Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nisan sonu itibarıyla şap hastalığının sönümlenmiş olacağını ifade ederek “Biz ekonomik olarak kayba uğruyoruz. Özellikle küçükbaş ve büyükbaşta, ette mesela yüzde 30-35 oranında, sütte de yüzde 20 oranında kayıp yaşıyoruz. Türkiye öyle 1 milyon ton et ve süt üreten bir ülke değil. Yüzde 30-35 dediğimizde bu tedbirleri almazsanız ciddi bir kayıp var” dedi.

Bakan Kirişci'den 'şap hastalığı' açıklaması: Ekonomik olarak kayba uğruyoruz
Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'de daha önce hiç görülmeyen ve yalnızca besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığa karşı aşıların üretildiği Şap Enstitüsü Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Ziyaretinde hastalığın son durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kirişci, gerekli önlemler alınmazsa hastalığın ciddi ekonomik kayıplara neden olabileceğini belirtti.

"NİSAN SONUNDA SÖNÜMLENMİŞ OLUR"

Kirişci, şap hastalığında son duruma yönelik “4,5 milyon hayvanı aşıladık. Başlangıçtaki seyrimizle bugünkü aşılama kabiliyetimiz arasında iyileşme yönünde trend var. Gerek kesim, gerekse ithalat ve ihracatla ilgili herhangi bir kısıt söz konusu değil. Hayvanların kesiminde bu süreçler işliyor. Nisan sonu itibarıyla inşallah hastalık tamamıyla sönümlenmiş olur ve Türkiye’de artık SAT-2 konusu gündemimizden düşmüş olur diye ümit ediyorum. Çalışmalarımız hedeflediğimiz şekilde hızla ilerliyor” dedi.

“TEDBİRİ ALMAZSANIZ CİDDİ BİR KAYIP VAR”

“Biz ekonomik olarak kayba uğruyoruz” diyen Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle küçükbaş ve büyükbaşta, ette mesela yüzde 30-35 oranında, sütte de yüzde 20 oranında kayıp yaşıyoruz. Türkiye öyle 1 milyon ton et ve süt üreten bir ülke değil. Yüzde 30-35 dediğimizde bu tedbirleri almazsanız ciddi bir kayıp var.”

“YASAKLAR DEVAM EDİYOR”

Üretilen 12 milyon civarında aşıdan 9,5 milyonunun ihtiyacı olan hayvanlara yapıldığını ifade eden Kirişci, “Bugün akşam itibarıyla 12 milyon civarında aşımız üretilmiş olacak. Bunun 9,5 milyonunu sahaya sevk etmiş durumdayız. 9,5 milyon aşı, ihtiyacı olan hayvanlarımıza yapılmaktadır. Aşılanan hayvan sayısı bu akşam 4,5 milyonu bulmuş olacak. SAT-2 serotipiyle mücadele için aşı üretimi sevkiyatı ve aşılama çalışmaları, aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar çalışmalar devam edecek, yasaklar da devam ediyor olacak” diye konuştu.

Kirişci, egzotik olan SAT-2’ye karşı hayvanların bağışık olmadığını ve semptomların ağır seyretmesi nedeniyle oluşması muhtemel kayıpların, üretilen bu aşı sayesinde önlenebileceğini söyledi.

(İHA)