Cihannüma Derneği, Bakan Yusuf Tekin’in, “tarikatlar ile protokol” çıkışının ardından yeniden gündeme geldi. Derneğin yönetimindeki isimler, çok sayıda kamu idaresinde üst pozisyonlarda görev yapıyor.

‘Cihannüma’ bürokraside
MEB, 21 Kasım’da Cihannüma Derneği ile protokol imzalamıştı. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Tarikat ve cemaatlerle protokol imzalamaya devam edeceğiz” sözlerine tepkiler sürüyor. Eğitimin üçüncü şahıslara devredilemeyeceği yönündeki açık Anayasa hükmüne karşın dini oluşumlar ile masaya oturan MEB’in protokolleri tartışılıyor. Tekin’in, “laik eğitime savaş” olarak nitelendirilen sözlerinin ardından MEB’in 21 Kasım’da ‘eğitimde işbiriği’ protokolü imzaladığı ortaya çıkan Cihannüma Derneği’nin yönetiminde çok sayıda AKP’li ve bürokratın yer aldığı belirlendi.

HAVADA KARADA

MEB içinde, “paralel yapı gibi” hareket ettiği gerekçesiyle tartışılan Cihannüma Derneği’nin yönetiminde yer alan isimler ise derneğin yalnızca eğitimde değil, tüm bürokraside etkili olduğunu ortaya koydu. Bakan Tekin’in kurucu başkanı olduğu derneğin yönetiminde, yükseköğretimden çevreye, sağlıktan yargıya kadar, toplumsal yaşamın tümünü ilgilendiren çok sayıda alanda temsilcilerin yer aldığı belirlendi.

Yönetimdeki isimlerden Ahmet Sami Kulaklıoğlu, aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı olarak da görev yapıyor.  Yönetim kadrosundaki bir diğer isim olan Fatih Yardımcıoğlu akademide çok sayıda tartışmalı uygulaması ile anılıyor. Sakarya Üniversitesi eski Rektörü Fatih Savaşan döneminde, kantinlerden, yabancı öğrencilerden ücret alınmasına kadar birçok tartışmalı süreçlerin odağında yer aldığı iddia ediliyor. Yardımcıoğlu hakkında, tartışmalı uygulamaları nedeniyle YÖK’ün açtığı bir soruşturma olduğu öne sürülüyor. Yardımcıoğlu’nun, 31 Mart 2024 tarihindeki seçimlerde AKP’den aday adayı olacağı belirtiliyor.

Cihannüma Derneği yönetimindeki İbrahim Taşdemir ise Türk Hava Kurumu Başkan Danışmanı koltuğunda oturuyor.

Dernek yönetimindeki Köksal Hamzaoğlu da derneğin çiçeği burnunda bürokratı olarak tanımlanıyor. Hamzaoğlu’nun 20 Ekim’de, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığı biliniyor. Hamzaoğlu, İlahiyat önlisans eğitimine devam ediyor.

MÜŞAVİR DE VAR

Derneğin yönetiminde bir de Eğitim Müşaviri bulunuyor. Veysel Erdel, dernek yönetimindeki görevinin yanı sıra MEB Priştine Eğitim Müşaviri olarak da çalışıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı’nda görev yapan Muhammed Cihad Çiğdem de Cihannüma Derneği’nin yönetiminde görev yapıyor. Öte yandan derneğin yönetim kurulunda bulunan Muhammed Halid Durmuş’un da bir dönem, “iktidarın arpalığı” olduğu belirtilen Yeşilay’da Kıdemli Proje Uzmanlığı yaptığı belirtiliyor.