BirGün muhabiri İsmail Arı, Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı AKP’li Mustafa Varank’ın açtığı dava nedeniyle hakim karşısına çıktı. Arı, “Devletin arazisinin bakanın akrabasının almasının tüm dünyada haber değeri taşıdığını, gazetecilik yaptığını ve kamuoyunu bilgilendirdiğini” söyledi. Varank’ın avukatı ise Arı’nın cezalandırılmasını istedi. Dava 24 Ekim’e ertelendi

AKP’li Mustafa Varank’ın BirGün’e açtığı dava ertelendi
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

AKP Bursa Milletvekili ve eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın BirGün muhabiri İsmail Arı’ya açtığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü.

AKP’li Varank, 18 Kasım tarihinde BirGün’de yayımlanan “Deniz manzaralı araziyi Varank’ın ‘kuzeni’ kaptı!” başlıklı haber nedeniyle “kamu görevlisine hakaret suçunu” işlediğini iddia ederek BirGün muhabiri İsmail Arı’ya dava açtı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasına İsmail Arı, BirGün Yayın Koordinatörü Elif Ilgaz ile gazetemizin avukatı Tolgay Güvercin katıldı.

‘KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİM’

Arı savunmasında, “Turizm merkezi olan Bodrum’da, Emlak Konut tarafından satışa çıkarılan taşınmazı dönemin bakanı olan Mustafa Varank’ın kuzeni ihale ile satın aldı. Bu hem bizim ülkemizde hem de dünyanın tüm ülkelerinde haber değeri taşıyan bir olaydır. Çünkü bakan olarak görev yapan Varank’ın bir yakını devlet iştirakleriyle ticari ilişkiye girmektedir ve bu nedenle haber değeri taşımaktadır. Kamuoyunu bilgilendirmek için söz konusu haberi yaptım. Eylemim gazetecilik faaliyeti içindedir, basın özgürlüğü kapsamındadır. Ayrıca habere konu satışı Emlak Konut halka açık bir şirket olması nedeniyle Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirmiştir. Haber içeriğinde bu açıklamaya da yer verdim. Şikâyet dilekçesinde iddia edildiği şekilde haber içeriğinde bedelsiz tahsis edildiği anlamına gelebilecek herhangi bir ifade yoktur. Ayrıca iddianameye konu haber ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ödül aldım. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum” dedi.

BirGün avukatı Tolgay Güvercin ise “Haber başlığında içeriğinde 6-7 kez ihale kelimesi geçmesine rağmen iddianameyi hazırlayan savcılık makamının arazilerin ihalesiz olarak müştekinin kuzenine tahsis edildiği algısının oluşturulduğu kantine nasıl ve ne şekilde varıldığını anlamakta zorlanıyoruz” diye konutu.

24 EKİM’E ERTELENDİ

AKP’li Varank’ın avukatı Erem Gençer ise “Şikâyetimiz devam etmektedir, sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar veren mahkeme, davayı 24 Ekim’e erteledi.

NE OLMUŞTU?

Varank’ın dava açtığı haberde, Emlak Konut’un, Bodrum’daki deniz manzaralı devasa arazi için düzenlediği ihaleyi Bakan Mustafa Varank’ın kuzeni ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cevahir şirketi aldığı ifade ediliyordu. Emlak Konut’un Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya dayandırılarak yapılan haberin ülke gündemi oturmasının ardından ihalenin iptal edildiği açıklanmıştı.

150 BİN TL’LİK TAZMİNAT DAVASI DA AÇTI

Ayrıca Varank, geçen aylarda kuzeninin aldığı 208 milyon TL’lik bir başka ihaleyi haberleştiren gazetemiz BirGün’e tazminat davası da açmıştı. Varank, BirGün ile BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ve muhabirimiz İsmail Arı’dan 50 bin TL talep etmişti. Bakan Varank, 28 Kasım tarihinde gazetemizin “Kuzen sağ olsun” başlığıyla manşetten duyurduğu haber için de yine gazetemizden 100 bin TL’lik bir tazminat talep etmişti.