Eğitim Sen üyelerinin, İzmir’de Haziran Hareketi’nin çağrısıyla Şubat 2015’te ‘laik ve bilimsel eğitim’ sloganıyla düzenlediği eyleme yönelik polis engeli, AYM tarafından hak ihlali olarak değerlendirildi. Yüksek Mahkeme, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyen Anayasa’nın 34. Maddesi’nin ihlal edildiğini vurguladı.

AYM 5 yıl önceki laik eğitim eylemiyle ilgili kararını verdi: Engelleme hak ihlali

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), dokuz Eğitim Sen üye ve yöneticisinin laik ve bilimsel eğitim yürüyüşüne yönelik polis müdahalesiyle ilgili 14 Mart 2016 ve 4 Nisan 2016 tarihlerinde yaptığı bireysel başvurulara ilişkin verdiği karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Savaş Candemir, Mehmet Bari Akkan, Meral Emine Kantar, Orhan Bayram, Süleyman Sönmez, Hasanali Kılıç, Tekin Çelik, Bora Evren Yılmaz ve Barış Eke’nin yaptığı dokuz bireysel başvuruyu birleştiren AYM, yapılan itirazları haklı buldu.

Yüksek Mahkeme, 13 Şubat 2015’te Haziran Hareketi’nin çağrısıyla, İzmir’de Eğitim Sen üye ve yöneticilerinin de katıldığı eyleme yönelik polis engeli ve müdahalesinin, Anayasal haklara aykırı olduğunu vurguladı.

Kararda, Anayasa’nın “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyen 34’üncü maddesinin ihlal edildiği belirtilerek, dosyanın, başvurucuların itirazlarını reddeden İzmir 5’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne yeniden yargılama yapılmak üzerine gönderildiği kaydedildi.

AYM, başvurucuların tazminat taleplerini ise reddetti.

NE OLMUŞTU?

Haziran Hareketi, AKP iktidarının derinleşen gerici politikalarına karşı 13 Şubat 2015’te tüm yurt genelinde ‘Laik, Bilimsel, Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam İçin Dayanışma ve Birlik Mitingi’ düzenleme çağrısı yapmıştı. Yurt çapında geniş yankı bulan çağrı İzmir’de de karşılık bulmuş, pek çok demokratik kitle örgütüyle birlikte Eğitim Sen’in üye ve yöneticileri de etkinliğe katılım göstermişti.

Binlerce eylemci İzmir’de Konak Meydanı’na yürüyüş yaparak Valilik binası önünde basın açıklamasını okumak istemiş ancak polis müdahalesiyle karşılaşmışlardı. Burada çok sayıda eylemci gözaltına alınmış, Eğitim Sen yöneticilerine de 208 TL idari para cezası uygulanmıştı.

Yaşananların ardından Eğitim Sen’liler 9 Şubat 2016 ve 3 Mart 2016’da tarihlerinde para cezalarına itirazda bulunmuş ancak İzmir 5’inci Sulh Ceza Hakimliği itirazları reddetmişti. Mahkeme, ‘polisin kanuna uygun davrandığını’, yurttaşların ise ‘emre aykırı şekilde dağılmadığını’ ve idari para cezasının yerinde olduğunu öne sürmüştü.