Steven Spielberg’in yeni filmi ‘Casuslar Köprüsü’ vizyona girdi. Usta yönetmenin 44 yılı deviren sinema kariyerinin unutulmaz filmlerini, kendi ağzından hatırlamanın tam vakti

Sinemada son 40 seneye damga vurmuş isimlerden biri Steven Spielberg. TV için çektiği 1971 tarihli Hitchcockyen gerilim 'Bela'yı (Duel) ilk filmi olarak kabul edersek, bugün vizyona giren 'Casuslar Köprüsü' 69 yaşındaki yönetmenin 29. filmi. Bu 29 filmlik filmografide ticari sinema için kilometre taşı niteliğinde pek çok film mevcut. Spielberg, farklı dönemlerde farklı özellikleriyle klasikleşen; bazen teknolojik açıdan öncü, bazense hikâye anlatımındaki ustalığıyla ve kusursuz zanaatkârlığıyla dikkat çeken başyapıtlar yarattı. Ara sıra hayal kırıklıklarına da imza atmadı değil. Ama artık popüler kültüre mal olmuş, sinema tarihi açısından ikonik sayılabilecek pek çok önemli klasiğin üzerinde onun adı yazıyor. Yönetmenin defalarca izlense de eskimeyen, unutulmaz filmlerini bir hatırlayalım istedik. Ama bu filmleri sinema hakkında tutkuyla konuşan, analog filmin en önemli savunucularından olan ve sinemada hâlâ en geçerli akçenin hikâye anlatımının büyüsü olduğuna inanan Spielberg'den daha iyi anlatacak birisi olabilir mi? Şüphesiz ki hayır. Biz de bu yüzden yönetmenin çeşitli zamanlarda verdiği röportajları tarayarak kendi filmleri üzerine bahsettiği kısımlardan bir derleme hazırladık.

Münih / Munich (2005)
"Bu film, barış için bir duaydı. Çekimler sırasında hep bunu düşünüyordum."

Dünyalar Savaşı / War of the Worlds (2005)
"Bu filmi asla ailelerden oluşan bir seyirci için yapmadım. 11 Eylül sonrası, her şeyin sonu hakkında epey yoğun bir kıyamet filmiydi."

spielberg-in-unutulmaz-filmleri-91733-1.

Azınlık Raporu / Minority Report (2002)
"Bu bir popcorn filmi. Ama gurme bir popcorn filmi."

Sıkıysa Yakala / Catch Me If You Can (2002)
"Bu filmi yönetmeyi, duyduğum en hayret verici dolandırıcılıkları yapan Frank Abagnale Jr. nedeniyle üstlendim. Üçkağıtçı filmlerinin büyük bir hayranıyım. 'The Flim-Flam Man'i, Gene Hackman'lı 'Korkuluk'u (Scarecrow) çok sevdim. 'Belalılar' (The Sting) ve 'Sonsuz Ölüm' (Butch Cassidy and the Sundance Kid) de bir nevi dolandırıcı filmleriydi."

Er Ryan'ı Kurtarmak / Saving Private Ryan (1998)
"Çekimler psikolojik yönden moral bozucuydu. Çünkü bu filmi kronolojik bir sırayla çektim ve bu yüzden tüm ekip hikâyeyi yeniden yaşadı. Filmin kronolojisiyle aynı giderek çektiğim son film -çocukların hikâyeyi anlamasına yardımcı olması için- 'E.T.' idi."

spielberg-in-unutulmaz-filmleri-91731-1.

Yapay Zeka / Artificial Intelligence: AI (2001)
"Kubrick konseptinde, Kubrick yaklaşımıyla, Kubrick felsefesiyle genel hatları Kubrick tarafından yaratılmış ve içi benim tarafımdan doldurulmuş bir film."

Schindler'in Listesi / Schindler's List (1993)
"Bu benim denediğim ilk mesajlı filmimdi. Ve bu çok basit bir mesajdı: Böyle bir şey bir daha yaşanmamalı."

Jurassic Park (1993)
"Ben de herkes kadar suçluyum çünkü 'Jurassic Park' ile dijital dönemin takdim edilmesine yardım ettim. Fakat dijitale dair tehlike şu ki, artık hiçbir şeyin çok şaşırtıcı olmadığı bir noktaya kadar istismar edilebilir."

spielberg-in-unutulmaz-filmleri-91730-1.

Kutsal Hazine Avcıları / Raiders of the Lost Ark (1981)
"Her bir planın storyboard'u vardı. 'Kutsal Hazine Avcıları' film çekimleri başlamadan önce en fazla hazırlandığım filmdi ve buna değdi."

E.T. / E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
"Gerçek anlamda ilk kişisel filmimdi. Evrende yalnız olmamızın matematiksel olarak imkânı yok."

Tehlikeli İlişkiler / Close Encounters of the Third Kind (1977)
"Bu bir bilimkurgu değil, bu bir bilim-spekülasyonu."

Jaws (1975)
"Geriye dönüp baktığımda 'Jaws' tüm filmlerim arasında benim için çekimleri en zor filmdi. 9 ay boyunca okyanustaydım ve aklınızı kaybetmeden o kadar süre okyanusta olamazsınız."

spielberg-in-unutulmaz-filmleri-91732-1.

Bela / Duel (1971)
"Duel, hayatta bir kez karşınıza çıkacak türden bir hikâyeydi. Böyle hikâyeler pek sık karşınıza çıkmaz."