Başarısızlığını örtmeye çalışan devlet, dayanışma faaliyetlerini hedef aldı. Sendikalar ve sol partiler, “İktidara rağmen yaraları birlikte saracağız” dedi.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Yaraları birlikte saracağız

Asena Tunca / Hatay

Maraş merkezli 10 ili vuran depremin üzerinden 11 gün geçti. Ülke, genciyle yaşlısıyla depremin vurduğu bölgede halkın yaralarını sarmaya çalışırken ortaya çıkan dayanışma iktidarın gözünü korkutuyor. Bölgede OHAL ilan eden Saray yönetimi, tüm yardımları kendi tekelinde toplamaya, başarısızlık imajını düzeltmeye çalışıyor.

Günlerdir ortada olmayan devlet, skandallarla dolu ilk 10 günü hafızalardan sıfırlamanın yollarını arıyor. Afetin yaşandığı illerde canla başla çalışan emek örgütlerine, sol ve sosyalist partilere, meslek odalarına, dayanışma dernekleri ile CHP’li belediyelere engellemeler getiriliyor. İktidarın bölgedeki baskılarını hatırlatalım:

• Maraş'ın deprem üssü Pazarcık'ta HDP ve yöre dernekleri tarafından bir dayanışma alanına dönüştürülen Hasankoca Cemevi'ne kayyum atandı. Cemevine kayyum atanmasına tepki gösteren gönüllüler "Kayyum öldürür, dayanışma yaşatır" sloganı atıttı.

• TKP, Osmaniye'de polisin dayanışma merkezine girerek ‘AFAD malzemelerinin çalındığı’ iddiasıyla 10 üyelerinin gözaltına alındığını bildirdi. TKP'den yapılan açıklamada, "Bu günlerin hesabını mutlaka soracağız" ifadeleri kullanıldı.

• Sanatçı Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP Derneği'nin deprem bölgelerinde yürüttüğü organizasyonlar hedef alındı. MHP Lideri Devlet Bahçeli başta olmak üzere iktidar cephesinden pek çok isim ve trol ordusu AHBAP’a yönelik ağır ithamlarda bulundu.

• CNN Türk yayınında iktidara tepki gösteren sağlık çalışanına jet soruşturma açıldı. Sağlık çalışanı, bölgeye yardım gitmediğini ve hükümetin çalışmalarının yetersiz olduğunu vurgulamıştı.

• Bölgede CHP’li belediyelerin yardımlarının engellendiğine ilişkin haberlerin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara, İstanbul, İzmir, Adana gibi CHP’li belediyelerin yardım kampanyalarını sosyal medyada alıntılayarak iktidara ‘gelin tutuklayın’ diye seslendi.

• Başta Twitter olmak üzere sosyal medya kısıtlanarak bant daraltması getirildi.

Bölgede dayanışma faaliyeti yürüten gruplar yaşadıkları baskıları BirGün’e anlattı.

Dayanışma Gönüllüleri’nden Feray Aytekin Aydoğan: “Depremin yaşandığı ilk günden bugüne dayanışma, siyasi iktidar tarafından engellenmeye çalışıldı. Dayanışma faaliyetlerinin deprem yaşanan illere girmesi engellenmeye çalışıldı, Twitter kısıtlanmaları getirildi, şimdi de kayyumlarla gözaltılarla dayanışmayı engellemeye çalışıyorlar. Ne kadar baskı kurmaya çalışırlarsa çalışsınlar memleketi yeniden kuracak, deprem bölgesinde yaraları saracak o umut yaratılan bu olağanüstü dayanışmanın gücü olacak. SOL Parti, Dayanışma Gönüllüleri dayanışma noktalarında ve günlerdir dayanışmayı ilmek ilmek ören herkesin Hatay halkının yaşadığı acıyı yüreğinde yaşayarak örgütlediği bu dayanışmanın gücünü kimse engelleyemez. Buradayız. İnatla, kararlılıkla mahalle mahalle dayanışmayı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Pazarcık Koordinasyonu’ndan Mustafa Aytaç: “Biz buraya insanlara çözüm olmak için geldik. İnsanların yarasını sarmak için. Sarabildiysek ne güzel. Devlet bizi marjinalleştirmek istiyor ama devlet gelsin buradaki sorunları çözsün. Yapması gerekeni yapsın. Bizler burada geçici bir şekilde insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlk geldiğimizde kimse yoktu. İnsanları enkazdan kurtardık.”

TKP Yardım Gönüllüleri: “Osmaniye’de dayanışma noktalarından birine çok sayıda polis tarafından ‘AFAD malzemelerinin çalındığı’ iddiasıyla girilip zor kullanılarak ve iletişim hakları kısıtlanarak 10 arkadaşımız gözaltına alındı. Bazen sözcükler yetmiyor yaşadıklarımızı anlatmaya. Ama şunu bilin öfkemiz büyüyor, kimsenin kendinde hissetmediği o büyük sorumluluğu bugün TKP’nin her üyesi, gönüllüsü, dostu kalbinde, aklında hissediyor.”

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay: “İktidar yardımlaşmaya bile saldırıyor. Yapılan bu saldırılar kayyum ve gözaltılar, iktidarın toplumsal dayanışmaya karşı duruşunu ortaya koyuyor. İktidarın baskısı ve yaratmaya çalıştığı korku iklimi bizi engelleyemez. Enkazdan ses gelirken yardım götürmeyenler halkın dayanışma güdüsüne konmaya ve bu dayanışma güdüsünü korku iklimi yaratarak yok etmeye çalışıyor. Yardım ve dayanışma merkezimize kayyum atanması ve TKP'lilere yapılan gözaltı iktidarın kendi yetmezliğini bu tip şeylerle çaptırmasıdır.”

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay: “Gerek HDP'ye kayyum atanması gerekse TKP'ye yapılan gözaltılar net bir biçimde devletin kendi beceriksizliğinin faturasını devrimcilere kesmesinden başka bir şey değildir. Devrimcilerin kendi girişimleriyle ve dayanışmayla oluşturdukları yardım alanlarına saldırıyorlar. Biz devrimciler halkımızın ihtiyaçlarına kulak vermek ve halka yardımcı olmak için var gücümüzle mücadele ederken bu saldırılar bize boyun eğdiremez. Halka yardımcı olmaya çalışan devrimcilere geri adım attıramazlar.”

Eğitim Gönüllüleri’nden Nurettin Açıkgöz: “Biz Ankara’dan eğitim gönüllüleri olarak Pazarcık’a geldik. Amacımız halkla birleşmek onların ihtiyaçlarına merhem olmak. Onların ihtiyaçlarını belirlemek, koordine etmek. Bu nedenle buradayız. Dün yardımları dağıtırken yardımlara el konulması bizi üzdü. Biz hep birlikte yardımları dağıtmak istiyoruz. ”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: “Çok geniş bir alanda, çok büyük bir yıkıma neden olan ve 15 milyonu aşkın nüfusu etkileyen böylesi bir felaketin yaralarını sarabilmek için bu dayanışmayı artırmamız ve sürekli hale getirmemiz gerektiği ortadadır. Halkın yaralarını sarmak için deprem bölgesinde günlerdir çalışma yürüten gönüllü kurum, kuruluş ve yurttaşların faaliyetleri engellenmek yerine kolaylaştırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Siyasi iktidarı ortaya çıkan toplumsal seferberliği ve yardımlaşma duygusunu köreltecek adımlar atmaktan uzak durmaya, bölgedeki gönüllülerin çalışmalarını kolaylaştırmaya davet ediyoruz.”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selam Gürkan: “Tek adam yönetimi, 6 Şubat deprem felaketinde felç durumuna gelip, hareket edemezken halkın gösterdiği büyük dayanışma karşısında şimdi tek elden yardımları yürütme işine soyundu. Gönüllü yardım organizasyonlarına kayyum atadı, yardımseverlerin bazıları gözaltına alındı. Dün 213 TV, 512 radyo kanalının ortak programıyla bağış kampanyası yapıldı. Bağışlara, yardımlara elbette bir itiraz olamaz, ilk günden beri dayanışma yaşatır diyoruz. Ancak toplanan bağışların, yardımların ve kullanıldığı yerlerin denetlenmesi, sonuçlarının halkla paylaşılması zorunludur.”