2016’nın en iyi yerli albümleri

2016 birçok açıdan iyi geçmedi, ama bu kısık ışıkta dahi dinlemeye değer ve heyecanlı albümlere tanık olduk. Yılı geride bırakırken yerli sahneden kulağımıza çalınan bu başarılı kayıtlara tekrar yer açmak istedim. Hazırsanız başlayalım.

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224118-1.Artiz Kahvesi – Ülkü Aybala Sunat

Ülkü Aybala Sunat’ın ilk stüdyo uzunçaları Artiz Kahvesi. Eylül Biçer’in prodüktörlüğündeki bu albüm sahip olduğu on üç şarkı boyunca dinleyenine alternatif bir yaşam alanı sunuyor. Sadece caz doğrularından değil, aynı zamanda folk’tan ve akla Ortaçgil & Kızılok sound’unu getiren pop kanallarından güç alıyor. İhtimaller, Döngü, Güneş Doğar, Başka Türlü ve Bekler İnsan… Her şarkıda boşlukta olmanın haletiruhiyesine, dünyanın sallantıda oluşuna ve umuda klas adımlarla uzanıyor Aybala.

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224122-1.Cosmic Wings – Cosmic Wings

The Ringo Jets’ten Tarkan Mertoğlu ile Lale Kardeş’in yanı sıra Baki Turanlı ve Barış Çelenk’i de kadrosunda barındırıyor Cosmic Wings. Bu dört üyenin var ettiği çiçeği burnunda ekip self-titled albümüyle telaştan uzak ama heyecanı yüksek rock’n roll yapıyor. Lale bu kez davulda değil, vokalde. Çığ notaların agresif kanallarla uyumu rock müziğin olmazsa olmazıdır. Cosmic Wings bunu ilk uzunçalarında başarmış. Yetmişli yılların izlerini günümüzde tekrar hatırlatıyorlar ve bu kesinlikle eski moda değil. Alex Turner ne demişti: “Sen ve ben öleceğiz güzelim, ama rock’n roll asla.” (Yaşayan Rock and Roll)

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224123-1.Dreamer – Heavy Sky

Ankara çıkışlı Heavy Sky’ı ilk fark edişim masamda Dreamer adlı albümlerini görmemle oldu. İçerikte yer alan on şarkıyı dinlerken uzun zamandır bu kadar güçlü ve heyecan dozu yüksek bir sound duymadığımı hissettim. Temmuz ayında Dreamer’a dair yazarken “Heavy Sky’ı dinlemek günün en güzel saatinde zamanı durdurmaya benziyor.” demiştim. Hala aynı fikirdeyim. Rock’n roll’un en saf halinden güç alıyorlar ve asla rol kesmiyorlar.

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224124-1.Fantezi Müzik – Jakuzi

Vokalde Kutay Soyocak, gitarlarda Taner Yücel ve davulda Can Kalyoncu üçlüsünün kadrosunu şekillendirdiği Jakuzi’nin dünyası kesinlikle sıradan değil. Grubun Fantezi Müzik adlı yeni stüdyo albümünün bana hatırlattığı şey bu oldu. Saykodelik soundu takip eden içe kapanık, vurucu, kaybediş halini tüm samimiyetiyle kabul eden ve bu kaybediş haliyle yüzleşmekten de çekinmeyen sözler ihtiva ediyor. “Çünkü ben ne zaman bir şey istesem bana verilen koca bir saçmalık / Bilirsem, hata nerde bilirsem / Hiç şaşırmam, kafanı şişirmem.” Bu kadar güçlü şarkı sözleriyle çok sık karşılaşmıyoruz. (Dünyaları sıradan değil)

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224128-1.A Lunar Manoeuvre – In Hoodies

Eğer In Hoodies toplam on parçalık A Lunar Manoeuvre’un yerine sadece albümün kapanışında ses veren son iki şarkısını yayımlasaydı yine bu listede olurdu. The Vibe ve Shed Time adlı bu iki şarkı alt rock’taki enstrüman ataklarıyla, duygu geçişleriyle, boşlukları ve gerçekçi sözleriyle dinleyeni kendi hikayesine çekiyor. Bu kapanışın kusursuzluğuna Be All You Feel, Healing ve Brave başta olmak üzere diğer şarkıların büyüsü de eklendiğinde ortaya A Lunar Manoeuvre gibi zaman karşısında eskimeyecek bir başyapıt çıkıyor. Bana sorarsanız A Lunar Manoeuvre, 2016 yılında çıkmış en iyi debut albümdür.

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224129-1.Olmayan Filmin Müzikleri – Ercüment Gül

Otuz beş yaşındaki müzisyen ilk albümü Aniden’i 2013 yılında çıkarmış, o ilk şarkılarıyla caz tavrından dinlemeye değer seslere ulaşmayı bilmişti. Ercüment Gül aradan üç yıl geçtikten sonra bu kez kariyerinin ikinci albümüyle karşımıza çıktı ve yine temellerini oluşturduğu tavırlardan vurucu soundlara sirayet etmeyi başardı. Caz müziğin yanı sıra funk, soul ve yer yer salt electro akustik tonda seyreden Olmayan Filmin Müzikleri bütünüyle enstrümantal sekanslardan oluşuyor. Kalabalık enstrüman kanalları albüme ruhunu kazandıran en büyük etkenlerin ilk sırasında. Olmayan Filmin Müzikleri en çok bu ruhuyla dikkat çekiyor. (Filmin müziği gerçek)

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224130-1.Ora – Özgür Yılmaz

Özgür Yılmaz’dan Ora bir yol albümü. Bu çalışma 1970'li yıllarda 150 cc vespa motoruyla dünyayı defalarca dolaşan Osman Gürsoy'un anlatılacağı bir belgesel projesine dayanıyor. İşin ilginç tarafı belgeselin yönetmenliğini üstlenen Tolga Başol da proje üzerine yoğunlaştıkça Osman Gürsoy’la aynı ilhama kapılıyor ve motoruna atlayıp dünya turuna çıkıyor. Böylece belgesel yarım kalıyor kalmasına, ama Özgür Yılmaz 2013 tarihli proje için kaydettiği parçaları bir albüm konseptinde tekrar elden geçirip yayımlıyor. Dedim ya bu bir yol albümü. Evrenin büyüklüğüne kıyasla küçük, hem de çok küçük olan bir gezegende kaybolmak ve her şeyden kaçmak isteği var Ora’da. (Yolda olmak)

2016-nin-en-iyi-yerli-albumleri-224131-1.Ve Ev – Melis Danişmend

Melis Danişmend kariyerinin üçüncü stüdyo uzunçaları Ve Ev ile yakın geçmişindeki çalışmalarından daha farklı bir bakış açısı deniyor. Ve Ev hem kendisine ses geçirmeyen bir yaşam alanı arayacak kadar iyimser, hem de aslında hiçbir şeyden kaçış olamayacağını hatırlatacak kadar gerçekçi bir albüm. Belli ki Danişmend de hepimiz gibi son birkaç yıldır bu iki ince hat arasında yaşıyor. Sığındığı şey ise müzik. Albüm kartonetindeki kısa yazısında da şunları yazmış Melis Danişmend: “Her şeye rağmen iyi ki müzik yapıyoruz ve iyi ki hala mucizelere inanıyoruz.”