Sadece yaz günleri değil karda ve soğuk günlerde de bisiklete binmek keyif. Biraz tedbir ve özenle soğuk havalarda bisikletin ruhunuzu ve bedeninizi nasıl ısıttığını görünce şaşırabilirsiniz.

Bisiklet tutkusu kar kış dinlemez

Ahmet Yeşil - ahmetyesil08@gmail.com

KIŞ günlerinde bazı arkadaşlarımın bisikletlerini depoya kaldırdığını görmekten dolayı üzülürken her yere bisikletle gittiğimi öğrenen yeni arkadaşlarımın da şu sorusuyla karşılaşıyorum: “Peki kış gelince ne yapıyorsun?.”

Dünyanın birçok ülkesinde insanlar, yaz-kış bisiklet sürerken, mevsimlere göre bir ayrım yapmazken bizde çoğunlukla bisiklet, çocuklara alınan yaz tatili hediyesi olarak zihnimizde yer etmiş, belki de sorun burada. Bisiklet her mevsim, her türlü hava ve yol koşulunda kullanılabilir bir ulaşım aracıdır. Hatta bisikletli ulaşım için öncelikli bir mevsim seçmem gerekseydi tercihimi sonbahar ve kış aylarından yana kullanırdım. Bunun birçok sebebi var, birincisi, yazın sıcak havada yapılan sürüşler yoğun terlemeye, su kaybına, haliyle vücuttaki elektrolit dengesinde bozulmalara sebep olabiliyor, sıcak havada vücut, çalışmasını yavaşlatabiliyor. Elbette bu sorunlara karşı alınabilecek bazı tedbirler var ama bu yazının konusu değil. Şimdilik geçiştirerek kısaca söylemem gerekirse, bir eğitimci olarak derslerime terli terli gitmemek için bisikleti normalde olduğumdan yavaş kullanmaya başlıyorum. Bu da işe gidiş sürelerimi her yaz mevsiminde yeniden hesaplamama sebep oluyor.

Kış bisikletçiliği terlemeden hatta içimizi sıcacık yapan daha özgür sürüşleri sağlıyor. Ayrıca bu mevsimde düşmeye başlayan vücut direncini toparlamaya yardım ediyor. Kış mevsiminin kasvetli ruh halinden insanı uzaklaştırıyor. Hatta sürüş bittikten sonra, uzun saatler boyunca vücudu sıcak tuttuğu için ısınma giderlerinin bile azalmasına yardım ediyor.

LASTİk KAYMIYOR MU?

Her mevsimde ve her türlü yolda sürmenin kendine özgü kuralları ve alınması gereken tedbirleri olsa da kış bisikletçiliği için biraz daha dikkatli olunması gerekiyor. Birkaçını sıralayalım. Yağışlı mevsimlerde daha güvenli sürüşler için fren ve lastik seçimi fazlasıyla önem taşır. Özellikle disk frenli bisikletler yağmurlu havalarda “v” frenli bisikletlere göre daha iyi bir durma mesafesi sağlar. Lastikler ıslak zeminde ya da soğuk havalarda yol tutuşunu artırmak için dikkatle seçilmelidir. Özellikle lastiklerin “dört mevsim” modelleri genel olarak ülkemiz için yeterli olacaktır. Diğer yandan unutulmamalıdır ki lastiklerin kullanımı arttıkça yol tutuşu azalır. Uzun süre kullanmış olduğunuz lastikleriniz varsa yavaş yavaş değiştirmenizi önerim.

Sonbahar ve kış mevsiminde havanın genelde kapalı olması görünürlüğü azaltan bir etkendir. Açık renkli kıyafetler ve aydınlatma bu zamanlarda güvenli sürüşün olmazsa olmazlarındandır. Bisiklet temizliği de kışın ayrıca önemlidir. Özellikle kar suyu, bisiklet üzerinde kurursa bisikletinizin parçalarına, fren ve vites sistemi ile zincire zarar verebilir. Bisikletinizin temizliğini ve zincirin düzenli yağlanmasını yağışlı günlerde ihmal etmemek gerekir. Çamurluk da özellikle yağışlı havalarda adeta en önemli zırhımızdır. Hali hazırda birçok bisiklet türü çamurluklu olarak üretilirken, son yıllarda yapılan farklı tasarımlı çamurluklar sayesinde artık her türden bisiklete çamurluk takılabilmektedir.

NASIL GİYİNMEK GEREKİR?

Hareket vücudu çabucak ısıtır. Bunu düşünerek vücudu aşırı derecede sıcak tutacak kıyafetleri giymekten kaçınmak gerekir. Kıyafet tercihi yaparken kıyafetin özellikle teri dışarı atması ve su geçirmemesi birinci öncelik olmalıdır. Soğuk havada vücutta kalan ter hastalığa sebep olabilir. Eldiven ise diğer bir önemli ekipmandır. Vücut hareket ettiği için kolay kolay üşümezken eller bisiklette genel olarak daha hareketsiz kalır dolayısıyla çok soğuk havalarda çileli yolculuklar yapmamıza sebep olabilir. Kalın, sıcak tutan, su geçirmez bisiklet eldivenleri soğuk havalarda mutlu sürüşler yapmamıza yardımcı olacaktır.

HAREKETE GEÇMEK

Kış ayları, uzun süre bisikletten ayrı kalmanın bahanesi olmamalı. Eğer daha önce denemediyseniz biraz tedbir, biraz dikkat ve özenle soğuk havalarda bisikletin ruhunuzu ve bedeninizi nasıl ısıttığını görünce şaşırabilirsiniz. Bisikletinizi depoya kaldırdıysanız kararınızı yeniden gözden geçirin derim. Bunu meşhur Ankara'nın meşhur soğuklarında bile bisiklete ara vermeyen bir dostunuz olarak söylüyorum.

Annem anlatmıştı, hocaya bir gün sormuşlar, “Hocam yazın insanlar kış gelsin istiyor, kış gelince de yaz gelsin istiyor, insanlar neden her şeyden şikâyetçi?” hoca da demiş ki “Bahardan şikâyet eden yok ama.”

Ne güzel ki bisikletçilerin hiçbir mevsimden şikâyeti yok, doğanın her hali bisikletle bir başka güzel.