Google Play Store
App Store

İktidar, depremin vurduğu 10 ilde mart başında 30 bin konutun inşasına başlamayı planlıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre, inşa çalışmaları fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda başlanacak. Konutların, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde yapılması planlanıyor. Hükümet, konutları 1 yıl içerisinde hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyor.

Bakanlık, depremin yıktığı 10 ilde konut yapımı için belirlenen standartları açıkladı
Fotoğraf: Hatay/Antakya- AA

HABER MERKEZİ

Arama-kurtarma çalışmalarının geç başlaması ve afete karşı yürütülen organizasyonların yetersizliği tepki çekmeye devam ederken, AKP iktidarı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgelerde, hızlı şekilde konut inşaasına başlamayı hedefliyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamaya göre, evleri yıkılan ya da ağır hasar gören depremzedelerin "konut ihtiyacının karşılanması" için mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanacak.

Yeni konutlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılacak.

Depremin vurduğu kentlerde çok sayıda <a href='/etiket/bina-3047' class='autotag' target='_blank'>bina</a> yıkıldı veya ağır hasar aldı / AADepremin vurduğu kentlerde çok sayıda bina yıkıldı veya ağır hasar aldı / AADepremin vurduğu kentlerde çok sayıda bina yıkıldı veya ağır hasar aldı / AA

FAY HATLARININ UZAĞINDAKİ REZERV ALANLARDA İNŞA ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

AA'nın aktardığına göre, bakanlığın inşa edilecek konutlara ilişkin belirlediği standartlar şöyle:

►Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, yerinde güçlendirilebilecek binaların tespit edileceği ve bu çalışmalar sonucu yerinde güçlendirilmesi uygun görülmeyen başka yere taşınması gereken binaların, fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda inşa çalışmalarına başlanacak.

TOKİ tarafından etaplar halinde yapılması planlanan inşa çalışmalarında ilk olarak, her bir parsel için ayrı ayrı olmak üzere, yapının temel ve statik hesaplarının yapılabilmesi için zemin araştırma verileri ile geoteknik değerlendirmeleri içeren zemin etüt raporu çıkarılacak.

►Rapordan alınan veriler doğrultusunda da başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projeler hazırlanacak.

KONUTLAR ZEMİN ARTI 3-4 KATI GEÇMEYECEK

►Depremden etkilenen bölgeler için projelendirmede konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde hazırlanması planlanıyor.

►TOKİ, binalarında uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiren depreme karşı çözümlerini yeni yapılacak konutlarda da uygulayacak.

►Bu bölgede de ihtiyaca göre tüm bu sosyal donatıların da yapılması öngörülüyor.

İDDİA, 1 YIL İÇİNDE KONUTLARI TAMAMLAMAK

►Konut inşaalarının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Açıklamaya göre, depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören yurttaşlar için yapımı tamamlanan konutlar, etaplar halinde hak sahiplerine teslim edilecek.