Salgın ve derinleşen ekonomik kriz, yönetme kabiliyetini iyice yitirmiş olan AKP’yi sıkıştırmayı sürdürdükçe iktidar cenahının içinde tartışmalar uç vermeye başladı. Erdoğan’ın “Medyamız bizi yansıtamıyor” iddiası ardından son günlerde yandaş medyadan ise AKP’nin iletişim stratejisine eleştiriler geliyor.

Dün Türkiye, bugün de Sabah: Yandaşların hedefinde AKP’nin ‘iletişim’i var

MEDYA SERVİSİ

Koronavirüs salgını ve derinleşen ekonomik krizle beraber iktidara yükselerek yönelen tepkiler yandaşlar içinde tartışılmaya başlandı. AKP’nin uygulamalarında sorun görmeyen yandaşların hedefinde AKP’nin ‘iletişim stratejisi’ var. Dün Türkiye gazetesinde yer alan eleştirilerin ardından bugün de Sabah gazetesi aynı noktaya dikkat çekti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen aylarda yaptığı bir açıklamada, fikrî iktidarlarını hâlâ tesis edemediklerini belirtmiş, hakimiyeti altında tuttuğu medyaya da eleştiride bulunmuştu.

“Medyamız en modern alt yapıya sahip ama bizim sesimizi ve nefesimizi yansıtmıyor” diyen Erdoğan, “İlimde, sanatta, kültürde benzer sıkıntılarla karşı karşıyayız. Dünyaya kendimizi anlatamıyoruz. Bunun için de fikri iktidarımızı da hâlâ tesis edemediğimiz kanaatindeyim” ifadelerini de kullanmıştı.

Yandaş medyadan ise son günlerde, AKP’nin giderek derinleşen siyasi sıkışması ardından “sorun iletişim stratejisinde” karşılığı gelmeye başladı.

TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ: BU NASIL STRATEJİ

Işıkçılar cemaatinin yayın organı Türkiye gazetesinin yazarı Fatih Selek, dünkü yazısında isim vermeden, “Bu nasıl iletişim stratejisi” diyerek hem Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u hem de AKP Medya ve Tanıtım Başkanı Mahir Ünal'ı hedef aldı.

CHP’nin muhalefet ederken doğruyu söylemediğini iddia eden Fatih Selek, “Buna mukabil AK Parti ise uzun zamandır kendini anlatamama problemi yaşıyor. Bu kadar medya varlığına ve ekonomik güce rağmen...” ifadelerini kullandı. Selek yazısının devamında, Bakanlıkların yaptığı hizmetleri anlatırken, “Yapılan muazzam işler de var. Ve bunlar maalesef şahsi ihtiraslara, maaş ve koltuk kavgalarına kurban gidiyor. Çünkü gündeme onlar geliyor. Bir muhalif gazetecinin rayların üstünde çektiği video, hepsinden daha çok konuşuluyor!.. Bu nasıl iletişim stratejisi, insan şaşırıyor!” diye yazdı.

SABAH: MUHALEFET ÜSTÜNLÜK SAĞLADI

Aynı konuya bugün de Sabah’ın Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu değindi.

Müderrisoğlu, “Bir süredir, muhalefetin kullandığı dile ve kamuoyu yönetimi bakımından ifade ettiği anlama odaklanmış bulunuyorum. Çağımız, ilk söylenenin veya çarpıcı bir iddianın alıcısının yüksek olduğunu gösteriyor. Algı yerleştikten sonra, kitleler yeterince bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabildiği için muhalefet kanadı görece üstünlük sağlayabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Tabii ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilen Ağustos 2018'den bu yana özellikle ekonomi sahasında yaşanan dış kaynaklı ataklar, büyüme performansındaki güçlükler, fiyatlar genel seviyesine ve istihdama ilişkin veriler, muhalefetin rahatlıkla manipüle edebildiği örneklere dönüştürülebiliyor” diyen Müderrisoğlu, devamında şunları söyledi:

“İletişim stratejisi açısından aynı anda iki husus ön plana çıkıyor...

1- Pandemi riskinin yönetiminde, şimdiye kadar KOBİ'lerin, esnafın, çiftçilerin, işçilerin, dezavantajlı toplum kesimlerinin hayatını kolaylaştırmak adına alınan önlemler ile bundan sonra yapılması planlanan işlerin ısrarlı anlatımı.

2- Muhalefetin iddia, hatta iftiralarına karşı gerçeklerin sürekli ve her platformda paylaşılması...

‘Bu yolla ne sağlanacak?’ diye sorulursa...

Cevabı çok net:

Kronik muhalif odakların ezberinin bozulması ihtimali zayıf olsa da sade vatandaşın zihnini bulandıran hususların siyasal davranış değişikliğine dönüşmesinin önü alınabilir!”