Rusya'nın Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıma kararı almasının ardından Rusya ve Ukrayna arasında uzun süredir devam eden siyasi kriz boyut atladı. AB ülkeleri ve ABD'den söz konusu karara ilişkin sert tepkiler ve yaptırım açıklamaları art arda gelirken, Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasında dair talebi Federal Meclis tarafından onaylandı. Böylece Rus ordusunun Ukrayna’nın Donbas bölgesinde konuşlanması için hiçbir engel kalmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, özel dönemlerde yedek askerlerin göreve çağrılması kararnamesini imzaladığını bildirdi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Perşembe günü için planlanan görüşmeyi iptal etti. Reuters, Ukrayna'nın olağanüstü hal ilan edildiğini aktardı. Son gelişmelere dair detaylar haberimizde...

Blinken-Lavrov görüşmesi iptal edildi: Ukrayna-Rusya krizinde son gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından Ukrayna’daki kriz bir üst aşamaya taşındı. ABD ve AB ülkeleri Rusya'ya tepki gösterirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ortaklarından destek istediğini belirtti. Rusya’ya karşı yaptırım kararları Almanya ABD ve AB’den art arda geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin, Kuzey Akımı 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu. İngiltere, beş Rus bankasına ve üç Rus iş insanına yaptırım uygulayacağını açıkladı. AB de Donetsk ve Luhansk'ta faaliyet yürüten bankalara yaptırım kararı aldı. Moskova, müzakereye açık olduklarını vurguladı. ABD Başkanı Biden, Rusya'nın iki büyük finans kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın kişilere de yaptırım getireceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile perşembe günü yapılması planlanan görüşmeyi iptal etti. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar'dan NATO çağrısı geldi. Bodnar, "Rusya'ya en güzel cevap Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesiyle verilir" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de özel dönemlerde yedek askerlerin göreve çağrılması kararnamesini imzaladığını bildirdi.

Gerilime ilişkin açıklama yapan Çin ise Rusya'ya yaptırımlara karşı çıktı, ABD'yi "panik yaratmakla" suçladı.

Devam eden krize ilişkin anlık gelişmeler şöyle:

00.05 | Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın liderleri Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin liderlerinin Kiev'in saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yardım talep ettiğini açıkladı.

Öte yandan Anadolu Ajansı "Donbas bölgesinin Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölümünde, Rus ordusuna ait tankların geçişi görüntülendi," haberi geçti.

canli-blinken-lavrov-gorusmesi-iptal-edildi-ukrayna-rusya-krizinde-son-gelismeler-984270-1.

23.00 | Ukrayna Parlamentosu, ülkede gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal kararını kabul etti.

22.00 | ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım 2 projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı

21.30 | Ukrayna, ABD ve Rusya temsilcileri BM Genel Kuruluna hitap etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı, "dünyanın Ukrayna'ya güvenlik borçlu" olduğunu söyleyerek Rusya'ya yönelik yaptırımların sürmesini istedi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna yönetiminin Donbas Bölgesi’ne saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, “Batı, Kiev’i kışkırtmaya, cesaretlendirmeye ve silahlandırmaya devam ediyor” dedi.

canli-blinken-lavrov-gorusmesi-iptal-edildi-ukrayna-rusya-krizinde-son-gelismeler-984241-1.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Rusya Devlet Başkanı Putin, pazartesi günü 100 yıl öncesindeki imparatorluklar zamanına geri dönme niyetinin en açık göstergesini verdi” ifadelerini kullanarak, “ABD bunu kesin olarak reddetti. Yıl 2022, imparatorluklar, sömürgeler ve SSCB dönemine geri dönmüyoruz" dedi.

19.30 | Ukrayna'da Dışişleri Bakanlığı, Hükümet ve Parlamentonun internet siteleri siber saldırıya uğradı. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, saat 16.00 civarında Ukrayna devletine büyük ölçekli siber saldırı başladığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı, Hükümet ve Parlamentonun sitelerine erişimde sorun yaşandığını aktaran Fedorov, Ukrayna'nın e-devlet uygulaması "Diya"nın ise saldırının üstesinden geldiğini ve sorunsuz çalıştığını kaydetti.

18:30 | AB ülkelerinin liderlerinin, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de bir araya geleceği açıklandı.

17:08 | AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya-Ukrayna meselesinin ele alındığı görüşmede Erdoğan, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirtti.

16:40 | Rusya'dan ABD'nin yaptırım kararlarına yanıt

ABD'nin yaptırım kararının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada "ABD tarafının hissedeceği şekilde ölçülü ve güçlü bir yanıt verilecek" denildi.

16:28 | Zelenski'den yaptırım çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna arasında devam eden krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya'ya yönelik yaptırım baskısının devamını istediklerini söyledi.

16:00 | Rusya, Ukrayna'daki diplomatik temsilcilik çalışanlarını tahliye ediyor

Rusya, Ukrayna’daki diplomatik temsilciliklerinde görev yapan çalışanları ülkeden tahliye etmeye başladı. TASS haber ajansı bu haberi bir Rus elçilik görevlisine dayandırdı. Reuters’a konuşan görgü tanıkları da, Kiev’deki Rus Büyükelçiliği’ndeki Rusya bayrağının indirildiğini bildirdi. Öte yandan Ukrayna yönetimi Rusya’da bulunan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi çağrısı yaptı. Ukrayna vatandaşlarına, gelişmeler nedeniyle elçilik hizmeti verilemeyeceği kaydedildi.

15:27 | Donetsk Lideri Pushilin'den seferberlik çağrısı

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te bağımsızlık yanlısı grupların oluşturduğu Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin açıklamalarda bulundu. Pushilin, seferberlik çağrısı yaptı. Bölgede durumun kritik olduğunu dile getiren Pushilin, “Büyük Rusya’nın desteğiyle kazanacağız” dedi.

15:15 | İran, Ukrayna'daki vatandaşlarına yüksek riskli bölgelerden uzak durma ve zorunlu haller dışında bu ülkeden "geçici olarak" ayrılma tavsiyesinde bulundu.

İran'ın Kiev Büyükelçiliğinden konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Ukrayna'da yaşayan tüm İran vatandaşlarına yüksek riskli bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edildi. Açıklamada ayrıca, başta öğrenciler olmak üzere Ukrayna'da bulunmaları zaruri olmayan İranlılara da bu ülkeden "geçici olarak" ayrılma çağrısında bulunuldu.

15:02 | Putin ile Erdoğan, bugün telefonda görüşecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyurdu.

14:15 | ERDOĞAN: NATO TAVRINI BELİRLEMELİ

Ukrayna'daki krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin denge politikasını sürdüreceğini söyleyen Erdoğan, "Ukrayna’dan da Rusya’dan da vazgeçemeyiz" dedi.

Nato artık tavrını belirlemeli diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz’in güvenliğini tehdit eden durumu, önümüzdeki günlerde müttefiklerimizle değerlendireceğiz. Temennimiz Ukrayna ve Rusya’nın bir an önce müzakere masasına dönmesidir. NATO bu video konferans zirvesiyle artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum Ukrayna’ya şu ana kadar ciddi asker gönderme gibi bir durumla karşı karşıya kalmadık. Herkes sadece laf yapıyor, iş yapan yok."

13:30 | Küba Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik garantisi önerilerine kulak vermesi gerektiği ve NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin Rusya'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, "ABD ve NATO'yu, kendisini savunma hakkına sahip olan Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri için sağlam temellere dayanan taleplerine ciddi ve gerçekçi bir biçimde kulak vermeye çağırıyoruz" denildi.

NATO'nun genişlemesini Rusya sınırlarına doğru zorlama çabalarının ülkenin ulusal güvenliğine, bölgesel ve uluslararası barışa yönelik bir tehdit olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "ABD hükümeti, haftalardır Rusya'yı tehdit ediyor ve uluslararası toplumu 'Ukrayna'nın yakında topyekun işgal edileceği' riski konusunda manipüle ediyor. (Ukrayna'ya) Silah ve askeri teknoloji sağladılar, bölgenin çeşitli ülkelerine asker konuşlandırdılar, tek taraflı ve haksız yaptırımlar uyguladılar ve başka misillemeler yapmakla tehdit ettiler. Aynı zamanda Rusya karşıtı bir medya kampanyası başlattılar." Açıklamada ayrıca, Havana'nın yapıcı diyalog ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması yoluyla diplomatik çözüm çağrısında bulunduğu vurgulandı.

canli-blinken-lavrov-gorusmesi-iptal-edildi-ukrayna-rusya-krizinde-son-gelismeler-984101-1.

UKRAYNA'DA OHAL İLANI

13:20 | Reuters, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini aktardı.

Reuters'ın haberine göre, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Ukrayna'nın 30 gün sürecek, ancak bir 30 gün daha uzatılabilecek, olağanüstü hal (OHAL) ilan edeceğini söyledi. Danilov, OHAL'in Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsamayacağını bildirdi.

12:56 | Çin'den yeni açıklama: "ABD, gerilimi artırıyor"

Çin, Rusya’ya karşı yaptırım kararı alan ve Ukrayna’ya savunma amaçlı silah desteği vereceğini açıklayan ABD’yi “gerilimi artırmak” ve “panik yaratmakla” suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Eğer bir başkalarını suçlarken ateşe benzin döküyorsa bu sorumlu ve ahlaklı bir davranış olmaz” dedi.

Pekin yönetimi, Rusya’ya yaptırımlara da karşı çıkıyor.

12:10 | Ukrayna'da 18-60 yaş arası yedek askerler, göreve alınmaya başladı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yedek askerlerin durumuyla ilgili bir açıklama yaptı. Buna göre, 18-60 yaş arasındaki yedek askerler Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin imzaladığı kararname doğrultusunda göreve alınmaya başladı. Söz konusu askerlerin hizmet süresi en fazla 1 yıl olacak.

11:57 | Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarının ülkeden ayrılması için çağrı yaptı. "Rusya'nın giderek saldırganlaştığını" ifadelerine yer verilen Bakanlık açıklamasında Ukrayna vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemesi gerektiği kaydedildi.

11:35 | ÇİN VE ABD, RUSYA-UKRAYNA KRİZİNİ GÖRÜŞTÜ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde Ukrayna ve Rusya arasındaki krizle ilgili Çin’in tüm taraflarla temas kuracağını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığının aktardığına göre; Wang Yi görüşmede, Çin’in Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ettiğine işaret ederek, Çin’in Ukrayna’daki gerginlik hakkındaki tutumunun değişmediğini, tüm ülkelerin rasyonel güvenlik endişelerine saygı gösterilmesinden yana olduğunu, Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve ilkelerinin korunması gerektiğini kaydetti.

Görüşmede Ukrayna’daki gerginliğin bugünkü hale gelmesinin Yeni Minsk Anlaşması’nın etkin şekilde hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını söyleyen Wang Yi, Çin’in önümüzdeki günlerde tüm taraflarla temas kuracağını belirtti. (Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bağımsızlık yanlıları ile Ukrayna'ya bağlı askeri birlikler arasında çıkan çatışmaları sonlandırmak amacıyla Rusya, Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ve iki ayırlıkçı bölgenin temsilcileri Eylül 2014'te Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelmiş, toplantının ardından Kiev ile bağımsızlık yanlıları, ağır silahların ortadan kaldırılması ve mahkum takası da dahil olmak üzere 12 madde üzerinde anlaşmıştı. Ancak anlaşma, her iki tarafın da sık sık gerçekleştirdiği ihlaller nedeniyle çatışmayı durdurmayı başaramamıştı. 5 ay sonra İkinci Minsk Anlaşması olarak da anılan 13 maddelik yeni bir ateşkes protokolü daha imzalanmıştı ancak çok sürmeden yine karşılıklı ihlaller neticesinde bölgede ateşkes sağlanamamıştı.)

PUTİN: DİPLOMASİYE AÇIĞIZ AMA ÇIKARLARIMIZ MÜZAKERE EDİLEMEZ

10:16 | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın “diplomatik çözümlere” açık olduğunu söyledi. Putin sözlerinin devamında Rusya’nın çıkarları ve halkının güvenliği konularınını müzakere konusu olamayacağını da kaydetti. Rusya’nın bir milli günü nedeniyle yaptığı yayınlanan konuşmasında, Putin, “samimi diyaloga” her zaman açık olduğunu söyledi.

Rus lider, aynı konuşmada, Rus askeri kuvvetlerinin savaşa hazır konumda olmasını da överek, ülkenin ulusal çıkarlarını korumak için öne atılacaklarından hiç şüphesi olmadığını kaydetti.

kriz-983993-1.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar

10:15 | UKRAYNA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR'DAN NATO TALEBİ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya-Ukrayna krizine yaptığı açıklamada "Saldırı ihtimali var" dedi. Bodnar "Rusya'ya en güzel cevap Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesiyle verilir" dedi.

PUTİN-BIDEN ZİRVESİ GERÇEKLEŞMEYECEK

10:04 | Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelere yönelik ilerleyişi sonrası Vladimir Putin ile Joe Biden arasında planlanan zirvenin gerçekleşmeyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Perşembe günü için planlanan görüşmeyi iptal etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, planlan zirvenin iptaline ilişkin olarak, “Hiçbir zaman tam olarak diplomasi kapısını kapatmayacaklarını ama mevcut durumda bir görüşmenin kesinlikle gerçekleşmeyeceğini” söyledi.

canli-beyaz-saray-putin-biden-zirvesinin-iptal-edildigini-acikladi-ukrayna-rusya-krizinde-son-gelismeler-983994-1.

09:59 | Avustralya Rusya'ya yaptırım kararı aldı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine ve bazı kurumlara karşı yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. Avustralya'nın, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine seyahat yasakları ve mali yaptırımlar uygulayacağını bildiren Morrison, "Avustralya her zaman zorbalara karşı durur ve biz Rusya'ya karşı duracağız. Avustralya derhal bazı Ruslara yaptırım uygulayacaktır" dedi. Morrison, Rus devlet bankası ve bağlantılı diğer bankalara da yaptırım uygulanacağını söyledi.

09:22 | ABD’li uzay teknoloji şirketi Maxar, Rusya-Ukrayna ve Belarus-Ukrayna sınırına yeni askeri birlik ve teçhizatların konuşlandırıldığını gösteren birkaç uydu görüntüsü yayımladı. Rusya ve Belarus'un son günlerde Belarus topraklarında büyük tatbikatlar düzenlediği bilinirken, görüntülere iki ülke de yorum yapmadı.

kriz-983991-1.
Maxar'ın aktardığına göre, bu görüntü Belarus'un güneyinde Mazyr yakınlarındaki bir havaalanına yerleştirilmiş araçları gösteriyor
(UYDU GÖRÜNTÜSÜ - 2022 MAXAR/EPA)

08:49 | Kanada da yaptırım kararlarını açıkladı

Kanada, Ukrayna'nın doğusundaki bağımsızlık yanlılarının yönetimlerini tanıma ve bölgeye asker görme kararına yanıt olarak Rusya'ya yeni yaptırım kararları aldığını duyurdu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

UKRAYNA YEDEK ASKERLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYOR

00:50 | Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, özel dönemlerde yedek askerlerin göreve çağrılması kararnamesini imzaladığını bildirdi. Zelenski, paylaştığı video mesajda, halihazırda bir seferberliğe gerek olmadığını aktardı.

Orduya takviye yapmak gerektiğini belirten Zelenski, bu nedenle özel dönemlerde yedek askerlerin göreve çağrılması kararnamesini imzaladığını ifade etti. Ukrayna'da Kasım 2021'de onaylanan yasa, "özel dönemlerde" seferberlik ilan etmeden orduya yedek asker çağırmayı sağlıyor.

canli-blinken-lavrov-gorusmesi-iptal-edildi-ukrayna-rusya-krizinde-son-gelismeler-984010-1.

***

KRİZ NASIL İLERLEDİ?

21 Şubat 2022

►Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki bağımsızlık yanlılarının yönetimlerinin resmen tanınması gündemiyle güvenlik konseyini olağanüstü topladı.Putin, gerçekleştirdiği olağanüstü güvenlik konseyi sonrasında ulusa sesleniş konuşması yaptı. Konuşmasında, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu kaydeden Putin, "Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı" dedi.

►Ukrayna'nın doğusundaki ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına ilişkin kararnameyi imzaladığını bildiren Putin, "Ukrayna'nın istikrarlı bir devlet olamadığını ve bu yüzden ABD gibi ülkelere sırtını yaslayıp yabancı devletler tarafından yönetildiğini" söyledi.

AB ÜLKELERİ VE ABD’DEN TEPKİLER ART ARDA GELDİ

►Putin’in konu��masının ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararına AB'nin yaptırımlarla karşılık vereceğini açıkladı.

►NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararını kınadı. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı bir kez daha işgal etmek için "bahane" yarattığını savundu.

►Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'yı kınadığını duyurdu.

►İngiliz Başbakan Johnson, Ukrayna'nın yanında olduğunu ve İngiltere'nin yardım teklifini Ukrayna'ya sunacağını açıklarken, İngiltere Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıması, Rusya'nın Minsk Anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor" dedi.

►Letonya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın "ayrılıkçı bölgelerini" ülke olarak tanımasının hemen ardından Rusya'ya yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

►Polonya da Rusya'ya en kısa süre içinde yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı.

►Beyaz Saray'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki yönetimleri tanıma kararına ilişkin ilk açıklamada, Hazine ve Dışişleri Bakanları'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerine yönelik yaptırımları açıklayacağı ifade edildi.

kriz-983992-1.

PUTİN, BARIŞ GÜCÜ İÇİN OPERASYON EMRİ VERDİ

►Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararının ardından Donbas'ta Rusya ordusunun "barışı koruma" operasyonlarına başlamasını emretti.

►Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki yönetimlerin tanınmasına dair imzaladığı iki ayrı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

►Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" denildi. Kararın, Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu ifadelerine yer verilen açıklamada, "Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz" denildi.

22 Şubat 2022

ÜLKELERDEN İLK SOMUT ADIMLAR GELDİ

Afrika gezisine devam eden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu kararını ‘kabul edilmez’ olarak değerlendirdiklerini belirtti. Erdoğan “Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

ALMANYA, KUZEY AKIMI 2'Yİ DURDURDU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin, Kuzey Akımı 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu. Scholz, “Rusya’nın son adımlarından sonra Kuzey Akımı 2 Projesi’ne ruhsat vermeyiz” dedi. (Kuzey Akımı 2 Projesi ile Rusya doğalgazını, Baltık denizinin altından doğrudan Almanya’ya ulaştırmayı hedefliyordu. Proje, Batılı güçler tarafından, Avrupa enerjisini Rusya'ya daha bağımlı hale getireceği için eleştiriliyordu. Kuzey Akımı ve Kuzey Akımı 2, Ukrayna'nın gaz transit ücretlerinden 1,8 milyar avro kaybetme ihtimalini doğuruyor.)

RUSYA’DAN ‘DİPLOMATİK TEMAS’ ÇAĞRISI

Kremlin, Rusya’nın Ukrayna konusunda diplomatik temaslara açık olduğunu belirtti. Kiev'in Moskova ile ilişkileri kesmesinin durumu daha da kötüleştireceğini dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, asker gönderme kararının, olayların nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu kaydetti.

İNGİLTERE'DEN BANKALARA VE İŞ İNSANLARINA YAPTIRIM GELDİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “5 Rus bankasını yaptırım listesine alıyoruz” dedi. Yaptırım kararı alınan bankaların, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Karadeniz Bankası olduğu bildirildi. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın dostu olarak bilinen Gennadi Timçenko’nun aralarında olduğu üç milyardere de yaptırım kararı alındı. Diğer iki isim ise Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg oldu. Johnson, bu isimlerin İngiltere'ye girmesinin yasaklanacağını söyledi.

Rusya'ya yönelik söz konusu yaptırımların ilk aşama olduğuna ve büyük ölçekli işgal durumunda "daha fazla yaptırım" uygulayabileceklerini belirten Johnson, "Uzun süreli bir kriz için kendimizi hazırlamalıyız" ifadelerini kullandı.

RUS ORDUSUNUN DONBAS’TA KONUŞLANABİLMESI MECLİS TARAFINDAN ONAYLANDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasında dair talebi Federal Meclis tarafından onaylandı. Meclis’in söz konusu kararı oy birliğiyle aldığı ifade edilirken, Rus ordusunun Ukrayna’nın Donbas bölgesinde konuşlanması için hiçbir engel kalmadı.

ABD, İLK YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'da iki bölgeyi "bağımsız devletler" olarak tanıdığını duyurduğunu anımsatarak, "Bunu basitçe ifade etmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna'nın büyük bir parçasını onlardan kopardığını açıkladı" ifadesini kullandı.