15 Kasım Dünya Yazarlar Birliği PEN’in “Hapisteki Yazarlar Günü”. 1921’de Londra’da ilk adımlarını atan PEN’in ilk uluslararası kongresi 1932’de Budapeşte’de

15 Kasım Dünya Yazarlar Birliği PEN’in “Hapisteki Yazarlar Günü”. 1921’de Londra’da ilk adımlarını atan PEN’in ilk uluslararası kongresi 1932’de Budapeşte’de düzenlenmişti. 1960’da Brezilya’daki kongrede Hapisteki Yazarlar Komitesi kuruldu. Bu yıl komitenin 50. Kuruluş yıldönümü. PEN halen dünyada hapiste veya mahkemelik olan 900 yazara yardımcı olmaya çalışıyor. 70 PEN merkezinde Hapisteki Yazarlar Komitesi (HYK) var. Komitenin uluslararası başkanı (Chair) Marian Botsford Fraser, Türkiye PEN Kulübü HYK Başkanı ise Halil İbrahim Özcan.
15 Kasım günü Burma demokrasi lideri Aung San Suu Kyi’nin ev hapsi sona erdi. (Şimdilik.) Kadın lider kısa bir ara dışında 21 yıldır ev hapsindeydi. Burma askerî diktası 2000 demokratı hapiste tutuyor. Defalarca hapsedilen ve Türkiye PEN Kulübü’nün Onur Üyeleri arasında olan Zargana hapisteki yazarlar arasında. Zargana yabancı gazetecilerle görüştüğü için 200’de 35 yıl hapse mahkûm edildi.
Türkiye’de 40’tan fazla gazeteci, yazar ve çevirmen hapiste. Türkiye PEN üyesi Muharrem Erbey Diyarbakır’da KCK davası bağlamında bir buçuk yıldır tutuklu.  Türkiye PEN Üyeleri Ragıp Zarakolu yayınladığı bir kitaptan ötürü mahkemelik. PEN Duygu Asena Ödülü sahibi Pınar Selek Alman PEN yazar bursuyla Almanya’da. İki kere beraat etmesine rağmen Yargıtay’ın yeni kararı üzerine tekrar mahkemeye sevk edilmesi söz konusu. Türkiye PEN Onur Üyesi İsmail Beşikçi bir yazısından ötürü mahkemede. PEN üyesi olmayan gazetecilerden Mustafa Balbay iki yıla yakın bir süredir tutuklu yargılanıyor. Hepsinin serbest bırakılması Uluslararası PEN’in dileği.
PEN haberlerini siteden izleyebilirsiniz: www.pen.org.tr
İngilizce bilen okurlar ayrıca Uluslararası PEN sitesini izleyebilir: www.internationalpen.org.uk