“Ziyaret edilemiyor” ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Tecritteki Erdem; sadece cumaları kısıtlı süre verilen bilgisayarla savunmasını yazıyor.

25. ve 26. dönem milletvekili ve halen CHP’nin Parti Meclisi (PM) üyesi Eren Erdem, sadece cuma günleri kısıtlı süreliğine verilen bilgisayarla, 19 Eylül’de, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek davası için savunmasını hazırlıyor. Erdem; 3 ihbar sonucunda başlatılan ve alel acele kabul edilen iddianamede, “FETÖ/PDY”ye yardım gerekçesi ile 22 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

Hala PM üyesi
Erdemi; 3 gün önce ziyaret eden CHP eski vekili Tur Yıldız Biçer, hem bu görüşmenin çarpıcı detaylarını paylaştı hem de nereden çıktığı belli olmayan “Eren Erdem ziyaret edilemiyor, çünkü izin verilmiyor” algısına yönelik açıklamalarda bulundu. Biçer, “Hukukçu değilim, artık siyasetçi kimliğim de yok, ancak Erdem’i ziyaret etmek istediğime ilişkin dilekçem Adalet Bakanlığı tarafından 2 hafta içinde kabul edildi” dedi.

Biçer; şu ifadeleri kullandı: “Aynı dönemde milletvekilliği yaptık. Erdem; hala partimizin PM üyesi. ‘CHP’nin en yetkili organının bir temsilcisisinin hukuksuz biçimde cezaevinde tutulmasının, daha çok dillendirilmesi ve görünür olması gerekiyor’ diye düşünüyorum. Ancak ne yazık ki durum bu şekilde değil. Eren Erdem’in de düşünceleri bu yönde oldu.”

Bu algı nereden?
Biçer, “Eren Erdem ziyaret edilemiyor” açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığına vurgu yaptı: “Ziyaretimden bir gün önce, Parti Meclisi toplanmıştı. Duruşması yaklaşmışken, isminin ön plana çıkarılacağı bir bildiri yayımlanabilir, bir açıklama yapılabilirdi. Önümüzdeki günlerde destek açıklamalarının yapılacağına inanmak istiyorum. Nedense, Eren Erdem ile görüşmenin çok istenmesine rağmen mümkün olmadığına yönelik bir algı oluştu. Hatta mevcut vekillere bile izin verilmediği söyleniyordu. Bu bilginin, tam olarak nereden kaynaklandığını ve yayıldığını bilemiyorum. Ancak bu doğru değil! Benim de bilgim, mevcut milletvekillerinin görüşmelerine bile izin verilmediği yönündeydi. Ancak hem Enis Berberoğlu ile ilgili hem de Eren Erdem ile ilgili görüşme başvurum kabul edildi. Ben ziyaret edebiliyorsam, şüphesiz siyasiler ve hukukçular daha rahat hareket edebilirler.”

"Konuşmaya özlem duyuyorum”
Berberoğlu siyasi bir tavır olarak bir döneme kadar ziyaretçi kabul etmiyor. Fakat eski CHP vekili Eren Erdem ile yine iddiaların tersi ‘kısıtlamasız’, 1 saatlik görüşmede şu noktalar ön plana çıktı: “Moral ve motivasyonu sağlam. Ülke içinden ve ülke dışından avukatı aracılığı ile çok sayıda mesaj alığını ve bunların kendisini ayakta tuttuğunu söyledi. ‘Çabalarıma ve hukukuzluğa inananları arkamda hissediyorum’ dedi. 5 metrekarelik bir hücrede kalıyor. Sıkıntılarını da dile getirdi: “Havalandırmayı 7 adımda bitiriyordum. Gardiyanlar, kapıdaki küçük pencereden yemeğimi veriyor. Gardiyanlardan başka kimseyi görmem mümkün değil. Havalandırmanın yüksek duvarların üzerinden yalnızca gökyüzünü görebiliyordum. Ziyaretçi gelmediği günler yorucu. Bazen 4-5 gün hücreden çıkamıyorum. Hücreden çıkmaya ve biriyle konuşmaya özlem duyuyorum… Bunun adı tecrittir.”

2 saat bilgisayar
Tur Yıldız Biçer; “İşte bu nedenle, vekillerin, vekil olmayanların, avukat ve partiye gönül verenlerin ziyaret için başvuru yapmasına yönelik ağrı yapmak istiyorum” diyerek 19 Eylül’de gerçekleşecek duruşmaya da dikkat çekti: “Sadece cuma günleri 2 saat bilgisayar veriliyormuş, savunmasına yoğunlaşmış durumda. Tecritteki Erdem’i yalnız bırakmamak önemli.”

Hukuki değil siyasi
Dosya okunmadan, içeriğine tam olarak hakim olunmadan aceleyle bir tutukluluk kararı verildiği; alınan kararla dosya içeriği arasındaki, çelişkilerden çok rahatça anlaşılabilir.

Öncesi ve sonrasıyla bu; siyasi bir süreç. Beklentimiz çok basit; Davanın siyasi platformdan hukuki platforma çekilmesini istiyoruz. Erdem; ‘Kaçmak gibi bir niyetim hiç olmadı, çünkü suçsuzum’ diyor. Hayatı boyunca ‘FETÖ’ ile mücadele etti. Şimdi bundan yargılanıyor. Delil de belge de yok. Türkiyede kurumsallaşan gizli tanık üstünden şekillenen boş bir dava.”