2006 yılında, Başkent Ankara’da, ‘Lübnan’a asker gönderilmesi tezkeresinin Meclis’ten geçmemesi için’ gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınıp tutuklanmış, Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Orada 8 ay tutuklu kaldı. Dayanak, hazırlanan polis fezlekesiydi.

YASAL EYLEM AMA

Emniyet, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP), ‘tezkere karşıtı’ ve ‘türban serbestisi’ne ilişkin 2 ayrı eylemindeki fotoğrafları ile dosya oluşturdu. Savcılık, fezlekeyi dikkate aldı. Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi de yasal bir parti protestosunu ‘yasadışı terör örgütü üyeliği’ saydı.

CEZAEVİNDE DE BASKI BİTMEDİ

O cezaevindeyken ailesi rahatsız edildi. Eylül 2006’da düzenlenen ‘terör operasyonu’ kapsamında ailesinin Hatay'daki evi basıldı. Aramada yasa dışı hiçbir şey bulunamadı. Hapisten çıkınca psikolojik destek gördü. Tutuksuz yargılandığı dava 2008’de bitti. 6 yıl 3 ay ceza aldı. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’a gitti.


Bu arada 2012’de evlendi, 2 yıl sonra çocuk sahibi oldu. Aynı yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı kimsenin beklemediği bir sırada onayladı. Fakat Arzu Ceylan Oral’a henüz kızının 6 ayı dolmadığı için imtiyaz süresi verildi.

O süre 17 Ağustos 2014 tarihinde bitmişti. Oral, o gün, 6 aylık bebeği Zeynep Simay ile Gaziosmanpaşa’daki evinde polis bekliyordu. Hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Durumuna, muhalif basın gibi merkez medya da ilgi gösterdi. Anayasa Mahkemesi (AYM) ise menfi ya da müsbet bir karar açıklamamıştı.

Kendisine destek büyüyünce yakalama kararı kaldırıldı. Dosya beklemedeydi. Ne var ki devlet dosyayı bir anda hatırladı. Geçen yıl, 6 yılı aşkın hapis cezası tekrar gündeme geldi. Bu sırada ikinci çocuğu Mehmet’i dünyaya getirmek üzereydi; hastane raporu ile belgeledi.

OĞLUYLA CEZAEVİNDEYDİ

29.09.2018 tarihinde bu kez infaz, Mehmet’in ‘doğup, cezaevine elverişli hale gelmesi’ için 6 ay ertelendi. Ancak 2014 yılındaki gibi kamuoyu desteği de basının ilgisi de yoktu. Hal böyle olunca Oral, 4 Mayıs 2018’de oğlu Mehmet ile birlikte Bakırköy Kapalı Cezaevi’ne girdi.

ŞİMDİ ZEYNEP DE CEZAEVİNDE

2014’ün Ağustos’unda polis bekleyen 6 yaşındaki Zeynep Simay, 2 hafta önce babası ve anneannesi ile açık görüşe gitti. Ancak ziyaret saati bitince annesinin yanından ayrılmak istemedi, ağladı. Kıyamadılar, cezaevinde kaldı. Zeynep Simay devletten sadece 6 yıl kaçabilmişti. Şimdi küçük kardeşi Mehmet ile birlikte aynı koğuşta.

EMSAL VAR

Devlet “Uçurtmayı vuracağım” dedi, vurdu. Hem de ikinci kez. Arzu Ceylan Oral hikâyesinin bir yanı ise yargı paketinin gündemde olduğu bu günlerde hukuk sisteminin daha da karmaşık hale gelişini anlatıyor. Oral, ailesi ve avukatlarının isteği yeniden adil yargılama. Bu sürenin de tutuksuz geçirilmesi.

YARGI STANDART DEĞİL Mİ?

Üstelik aynı dosyadan aynı süre ile yargılanan bir emsal var. Ahmet U., yine 6 yıl 3 ay ceza aldı. AYM, onun bireysel başvuru dilekçesini ele alıp kabul etti. Davası, 10 Nisan’da tekrar görülecek. Yargının neden böyle bir çifte standart uyguladığını bilen yok.

‘ANNEM GELMEZSE BEN DE GİTMEM’

Oral’ın annesi Süheyla Şabo, 8 aydır Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde olan kızını 26 Kasım’da ziyarete gittiklerini söylüyor, yaşananları anlatıyor: “Mehmet annesiyle kalıyor. 6 yaşındaki Zeynep ise yanımızdaydı. Psikolojisi çok bozuk. Sürekli ‘Annem’ diye sayıklıyor. Biraz hasret giderir demiştik. Ama kızımın yanında kalmak istedi ve ‘Annem gelmezse gitmem’ dedi. Hala orada, hangi durumda çıkar bilemiyorum. Şimdi cezaevinde aile sevgisine ve şefkatine muhtaç iki günahsız yavru var.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.