Ziya Osman Saba önemi ölçüsünde gündemde olmayan bir yazarımız idi...

Ziya Osman Saba önemi ölçüsünde gündemde olmayan bir yazarımız idi. Hilmi Zafer Şahin’in titiz uyarlaması ile gündemde, sahnede: “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi.”

Bu başarılı ve sevilen oyun İstanbul BB Şehir Tiyatroları sahnelerinde seyirciyle buluşuyor. Yer yer gözlerim yaşararak izledim. Her bakımdan özenle işlenmiş, yaratılmış bir oyun.

Yönetmen Can Doğan’ın seyirciyi çeken rejisi ile genç ve parlak oyuncu Arda Aydın’ın oyunculuğuna öncelikle dikkat çekeyim.

Saba’nın 1940’larda yazdığı öykülerinden alıntılar yazarın hayatı ve şiirleriyle harmanlanmış. Yazarın İstanbul sevgisi ile özlemi ilginç anılar ve gözlemlerle işlenmiş. Böylece Ziya Osman Saba hem yeni kuşaklara tanıtılıyor hem de İstanbul’un farklı bir dönemi bugün ile ortak ve farklı yönleri ile yaşatılıyor.

Arda Aydın’ın yanı  sıra dönüşümlü olarak Can Doğan ile Samet Hafızoğlu rol alıyor. Dekor tasarımı Mehmet Emin Kaplan, kostüm tasarımı Eylül Gürcan, müzik Mertol Şalt, illüstrasyon Ceylan Dökmen, video araştırma ve kurgu Funda Köseoğlu, ışık tasarımı Fatih Mehmet Haroğlu ve dramaturgi Hilmi Zafer Şahin imzasını taşıyor.
Tiyatroseverler, hele bir de İstanbulsever iseler, Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ile tüm ekibe bu yapım için teşekkür borçlu. Teşekkürün en iyi yolu ise seyredip tadını çıkarmak, bence. 

Hilmi Zafer Şahin örnek bir dramaturg –ve kabul ettiği zamanlarda Başdramaturg- olarak önemli katkılarda bulunan seçkin bir tiyatro insanıdır. Aynı zamanda yazar, eleştirmen ve eğitmendir. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yirmi yıldır birlikte çalışıyoruz. Kurum bilinci ve olumlu yankı bulduğu zamanlardaki özverisi ile özeldir. İnanılmaz bir arşivdir zihni, hafızası. Titiz ve disiplinlidir. Sözünü sakınmaz. Dürüst ve donanımlıdır. Her sohbetimizde ondan bir şeyler öğrenirim. Bu uyarlaması on yıla yakın rafta kalmıştı. Piyesin parlak bir ekiple buluşması sevindirici.  

30 Mart 1910’da İstanbul’da doğan ve 29 Ocak 1957’de yine İstanbul’da ölen Ziya Osman Saba eserleriyle yaşıyor. 47 yaşında sona ermiş hayatı. Ruh inancım yok; ancak şöyle diyebilirim: Mesut seyirciler arasında yer alırdı, eminim.