Erdoğan, "iki hususa önem veriyoruz" dedi, yeni anayasa için tarih verdi
Yeni adli yıl için gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Erdoğan, yeni anayasa için Meclis'in açılacağı ekim ayını işaret etti. Cumhuriyet'in 100. yılına vurgu yapan Erdoğan, bu tarihe yaklaşırken iki hususa büyük önem verdiklerini söyledi. Programına Etimesgut'taki TEKNOFEST etkinlik alanında devam eden Erdoğan, burada yaptığı konuşmada ise göçmenlere ilişkin mesajlar verdi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'nda gerçekleşen 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'ne katıldı, açıklamalarda bulundu.
Bu seneki adli yıl açılışı ile ilgili Cumhuriyet'in 100. yılına vurgu yapan Erdoğan, bu dönemde iki hususa büyük önem verdiklerine değindi.
Erdoğan, "İlki, bizlere semalarını ezanlarımız ve bayraklarımızın süslediği, üzerinde özgürce yaşayabileceğimiz bir vatan bırakan kahramanların aziz hatıralarına sahip çıkmaktır. Geçtiğimiz hafta, 25 Ağustos'ta Ahlat'ta, ertesi gün Malazgirt'te, ardından 30 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediğimiz törenlerde bu konudaki hassasiyetimizi gösterdik. İkincisi, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefine doğru yürürken, bugün nerede olduğumuzun kapsamlı ve objektif bir değerlendirmesini yapmaktır" diye konuştu.
"ELEŞTİREL YÖNÜ DAHA AĞIR BASAN SORULAR SORACAĞIZ"
Erdoğan, siyasetten hukuka, ekonomiden sosyal ve beşeri hayata kadar her alanda bir muhasebeye yönelmek gerektiğini söyleyerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Cumhuriyetimizi korumayı ve yüceltmeyi ancak tarihin kantarına çıkarak, doğrusu ve yanlışıyla, eksiği ve fazlasıyla kendimizi tartarak başarabiliriz. Coğrafyamızdaki devletler silsilemizin son temsilcisi Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı'na dönüştürmenin yolu hamasetten değil hatalarımızdan ders çıkarıp, başarılarımızdan ilham almaktan geçiyor. Bu anlayışla, hiçbir komplekse kapılmadan, cesaretle sorunlarımızın üzerine gidecek, kazanımlarımızı koruyacak ve eksikleri telafi edeceğiz. Sadece belirtilerle, tezahürlerle, şekli unsurlarla uğraşmayacağız, daha ziyade meselenin özüne odaklanacak, teşhisi doğru yapacak ve tüm meselelerimize kalıcı çözümler bulacağız. Hedeflerimize giderken ihtiyacımız olan dinamizme kavuşmak için daha cesur, daha net, eleştirel yönü daha ağır basan sorular sorarak, yolumuza devam edeceğiz."
YARGI ELEŞTİRİLERİNİ HEDEF ALDI
Erdoğan, son dönemde, yurttaşın yargı süreçleri ve kararlarıyla ilgili kanaatlerini "manipüle etmeye yönelik algı kampanyalarının arttığını" iddia etti.
Yargıya yönelik eleştirileri "ideolojik aidiyetlerine göre eğip bükmek" olarak değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Yargıtaydan istinafa ve ilk derece mahkemelerine varıncaya kadar milletimizin yargıdan beklentisi, 'adil kararın makul sürede verilmesidir. Adalet ise ancak mahkeme salonlarında tecelli eder. Sokağa, televizyon ekranlarına ve sosyal medya mecralarına taşınan adalet, hukuka olan güveni zedeler ve zamanla yok eder. Eline mikrofonu veya klavyeyi alan birilerinin, mahkeme kararlarını kendi arzuları ve ideolojik aidiyetlerine göre eğip bükerek yorumlaması hatta daha da ileri giderek hüküm vermesi doğru değildir."
YENİ ANAYASA MESAJI
Törende yaptığı konuşmada 'yeni anayasa' mesajı veren Erdoğan, "Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız" dedi.
Erdoğan şöyle devam etti: "Siyasi partiler, yüksek mahkemeler, üniversiteler, devlet kurumları, barolar ve milletimizin her ferdini sürece katkı vermeye davet ediyorum."
∗∗∗
"BİRİLERİ SIĞINMACILARI KİN VE NEFRET TOHUMU YAPMAK İSTİYOR"
Erdoğan, yeni adli yıl için gerçekleştirilen açılış törenindeki konuşmasının ardından Etimesgut Havaalanı'nda TEKNOFEST etkinlik alanını ziyaret etti, burada da bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasında, göçmenlere ilişkin mesajlar veren Erdoğan, "Birileri ülkemize sığınan sığınmacıları kin ve nefret tohumu yapmak istiyor. Hiç merak etmeyin, bu ülke ne yolgeçen hanıdır, ne bedavacı yatağıdır, ne de kimsenin istilaya cüret edebileceği sahipsiz bir memlekettir" dedi.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
"2023 Teknofest'ine her seviyeden 1 milyon gencimizin başvurduğunu öğrendim. İşte bu tablo Türkiye Yüzyılı tablosudur. Şartların en zor olduğu anlarda kimseye boyun eğmeyen bu milletin damarlarında dolaşan özgürlük tutkusunu görmek isteyen gelsin burada sizlere baksın.
Devleti yönetmek, ülkeyi kalkındırmak, halka hizmet etmek için başa geçenlerin tek vazifesi millet adına bu sorumluluğu yerine getirmektir.
Vatana sahip çıkmak, öyle hamasetle, yan gelip yatmakla olacak iş değildir. Onun için bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
Durmadan, dinlenmeden çalışacağız ki hem ecdada layık olabilelim, hem de geleceğimize sahip çıkabilelim. Her safhada desteklerimiz ve teşviklerimizle sizlerin yanındayız.
Ülkemiz bir zamanlar rahmetli Cem Karaca’nın Tamirci Çırağı şarkısında dile getirdiği gibi insanımız ‘işçisin sen işçi kal’ denildiği ve önünün kesildiği dönemler yaşadı. Ama artık sıkıysa bunu de, yemez. Artık uzaya füzeler gönderen gençlik var. İHA'larımız var SİHA'larımız var. Bunlarla beraber uzaydayız. Artık milli teknoloji hamlesi var. Artık TEKNOFEST kuşağı var.
Türkiye olarak bu senaryoya gelene kadar çok oyun bozduk ama önümüzde hala dikkat etmemiz gereken tehditler bulunuyor.
Maziden atiye köprü kuramayan, çağa ayak uyduramayan milletlerin akıbeti berbat olmaya mahkumdur. Birileri ülkemizde yaşayan sığınmacıları etrafa kin ve nefret tohumu saçmanın vesilesi yapmaya çalışıyor. Bu mazlumların hali bize ülkemizi her alanda daha da güçlendirmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Kardeşlerim hiç merak etmeyin, bu ülke ne yol geçen hanıdır, ne bedavacı yatağıdır ne de kimsenin istila edebileceği bir ülkedir. İşte biz aynı zamanda kendimizi sömürgecilerden, zalimlerden, ayıran vasıflarımızla büyüğüz, güçlüyüz ve farklıyız. Medeniyetimizin özünü oluşturan bu vasıflarımızı kaybedip zalimlerle aynı olduğumuz gün bizim kıyametimizdir.
Bu ülkenin varlığına, birliğine, bekasına göz dikenlerin hepsi beşinci kol hareketidir. Demokratik bir ülkede farklılıkları ifade etmek, bozgunculuk yapmak suçtur. Bu nefret suçları hakkında benzer düzenlemeleri de hayata geçirmeliyiz."