Gül'ün istifasının perde arkasında Süleyman Soylu'nun başı çektiği bazı bakanların yargıya müdahale girişimlerinin ve İstanbul Grubu'nun yargı içindeki faaliyetlerinin öne çıkan gerekçeler olduğu belirtiliyor.

Abdulhamit Gül'ün istifasının perde arkası

Adalet Bakanlığı görevinden istifa eden Abdulhamit Gül'ün ayrılma gerekçeleri ortaya çıktı. Buna göre, yakın çevresine "Türkiye polis devleti oldu" diyen Gül'ün başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere bazı bakanların yargıya müdahale girişimlerinden rahatsız olduğu bildirildi. Özellikle Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nin de etkisiyle Süleyman Soylu'nun uygulamaya koyduğu "güvenlikçi politikaların" hukuk devletine zarar verdiğini belirten Gül'ün en son yaptığı MOBESE çıkışının da Soylu cephesinde tepkiyle karşılandığı ifade edildi. Yargıdaki İstanbul Grubu'nun kendi başına hareket etme girişimi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nın uygulanmaması da Gül'ü rahatsız eden konuların başında geldi.

Bu istifanın ardından yargıda güç dengelerinin yeniden değişmesi beklenirken, bir süredir pasifize edilen İstanbul Grubu'nun yargıda yeniden önünün açıldığı kaydedildi. İçişleri Bakanı Adalet Bakanlığı Adalet Bakanlığı 'nun Berat Albayrak'ın ardından iktidar içinde sık sık karşı karşıya geldiği bir rakibinin daha devre dışı kaldığı belirtildi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 24 Ocak Pazartesi günü istifa dilekçesini Erdoğan'a verdi. Ancak Erdoğan, istifa dilekçesini hemen yürürlüğe koymayarak bekletti.

MOBESE KRİZİ SON DAMLA OLDU

Bu süreçte Abdulhamit Gül'den dünkü MOBESE çıkışı geldi.

Gül'ün bu çıkışının özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu cephesinde rahatsızlık yarattığı, bu rahatsızlığın da Beştepe'ye iletildiği ifade edildi. Bu durum, "bardağı taşıran son damla oldu". Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdulhamit Gül'ün istifasını dün kabul ederek, yeni atama kararını imzaladı.

GÜL NEDEN İSTİFA ETTİ?

Peki, Gül'ü istifaya götüren süreçte rahatsız olduğu konular nelerdi?

Ankara kulislerine göre, Gül'ün rahatsızlığı 4 ana eksende toplandı. Bazı bakanların yargıya müdahale girişimleri; atamalarda "likayat" yerine refaranslı kişilerin esas alınması; İstanbul'da yargının kendi başına hareket etme çabası; İnsan Hakları Eylem Planı ve bu kapsamda çıkarılan yargı reform paketlerinin yeterince uygulanmaması etkili oldu.

"POLİS DEVLETİ OLDUK"

Abdulhamit Gül'ün, uzun süredir özellikle MHP ile kurulan Cumhur İttifakı'nın da etkisiyle hükümetin güvenlikçi politikalarından rahatsız olduğu biliniyordu. Gül'ün son dönemde yakın çevresine duyduğu bu rahatsızlığını "Türkiye iyice polis devleti oldu. Özgürlük güvenlik dengesinde terazi güvenlik yönünde değişti. Hukuk devletine aykırı uygulamalar yapılıyor" dediği öğrenildi. İnsan Hakları Eylem Planı ve yargı reformu süreçlerine işaret eden Gül'ün buna karşılık reformun uygulamalarda takibinin yapılmaması ve uygulanmasını eleştirdiği bildirildi.

Gül'ü Cumhur İttifakı içerisinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de istemediği konuşuluyor. Bahçeli'nin Gül'den rahatsızlığını daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiği belirtildi. Özellikle MHP kontenjanından seçilen HSK Üyesi Hamit Kocabey'i istifaya götüren süreçte Bahçeli'nin Gül'ü sorumlu tuttuğu kaydedildi.

YARGIDAKİ DENGELER NASIL ETKİLENECEK?

Gül'ün istifasının bir gerekçesi de "İstanbul'da yargının başına buyruk hareket etme isteği" olmuştu. Bu durumdan kast edilenin, yargı içinde bir güç odağı olan İstanbul Grubu'nun olduğu öğrenildi. Gül ile sık sık karşı karşıya gelen İstanbul Grubu'nun Gül'ün gidişini olumlu karşıladığı ifade edildi.

DW Türkçe'ye konuşan bir kaynak, "Gül'ün istifasıyla yargıya müdahalelerin önü açıldı. İstanbul Grubu artık yargıda çok daha rahat hareket etme, kritik birimlere gelme imkanı yakaladı" yorumunu yaptı.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayınız.