Dosya: Pandemide çocuklar ve ergenler

HAZIRLAYAN: MUSTAFA KÖMÜŞ

Koronavirüs pandemisinin hayatımıza girmesinin hemen ardından alınan tedbirler neticesinde okullar kapatıldı. Öğrenciler ve öğretmenler evlere kapandı. Bu süreçten en çok elbette ki gelişim çağındaki çocuklar etkilendi. Okulun çocuklar için aynı zamanda bir sosyalleşme ortamı olduğundan hareketle düşünürsek bir kuşak zaman zaman kesintiye uğramakla beraber bir yılı aşkın süredir evlere mahkûm edildi. Sokaktan, oyundan ve en önemlisi de arkadaşlarından uzak kaldı. Uzmanlar bu sürecin çocuklar için ciddi etkisi olabileceğini sıklıkla vurguladı ama Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasını her zaman en son düşündü. Oysaki birçok ülkede ‘tam kapanma’ uyguladığı dönemlerde bile okulları açık bırakmak için çaba harcadı. Şimdi ülke uzmanların bütün çağrısını aylarca görmezden gelindikten sonra tam kapanmaya geçti. Okullar da tekrar kapandı ve uzaktan eğitime dönüldü. Çocukların önemli bir kısmı ise yine hem eğitime erişemeyecek hem de evlere kapanmak zorunda kalacak. ‘Pandemide çocuklar ve ergenler’ dosyamızda bu sürecin etkilerini uzmanlar, veliler ve öğrenciler değerlendirdi.


Yankı Yazgan yazdı: Tercihler çocuğa göre düzenlenmeli

"Eğitim bir ülkenin önceliğiyse, gelecek kuşaklar öncelikliyse, çocuklar değerliyse, sosyal ve ekonomik düzenlemelerin de ona göre yapılması gerektiği açık değil mi? Bu sefer bu konudaki tercihler saklanabilir cinsten değil."


Eğitime duyulan özlem evde hırçınlık yaratıyor: Bir yılı aşkın süreyi okullarından ayrı geçiren öğrenciler, ebeveynlerinin aktardığına göre daha asabi ve hırçın olmaya başladı


Destek verilmesi gereken zaman: Eve kapanan çocuklar ciddi bir psikolojik yükle karşı karşıya kaldı. Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, bu dönemi “Çocuklarda psikolojik sağlamlığın desteklenmesi gereken bir zaman” diye yorumladı.


Öğrenciler süreçten memnun değil: Pandemi döneminde eve kapatılan çocuklar bu süreçten şikâyetçi. Öğrenciler oyun oynamayı, okulda olmayı, arkadaşlarıyla zaman geçirmeyi istiyor.


Ergenlik uzaktan eğitimle daha zor: Ergenlikte onay her zamankinden çok önemli ve bu onayın en çok alınabildiği yerler okul ile sosyal çevre. Bunun tam tersi olarak aile ile onay üzerinden değil, itiraz ve isyan üzerinden bir ilişki kurarlar.