İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, kurucusu olduğu Engin Sigorta’nın son dönemde 57 kat büyüdüğü ve Türk Hava Yolları (THY) gibi şirketler ile iş yaptığı iddia edilmişti. Soylu’nun şirketi bu iddialara karşı çıkarak yalanlamış ve birkaç defa özetle şu şekilde yazılı açıklamalar yapmıştı:

“1996 yılında Gaziosmanpaşa’da kurulmuş, 25 yıldır aynı yerde ticari faaliyetlerini sürdüren bir sigorta acentesiyiz. Türkiye’deki 15 bin 800 sigorta acentesi içinde orta ölçekli bir acente olarak bu iddiaların hem gerçek dışı hem de mesnetsiz olduğunu kamuoyuna bildiririz…”

YENİ ŞİRKET DE KURMUŞLARDI

İleri sürülenler sonrası, Soylu ve oğlu Engin Levent Soylu’nun, 18 Ocak 2021’de yeni bir sigorta şirketi daha kurduğu ortaya çıkmıştı. Soylu ailesi, internet üzerinden sigorta satış pazarına girdi. Şirketin faaliyet konusu içinde ‘e-sigorta hizmetleri sunmak’ başlığı yer aldı. Şirket hisseleri, Soylu ve oğlu arasında eşit bölündü.

Medya ve kamuoyu Soylu ve Engin Sigorta’nın yaptığı açıklamalardan ikna olmadı. Sigortacılık şirketin aracı şirketlerin kullanılması, şüphelere verilen cevapların tatmin edici bir boyutta ele alınmasına olanak vermiyor. Bu arada Engin Sigorta konusunda yeni bir gelişme yaşandı.

HACKLENDİ: ORTAM ÇOK GERGİN

Engin Sigorta’nın hacklenmiş olduğunu ilişkin bir bilgi ortaya çıktı. Şirketin acenteleri, girmiş olduğu ihaleler, para kaynakları ve yaptığı işler, yurtdışındaki bazı sitelere düştü. Edindiğimiz bilgilere göre Süleyman Soylu cephesinde ortalık karıştı. Bilgilerin görünür olmaması için yoğun bir çaba var.

PAZARLIĞA AÇIK

Şirketin hesabını kim ya da kimlerin ele geçirdiği bilinmese de bilgilerin kopyalanıp çoğaltıldığı ve yine yurtdışı kaynaklı sitelerde satışa çıkarıldığı görülüyor. Soylu’nun sıradan bir bakan olmadığını düşünürsek, bunun bir şantaj ya da pazarlık unsuru olarak kullanılması mümkün olabilir. Tıpkı Burhan Kuzu ya da Reza Zarrab örneğindeki gibi.

EKİP KURDURDU İDDİASI

Yine edindiğimiz bilgiler, Engin Sigorta bünyesinde büyük bir kriz yaşandığı yönünde. Soylu, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nı aradı. Devletin siber uzmanları tarafından bir ekip kuruldu. Bu ekip İstanbul’a geldi ve konu kapsamında detaylı olarak inceleme başlattı.

“BİZİM İŞİMİZ ÖZEL ŞİRKETLERE DEĞİL KAMUYA HİZMET”

Sızan bilgiler ve ‘EnginLeaks’ gibi kurulmaya başlanan sitelerin internetten silinmesi ve kaldırılması yönünde çalışmalar yapılıyor. Ancak ilginç olan bazı başka bilgiler de var. Bu da istihbarat ya da Siber Suçlar ile Mücadele’deki bazı görevlilerin yardım konusunda, “Biz özel bir şirkete değil, kamuya hizmet ederiz” diye ayak diremesi.

‘Poliçe sesi’, önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacağa benziyor. Bunun nedenini açıklayalım. Engin Sigorta; “Bizim THY gibi devlet kurumları ile sigorta anlatmaları yapmadık” diyor. Aslında bunun gerçek bir karşılığı yok. Firma, acenteler çalıştırıyor, kurumları bu acentelere yönlendiriyor ve buralardan yüksek komisyonlar alıyor.

SİGORTA ŞİRKETİ DEĞİL ARACI: YÖNLENDİR KOMİSYON AL!

Sistemin, bir nevi taşeron ya da paravanlar aracılığı ile çalıştırıldığını yineleyelim. Öte yandan şirketin basın ile paylaştığı bilançolarda, ‘masrafların’ gösterilmemiş olması da şüphe yaratan başka bir unsur. Bazı aracıların yurtdışında olma ihtimalli de var. Hacklenme bu bağlantıları ortaya çıkaracaktır. Sözünü ettiğimiz telaşın nedeni bu!