Madencilik kanununda da değişiklikler yapan torba yasa görüşmelerinde CHP Grubu adına söz alarak, Meclis kürsüsünden iktidar sıralarına seslenen CHP Karaman Milletvekili Ünver, Ermenek maden faciasını hatırlattı. Yeni bir maden faciası yaşanmadan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

"Ermenek’te yeni bir maden faciası ihtimali var"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada, iktidarı yeni bir maden faciasına ilişkin uyardı.

Maden ocaklarında yeterli denetim yapılmadığını, yapılan denetimlerde ise gerekli özenin gösterilmediğini söyleyen Ünver, “Ermenek’te yeni bir maden faciası yaşanması ihtimali var” dedi.

‘ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI NEDEN VAR?’

Kapanan kömür madenleri ile patrondan alacağı olan madenciler ve maden ocaklarının kapanması sonucu işsiz kalan maden emekçileri için bir şey yapmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın varlığını sorgulayan Ünver, “Bakanlık üç beş enerji dağıtım şirketinin veya yabancı altın arama şirketlerinin çıkarını korumak için mi var?” diye sordu.

Bakanlığın madencilik sektörü için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Ünver, çalışan maden ocaklarında yeterli denetim yapılmadığını, yapılan denetimlerde ise gerekli özenin gösterilmediğini aktardı. Ermenek’te 2014 yılında meydana gelen maden faciasının su basması sonucu oluştuğunu hatırlatan Ünver, “Bu sahalarda sondajlama büyük önem taşımaktadır.” dedi.

ermenek-te-yeni-bir-maden-faciasi-ihtimali-var-806851-1.
CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver

‘SONDAJLAMA YAPILMADIĞI YÖNÜNDE İDDİALAR VAR’

Ünver yaklaşmakta olan tehlikeyi şu sözlerle ifade etti:

“Ne var ki daha önceleri aktif olan madenlerde haritalamanın düzgün yapılmadığı ve sahaya uygun olmadığı iddiaları yanında, bu madenlere yakın ocaklarda çalışılırken yeterli sondajlama yapılmadığı yönünde de iddialar vardır. Tüm bu durumlar birlikte değerlendirildiğinde, Ermenek'te yeni bir maden faciası yaşanması ihtimali vardır! O nedenle, bu madenlerle ilgili olarak gerek işçi hakları gerekse de çalışma koşulları ve iş güvenliği tedbirleri açısından vakit geç olmadan harekete geçilmelidir.”

Haklarını aramak için eylemde olan Ermenekli madencileri ve “Okula gidiyorum, babam cebime 5 kuruş koyamıyor, babamın hakkını verin” diyen maden emekçisi babası Ali Selvi’ye desteğe gelen Ömer Selvi ile Ermenek maden faciasında eşini kaybeden Şadiye Çoksöyler’in “Tazminatlarımız ödenmedi. Canımızın bedelini bile çok gördüler bize” sözlerini hatırlatan Ünver, “Bu sözler karşısında içinden bir şeylerin koptuğunu hisseden, yüreği cız eden her kim varsa acilen harekete geçsin. Bu sözler karşısında bir şey hissetmeyenleri ve yüreği taş kesilenleri ise Allah ıslah etsin” dedi.