Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Türkiye'de zarar ettiğini duyurdu. Banka, Türkiye'de "hiperenflasyon düzeltmesi kaynaklı kayıp yaşadığını" vurguladı.

BBVA, Türkiye'de zarar ettiğini açıkladı: Bankadan 'hiperenflasyon' vurgusu
Fotoğraf: Pixabay

Garanti BBVA'nın ana ortağı anco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) faiz gelirlerinin etkisiyle beklentinin üstünde bilanço açıklarken, Türkiye'de "hiperenflasyon düzeltmesi kaynaklı" kayıp yaşadığını duyurdu. 

BBVA, net kârı üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 13 artışla 2,08 milyar euro olarak gerçekleşti. Bankanın net faiz geliri ise yüzde 23 arttı.

Bloomberg HT'nin haberine göre, İspanya'nın en büyük ikinci bankası için analistler 2,02 milyar euro net kâr bekliyordu. BBVA'nın İspanya kârı beklentiyi aşarken Meksika kârı analist beklentilerinin paralelinde geldi.

Öte yandan BBVA Türkiye'de enflasyon muhasebesi kaynaklı düzeltme ve vergi artışı sebebiyle sürpriz bir şekilde zarar kaydetti. Söz konusu zararla ilgili BBVA, Türkiye'de "hiperenflasyon düzeltmesi kaynaklı kayıp yaşadığını" duyurdu. 

BBVA, Avrupa ve Meksika'da yükselen borçlanma maliyetlerinden avantaj sağladı. Son dönemde hisse geri alım programını da başlatan banka yatırımcılarına 1 milyar euroya kadar tutarı iade etmiş oldu.

BBVA hisseleri bu yıl yüzde 33 ralli yaptı ve yüzde 8 yükselen Stoxx 600 Bankalar endeksinin üzerinde bir performans sergiledi.