Ressam Onay Akbaş’ın sanatında eskizler çok önemli. Çizdiğin hiçbir eskizi işi bitince kaldırıp atmıyor. Sakın ola “ne işe yarar ki?” demeyin. Sergiyi gezince anlayacaksınız.

Onay Akbaş’ın görkemli resim sergisi: Eskizleri Onay’lamak!
‘Ölü fikirler tarlası’na herkes katkı yapabilir. (Fotoğraflar: BirGün)

İzmir’de temmuzun 31’ine kadar gezilebilecek devasa bir resim sergisi var. Kültür Park Atlas salonundaki sergide son derece etkileyici tablolar yer alıyor. Tablolar kadar onları izleyicilerle buluşturan sergi tasarımı da son derece çarpıcı. Sözü fazlaca uzatmadan Maltepe “kökenli” Parisli ressam Onay Akbaş’ın resimlerine ve küratör Erkan Doğanay’ın düzenlemesine geçelim. 

Ama önce akıllara takılabilecek “memleket nere?” sorusunu halledelim. Onay Akbaş 1964 Fatsa doğumlu. Ülkenin ünlü okullarından Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesini bitirip Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun oluyor.  Akbaş “Maltepeli Ressam” grubu içinde yer alıyor. Ardından da soluğu Paris’te alıyor. Geriye bakınca görüyor ki, göz açıp kapayıncaya kadar 36 yıl geçmiş dünyadaki bütün ressamların hayalindeki “sanat ülkesi” Paris’te… 

Onay Akbaş ile İzmir’de bir sabah kahvaltısında buluştuk. Ortak dostlar sayesinde hiç tanışmamış olmamızın bütün eksikliklerini bir kahvaltıda giderdik. 

Genç bir ressamın dünyanın resim merkezinde tutunabilmesi “epeyce çileli olmuştur” diye düşünenler anında yanılırlar, benim gibi… Onay’ın hayatında babasını çok küçük yaşlarda kaybetmesi dışında “gözyaşı” bulunmuyor. 

Kendisinde daha önce Paris’te yaşayanlardan pek fazla söz etmiyor. O kendi yolunu kendisi çizmiş. Doğrudan çizgilerinden topa giriyor:

-Ben resimlerimin eskizlerini kafelerde, parklarla çiziyorum, Türkiye’de de çay bahçelerinde… Bu aşamaya ‘doğumhane’ diyorum. Atölyeme dönüp de tuvale aktarıyorum. Bu aşamaya da ‘dökümhane’ diyorum. Dökümhanede nasıl bir şey ortaya çıkacak önceden belli olmaz. Eskizden tuvale geçerken değişime uğrar. 

Onay Akbaş’ın sanatında eskizler çok önemli. Çizdiğin hiçbir eskizi işi bitince kaldırıp atmıyor. Sakın ola ki “ne işe yarar ki?” demeyin. Sergiyi gezince bunu çok iyi anlayacaksınız. Çünkü serginin ağırlığını bu eskizler oluşturuyor. Yalın Alpay “izleyici için Akbaş’ın sanatının tepe noktası yağlı boya resimleri gibi gözükse de sanatının zirve noktası optimum halini almış olan eskiz çizimidir. Akbaş’ın esas sanatı onun eskizleridir!” diyor. 

Sergi 31 Temmuz 2023’e kadar gezilebilir. İzmir’de yaşamayanlar sadece bu sergi için Kültür Parktaki Atlas galeriye giderlerse, hiç pişman olmazlar. Onay Akbaş’ın sergisine kısa bir başlık atmam gerekseydi, şöyle derdim:

-Eskizleri ONAY’lamak!