AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını YSK’ye taşıyan yargıç Ahmet Çakmak, HSK’nin hedefi oldu. Çakmak’a farklı gerekçelerle iki kez yer değiştirme cezası verildi, son olarak meslekten ihracı istendi.

Erdoğan'ın 3. kez adaylığını YSK'ye taşıyan yargıcın ihracı istendi
Fotoğraf: Depophotos

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'cumhurbaşkanlığı adaylığını' Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) taşıyan yargıç Ahmet Çakmak'ın meslekten ihracı istendi. Çakmak'a daha önce de farklı gerekçelerle iki kez yer değiştirme cezası

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını YSK’ye götüren yargıç Ahmet Çakmak, HSK’nin hedefi oldu. Çakmak’a farklı gerekçelerle iki kez yer değiştirme cezası verildi, meslekten ihracı istendi.

Yargıç Çakmak’a verilen cezalara konu olan soruşturmalar ve gerekçeleri ise dikkat çekti. Gerekçeler arasında "Dilekçede kalın karakter kullanmak, 24 saat içinde 860 kilometre uzaktaki geçici görevlendirildiği yere gitmemek, 12 yaşındaki çocuk hakkında tutuklama talep eden savcının eğitime alınmasını ve başsavcının hizmet aracının adliye için kullanılmasını istemek" yer aldı.

Kararda, Çakmak’ın 'mesleğin şeref ve nüfuzunu ve şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği' iddia edildi. İkinci kararda ise ceza gerekçesi olarak Çakmak’ın HSK’ye yaptığı bir itiraz gösterildi. 

"GİYDİĞİM CÜBBEYE LEKE GETİRMEDİM"

İsteme karşı hazırladığı savunmayı HSK’ye sunan Çakmak, düzeninin ilk koruduğu değerlerin onur ve şeref olduğunu vurgulayarak "Bende candan önce onur ve şeref gelir. Ucunda ölüm dahi olsa onurumdan ve şerefimden tek bir parça taviz vermem. Onur ve şerefim satılık değil, maaşım kadar hiç değil. Giydiğim cüppeye asla leke getirmedim. Alnım apaçık" dedi.

Hâkimler ve Savcılar Yasası’na göre 2 kez yer değiştirme cezası verilen kişinin meslekten çıkarılacağı düzenleniyor. Bu nedenle Çakmak’ın meslekten ihracı istendi.

Çakmak, Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına, YSK'ye verdiği dilekçeyle itiraz etmişti.