Ege ve Marmara bölgelerindeki 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların İzmir Aliağa’daki tesiste toplanmasına verilen izin için yurttaşların açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, proje için verilen iznin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kaynak: birgün ege
Aliağalı yurttaşlar kazandı: Atık tesisine geçit yok

BİRGÜN EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ege ve Marmara bölgelerindeki 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların İzmir Aliağa’da toplanmasına onay vermesine yurttaşlar tepki göstererek geçen kasım ayında dava açtı.

Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.’nin açmak istediği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada karar çıktı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, verilen izne itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, projenin çevreye zarar vereceğini vurguladı. 

Karar, bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Aliağa Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Bizler yöre halkı olarak meralarımızın, su kaynaklarımızın, zeytinliklerimizin, bal ormanımızın bulunduğu 5 köyün tam ortasında bulunan bizim için olmazsa olmaz öneme sahip bu bölgenin zehir bölgesi olmasına izin vermeyeceğiz! Kendi zehrimiz yetmiyormuş gibi 7 ilin zehrinin de bölgemize taşınmasına müsaade etmeyeceğiz! Demiştik ve idare mahkemesi de bizim ne kadar haklı olduğumuzu teyit etmiş oldu. Haklı mücadelemize devam edeceğimizi, Mahkemenin işlemi tamamen iptal edene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan yetkililere duyurmak istiyoruz. Aliağa Türkiye'nin çöplüğü değildir” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde açmak istediği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararı verildi. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’daki fabrikalardan çıkan metal atıklar Aliağa’da toplanacak. 49 milyon 768 bin TL’ye mal olacak projenin ömrü ise yaklaşık 22 yıl. Çevre illerden toplanan atıklar 22 yıl boyunca Aliağa’da toplanacak ve 3 milyon tondan fazla atık birikecek.