Taksim Hill Hotel’in önü gazetecilik adına yapılması gerekenleri yapma gayreti içinde olan her kuşaktan gazetecilerle dolu… Aynı 1990’ların ikinci yarısının heyecanı uzaktan belli oluyor. Arada şöyle bir fark var, o yılların gençleri artık “baba gazeteciler” haline gelmişler. Hemen yanlarında ise 1990’lı yıllarda dünyaya gelenler var. Meslek aşkı kuşaktan kuşağa geçebiliyor.

Bir şey daha yavaş yavaş ete kemiğe bürünüyor. Eskiden “alternatif medya” olarak azınlığı temsil eden haberciler artık ana akım haline geldiler. Böylesi toplantıları izlemeyen “majestelerinin medyası” tarafından boşaltılan haber alanı tamamen yeni medyanın inisiyatifine geçmiş bulunuyor.

Gazetecileri böylesine bir heyecanla bir araya getiren neden ise Alevi Dernekleri Federasyonlarının kahvaltılı basın toplantısı davetiydi…

Türkiye ve Avrupa’da kurulmuş Alevi kuruluşlarının tamamını Başkanlar düzeyinde katıldığı basın toplantısında, ağırlıklı isyan havası Alevilere özgü sükûnet ile dile getirildi.

Bütün Alevi kurumları adına Alevi Bektaşi Federasyonu’nun yeni Başkanı Mustafa Aslan konuştu. Aslan bu yılın Mayıs ayında yapılan 10. Genel kurulda katılanların tamamını oyunu alarak bu göreve seçilmişti.

Başkan Aslan bir kez daha tane tane anlattı ki; Alevilik bir inanç sistemidir, devletin müdahalesiyle düzenlenecek bir şey değildir. Mustafa Aslan konuşması içinde en çok “biz laik ve demokratik bir ülke istiyoruz” dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2016 yılında “Cemevleri ibadethanedir” şeklinde bağlayıcı bir karar verdiğini hatırlatan Başkan Aslan “iktidar bu karara kulaklarını tıkamaya devam ediyor” demeyi ihmal etmedi.

İktidar kendisi için belirleyici öneme sahip olan “şey”in başkaları için de öyle olacağını varsayarak “bağlama yöntemini” devreye sokmuştu. Bir kararnameyle Cemevlerini kültür bakanlığına, Alevi Dedelerini de maaşa bağlarız, seçimlerde Alevi oylarını cebe koyarız düşüncesiyle operasyonel bir açılım icra etmişti.

Bir “torba yasa” ile bunun hukuki düzlemini hallettiğini düşünenlere dün güçlü bir itiraz geldi. Toplantının açılışı için kürsüye çıkan, Alevi camiasının önde gelen isimlerinden gazeteci yazar Necdet Saraç çok veciz bir şekilde tepkilerini şöyle dile getirdi:

-Alevilik torbaya sığmaz!

Sığmayacaklarını da ilan ettiler. En küçük Alevi köyünden en büyük Alevi federasyonuna kadar her alanda bu yasa ve kararnamenin “yok hükmünde” olduğunu söylemeye devam edeceklerini Başkan Mustafa Aslan açık ve net olarak ifade etti.