlememiş insanlara durumu izah edemezsiniz. Küfrü basıp kavga edecekseniz edin ama gidip konuyla ilgisi olmayan insanlara ağlamayın. Hip hop, rock müzik kültürü kadar büyük bir kültür. Ardında nice politik olaylar çıkışında ne büyük acılar var. Bu kavgalar bu kültürden büyük değil.

Bunlar lirik yazanların kavgası biraz da ben konunun yönünü değiştirmek istiyorum çünkü kavga gürültüden sıkıldım. Bu çocukça tartışmalar müzikten ve üretimden uzaklaştırıyor insanı. Şarkılarını paylaşıp dinlemek yerine kavgalarına ortak olmak iyice bunalttı beni. O yüzden bu hafta yeni çıkan şahane bir enstrümantal hip hop albümünden bahsetmek istiyorum. Ozoyo uzun zamandır takip ettiğim şahane bir beat üreticisi, DJ ve prodüktör. Kendisini daha önce dinlemiş olsam da sahne üstünde ilk kez Şehinşah’ın Salon İKSV konserinde izlemiştim. Ozoyo ile uzun zamandır iletişim halindeyiz. Bana da yeni albümü Motel Lazy’yi yayımlanmasından 1 hafta önce yolladı. Bozcaada yolundayken dinledim. Uzun zamandır bu kadar huzur dolu bir yolculuk yapmamıştım. Ozoyo müthiş yetenekli bir adam. Son albümü Motel Lazy de lo-fi anlayışına çok yakın bir elektronika, hip hop albümü. Adıyla müstesna olan Motel Lazy benim gibi tembel (Lazy) adamlar için gayet uygun. Durmak bilmeyen, üretimi kısıtlayan, engelleyen ve en önemlisi üretilenlerin de paylaşılamayıp arada kaynadığı bu devirde bu albümleri paylaşmak boynumuzun borcu olmalı. Hip hop saçma kavgalarla değil bu gibi albümlerle büyüyecektir. Kavgadan uzaklaşıp kulaklıklarınızı takın ve bir yere uzanıp Motel Lazy’yi dinlemeye başlayın. Sonrasında eğer hoşunuza giderse Ozoyo’nun ‘Wanderlust’, ‘Lost Beats’ ve ‘333’ gibi diğer albümlerine de kulak kabartın.

Önümüzdeki hafta böyle enstrümantal hip hop albümlerinden favorilerimi anlatacağım. Kavga etmek isteyen başka yere gitsin. Ben müzik konuşmak istiyorum artık.

Nilüfer Festivali’nden müthiş kadro

Her fırsatta belirttiğim gibi Nilüfer Fest’in gönlümde yeri ayrıdır. Memleketteki en sıkı festival kadrosu bu festivale ait, Ben bu yazının Ozoyo kısmını yazarken bu yılın sanatçı kadrosunu açıkladılar. Kimler yok ki… Öncelikle Modeselektor canlı bir biçimde sahne alacak. Geçen yıl Zorlu PSM’de izlemiştik ve inanılmaz eğlenmiştik. Modeselektor kaçacak cinsten konser değil. 6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalde Agar Agar, Athena, Cem Adrian, Ceylan Ertem, Ceza, Gaye Su Akyol, mor ve ötesi ve Roosevelt gibi isimlerin yanında Altın Gün, Ben Fero, Ah! Kosmos, Hedonutopia, Islandman ve Gözyaşı Çetesi var. Rashit, The Away Days, Flört, Selin Sümbültepe ve Eskiz de keyfimize keyif katacaktır. Eğer imkanınız varsa kaçırmayın. İstanbul’dan kaçıp müthiş bir ormanlık alanda 3 gün şahane müzik dinlemekten daha güzel tatil olmaz.