CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’ndan Kızılay’ın kan stokunun son durumu hakkında bilgi edinme talep etti. İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'na son 21 yılda Kızılay'ın kan stokundaki durumu ve yapılan kan bağışlarının miktarını sordu.

CHP'li İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'na sordu: Kızılay’ın kan stoku neden düştü?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’ndan Kızılay’ın kan stokunun son durumu hakkında bilgi edinme talep etti. Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'na "Kızılay’ın kan stokunun düşmesinin nedeni nedir?" diye sordu. 

6 Şubat'taki depremlerin hemen ardından Kızılay'ın AHBAP'a çadır satmasını da hatırlatan Akkuş İlgezdi, "Sağlık alanında çok önemli ve kritik bir kurumu ticarethaneye çevirdiniz. Çözüm bulunmazsa Kızılay’ın kurumsal yıpranmışlığının cezasını, kan ihtiyacı olan hastalar ödeyecek. Böyle bir senaryoda, tüm iddialara rağmen Kızılay Başkanını görevden almayanlar, Kızılay’ın kanını emen yandaş yöneticiler nasıl hesap verecek?” dedi.

"KAN TEMİN EDEN TEK KURUM"

Kızılay’ın alternatifsiz bir kuruluş olmasına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Evet, kurum olarak vatandaş nezdinde güven kaybetmiş bir kurum. Fakat vatandaşın kan vermesi için başka alternatif bir kurum yok. Bu yüzden vatandaşlara çağrımız kan bağışlarını kesmemeleri, yetkililere çağrımız ise kurumun adını lekeleyen her bir yöneticisi hakkında işlem başlatılması ve Kızılay’ın liyakatsiz yöneticilerden arındırılmasıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Akkuş İlgezdi’nin Sağlık Bakanlığı’ndan Bilgi Edinme Dilekçesi ile talep ettiği bilgiler ise şöyle;

1-    2002-2023 yılları arasında her bir yıl için Kızılay'ın kan stoku ne kadardır?
2-    2002-2023 yılları arasında her bir yıl için Kızılay’ın dağıttığı kan miktarı nedir?
3-    2002-2023 yılları arasında her bir yıl için Kızılay’a ne kadar kan bağışı yapılmıştır?
4-    2002-2023 yılları arasında Kızılay’ın kan sağlamak için elde ettiği gelirin tutarı nedir?
5-    Kızılay’ın kan stokunun düşmesinin nedeni nedir? Bu konuda bir tespitiniz var mıdır?
6-    Kızılay’ın kurumsal olarak yürüttüğü ticari faaliyetleri nelerdir?
7-    2023 yılı için kan bağışlarında ciddi bir düşüş olduğu iddia edilmektedir. Söz konusu iddianın doğruluk payı nedir? Doğru ise tespit edilen bir sebep var mıdır? Bağışların artması için kurumsal olarak ne yapmaktasınız?
8-    Kızılay kan bankasında olması gereken kan miktarı nedir? Bilgi edinme dilekçemin elinize ulaştığı tarihi baz alarak son kan stokunuzun miktarı nedir?
9-    Kan stokunun azalması nedeniyle ertelenen ameliyat var mıdır? Varsa kaç ameliyat ertelenmiştir?
10-    Kan stokunun azalmasından kaynaklı ameliyatların ertelenmesi sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşımız var mıdır?