Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 22. gününde de devam ederken İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin birçok noktasını vurmayı gece boyunca sürdürdü. İsrail'in saldırılarında 3 bin 195'i çocuk, 1863'ü kadın olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 703'e yükseldi. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 310'u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırına yönelik operasyonun, "resmi bir kara harekatı olmadığını" açıkladı. Filistin, dünya ülkelerine "İsrail'i Gazze'de ateşkes ilan etmeye zorlayın" çağrısı yaptı.

Çatışmalarda 22. gün | İsrail: Gazze sınırındaki operasyonlar resmi bir kara harekatı değil
Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını aralıksız sürdüren İsrail, birçok noktayı vurmayı gece boyunca sürdürdü. Gece düzenlenen hava saldırılarına ilişkin açıklama yapan İsrail ordusu, toplam 100 jet ile 150 'Hamas hedefinin' vurulduğunu söyledi. 

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 310'u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 703'e çıktı, 18 bin 967 kişi ise yaralandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerden 3 bin 195'inin çocuk, 1863'ünün kadın olduğunu duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 110 Filistinlinin öldüğü, 1900'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze kentinin farklı bölgelerinden alev ve dumanlar yükseldi / AA

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ayrım gözetmeden bomba yağdırdığı ve dün gece kara harekatını da genişlettiğini açıkladığı Gazze'de yaşayan Filistinlileri yerleşim yerlerinden etmeye yönelik çağrısını tekrarladı.

IDF'nin sosyal medya hesabından "Gazze sakinleri için acil bir mesaj" notuyla yayınlanan videoda, Gazze'nin kuzeyindeki sivillere 'geçici olarak güneye gitmeleri' çağrısı yapıldı.

"KUZEYE DÖNMEK MÜMKÜN OLACAK"

Ordu sözcüsünün konuştuğu videoda, "Kuzey Gazze'ye geri dönmek yoğun çatışmalar sona erdiğinde mümkün olacaktır" denildi. 

"ZAMANINIZ AZALIYOR"

Ordu sözcüsü açıklamasında, "Harekete geçmek için zamanınız azalıyor, kendi güvenliğiniz için güneye gidin. Bu sadece bir önlem değil, acil bir ricadır" ifadelerine de yer verdi.

REHİNELERİN YAKINLARINDAN İSRAİL'E TEPKİ

Hamas'ın rehin tuttuğu İsrailli rehinelerin aileleri için inisiyatif üstlenmek amacıyla kurulan forum, İsrail'in uzun zamandır beklenen kara harekatının yakınlarını ve Filistin halkını daha büyük bir tehlikeye attığını ifade ettiler.

'Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu', bugün yaptıkları açıklamada, "Bu gece, IDF'nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) Gazze Şeridi'ndeki büyük operasyonu tüm gecelerin en korkuncu oldu" dedi.

"HER DAKİKA SONSUZLUK GİBİ"

Forum, rehinelerin ve Filistinlilerin aynı ağır bombardımana maruz kaldığını ve ailelerinin bunun sonucunda 'endişe ve hayal kırıklığı' yaşadığını söyledi. Rehine yakınları, "Her dakika sonsuzluk gibi geliyor" dediler.

"EN BÜYÜK SALDIRI DÜN GECE YAŞANDI"

Gazze'de bulunan BBC muhabiri Rushdi Abualouf, çatışmalar başladığından beri İsrail tarafından düzenlenen en büyük saldırıların dün gece yaşandığını söyledi.

Abualouf, hastanelerde ambulans şoförleriyle yaptığı konuşmayı, "Görüştüğüm ambulans şoförleri, kimsenin kendileriyle iletişim kuramadığını ve kimseyle konuşmadan patlama yaşanan bölgelere gittiklerini söylediler" diyerek aktardı.

The Guardian'ın aktardığına göre Abualouf, "Bombalamanın daha az olduğu Han Yunus'ta bile insanlar güvende olup olmadıklarını kontrol etmek için diğer bölgelerdeki aile üyelerine ulaşmaya çalışıyor ama telefonlar kesilmiş durumda" dedi.

25 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

DSÖ: AMBULANSLAR YARALILARA ULAŞAMIYOR

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildiği Gazze'deki bombardıman nedeniyle ambulansların yaralılara ulaşamadığını söyledi.

DSÖ personellerinin can güvenliğinden endişe ettiğini de belirten Ghebreyesus, "DSÖ, ateşkesi sağlayabilecek bütün güçlere hemen harekete geçme çağrısı yapıyor" dedi.

İSRAİL ORDUSU, GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDEMİYOR

İsrail ordusu, AFP ve Reuters'a yazdığı mektupta, Gazze’de bulunan gazetecilerinin güvenliğini garanti edemeyeceklerini söyledi. Ordunun mektubunda gazetecilerin ‘güvenlikleri için tüm gerekli önlemleri almaları' gerektiği söylendi.

Mektup, iki ajansın gazetecilerinin İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hedef alınmayacağı yönünde güvence talep etmesine cevap olarak kaleme alındı. İsrail Ordusu, kendilerinin askerî hedefleri vurduğunu, Hamas'ın ise eylemlerini gazetecilere yakın yerlerde gerçekleştirdiğini öne sürdü.

AFP VE REUTERS'TAN YANIT

Reuters, İsrail'in mektubunun can güvenliği riski taşımadan çatışma bölgesinden haber yapma yetilerini tehdit ettiğini belirtirken AFP'den yapılan açıklamada, "Dünyanın, son derece tehlikeli şartlarda çalışan çok sayıda gazeteci olduğunu anlaması önemli” denildi.

İsrail ordusu, tank ve zırhlı araçlarla Gazze sınırındaki Sderot kentinde devriye gezdi / AA

İLETİŞİM TAMAMEN KESİLDİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi.

İsrail ordusu, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

İSRAİL'E KIRMIZI ÇİZGİ YOK

ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik genişleteceğini söylediği kara operasyonuna 'koşulsuz ve şartsız' destek vermeyi sürdürüyor.

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz. Onların güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam ediyoruz ve bu devam edecek" ifadelerini kullandı.

İSRAİL İKİ HASTANENİN ÇEVRESİNİ HEDEF ALDI 

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonunun Telegram platformundaki hesabında yayınlanan haberde, İsrail'in bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı belirtildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeydoğusunda İsrail ordusuna ait bir tankın, anti-zırh füzeleri ile hedef alındığı ifade edilen haberde, Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde Filistin direniş güçleri ile İsrail güçleri arasında silahlı çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

İSRAİL'DEN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yönelik operasyonun, "resmi bir kara harekatı olmadığını" açıkladı.

Kanal 12 televizyonunun, Beyaz Saray'dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, "İsrail güçlerinin, Gazze'ye karadan sınırlı bir şekilde girdiği" kaydedildi. Ordu kaynaklarından aktarılan bilgide ise Gazze sınırındaki operasyonun resmi bir kara harekatı olmadığı ifade edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını artırdıklarını ve geceleyin kara operasyonlarını genişleteceklerini açıklamıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi de sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşı başlattığını" belirterek, savaşın "gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felakete" yol açacağını açıklamıştı.

FİLİSTİN'DEN BM'YE 'ATEŞKESE ZORLAYIN' ÇAĞRISI

Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, dünya ülkelerinin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ebu Rudeyne, "120 ülkenin karar tasarısına onay vermesi, dünyanın, bu saldırılara, Filistin halkının tehcirine ve yeni bir Nekbe'ye (Büyük Felaket) karşı olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

YAPTIRIM TALEBİ

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında, "dünya ülkelerinden, BM'de alınan karara bağlı kalarak İsrail'i, uluslararası hukukun getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeye ve saldırılar ile katliamlarına son vermeye zorlamasını" istedi. Açıklamada, söz konusu karara uymaması durumunda, İsrail'in sorumlu tutulması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması istendi.

Ürdün tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil 50'ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı dün, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmıştı. Karar, 45 "çekimser" ve 14 "hayır" oyuna karşı 120 oyla kabul edilmişti.