Dünya Yazarlar Birliği PEN’in ‘Free the Word! / Söze Özgürlük!’ adlı etkinlik dizisi Londra, Jamaika, Guadalajara, Dubai, Linz  ve

Dünya Yazarlar Birliği PEN’in ‘Free the Word! / Söze Özgürlük!’ adlı etkinlik dizisi Londra, Jamaika, Guadalajara, Dubai, Linz  ve Santiago de Compostela’nın ardından İstanbul’daki buluşmayla gelişti. 12 Haziran günü Cezayir Toplantı Salonu’ndaki sohbetlerde dört romancı vardı: İnci Aral, Eugene Schoulgin, Murat Uyurkulak ve Juli Zeh.
İnci Aral önce PEN Türkiye Başkanı olarak değerlendirmede bulundu: Bugün Türkiye’de büyük bir baskı ve korku ortamı olduğunu ve gözaltı uygulamasının yargısız infaza dönüştüğünü vurguladı, yazarların ve yazar kuruluşlarının zor şartlarda mücadele verdiğini belirtti.
Uluslararası PEN Genel Sekreteri Eugene Schoulgin PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi’nin 50 yaşında olduğunu hatırlatarak bilgi verdi.
Moderatörlüğünü Tarık Günersel’in yaptığı ilk panelde Aral ile Schoulgin yazma serüvenlerine değinerek karşılıklı sorularla sohbet ettiler. Her iki yazar da çocukkenki yalnızlığın yazmaya yönelmede önem taşıdığını vurguladı.
İkinci panelde Alman romancı Juli Zeh ile Murat Uyurkulak söyleşti. Efnan Atmaca’nın moderatörlüğündeki söyleşide Zeh Avrupa’da gençlerin kaygılı olduğunu belirtti, özgürlük ile başıboşluk arasındaki farka dikkat çekti. Uyurkulak önce 12 Eylül darbesi ile etkilerine ve Kürt yurttaşların durumuna değindi, sonra yazar oluş sürecini özetledi.
İki kuşaktan dört farklı romancı çok boyutlu bir buluşma gerçekleştirdi. Toplumsal sorumluluk ile dar siyasetçilik arasında özenle ayırım yapmaları ortak nokta olarak belirginleşti.
Uluslararası PEN ile Türkiye PEN Kulübü’nün birlikte düzenlediği buluşmanın koordinatörlüğünü Başak Ertür yaptı. “Söze Özgürlük!” sürecinin İstanbul’daki gelecek adımı 2011 baharında.