Türkiye Yazarlar Sendikası 1974’te sermaye ile baskılar karşısında yazar emeğini ve yazarları savunmak amacıyla kuruldu. Ölüm tehditlerine ve maddî sıkıntılara direndi, 12 Eylül dikta döneminde kapatıldı, mahkeme süreci beraatla sonuçlandı. Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Oktay Akbal, Vedat Günyol, Şükran Kurdakul, Adnan Özyalçıner, Bekir Yıldız, Vedat Türkali, Emil Galip Sandalcı, Adalet Ağaoğlu, Orhan Murat Arıburnu, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leylâ Erbil, Nihat Behram, Ali Özgentürk, Cengiz Bektaş, Sennur Sezer, Demirtaş Ceyhun, Asım Bezirci, Alpay Kabacalı, Aziz Çalışlar, Kemal Sülker, Hıfzı Topuz, Atilla Özkırımlı, Haşmet Zeybek, Tekin Sönmez, Orhan Apaydın, Kemal Özer, Başaran, Ataol Behramoğlu, Melisa Gürpınar, Gülsüm Cengiz, Lütfi Kaleli, Enver Ercan, Mustafa Köz, Tevfik Taş, Öner Ciravoğlu ve Nurullah Can bugüne kadar Türkiye Yazarlar Sendikası’na emek vermiş değerli yazarlardan bazıları. TYS üyeleri PEN’in 1989’da hayata dönüşünde de önemli rol oynadı. Kardeş yazar örgütleri PEN-TYS-TED nicedir birlikte yürüyor.

1977’de TYS üyelik başvurum teşvik ve kabul edilince büyük mutluluk duymuştum. Yaşar Kemal, Aziz Nesin ve başka ustalardan çok şey öğrendim, öğreniyorum. TYS üyesi olduğum için kıvançlıyım.

TYS’ye emek veren herkese teşekkür ederim -hem üye olarak kendi adıma hem de başkan olarak PEN adına -böyle değerli bir örgütle birlikte hamleler yapabildiğimiz için. 2 Temmuz günü Sivas’ta, Gazze saldırısı nedeniyle Filistin’e gidişte ve 1 Mayıs günü gaz bombalarına rağmen Taksim Meydanı’nda omuz omuzaydık.

35 yaş kutlaması Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Konser Salonu’nda zengin bir etkinlikle gerçekleştirildi.

Yaşasın TYS!