Avukat Turgut Kazan, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’na başvuran Kazan, Anayasa'ya göre Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını belirterek, bu durumun yorum yoluyla da aşılamayacağını vurguladı.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan da Erdoğan'ın adaylığına itiraz etti
Fotoğraf: DepoPhotos

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına yaptığı itirazda AKP'li Cumhurbaşkanı'nın aday olabilmesinin tek yolunun TBMM tarafından alınacak seçim yenilenme kararı olduğunu ifade etti. Kazan, "Anayasa’da yer alan dönem sınırlaması kuralı, YSK dahil bütün organ, makam, merci ve kişileri bağlar. Türkiye 2017 değişikliği ile sistemi değiştirmiştir, tek adam rejimine geçilmiştir gibi yorumlarla 2018 seçimini yeni sistemin ilk seçimi, 2023 seçimini de ikinci seçimi saymak asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

T24’te yer alan habere göre, Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin YSK’ye itiraz dilekçesi veren Kazan, Anayasa'daki dönem sınırlamasının herkesi bağladığını belirterek, 2017 değişikliği sonrasında sistemin değiştiği savıyla, iki kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın üçüncü kez aday gösterilemeyeceğini kaydetti.

Dilekçesinde, 2017’de yeni bir anayasa yapılmadığını ve 82 Anayasası'nın yürürlükte olduğunu belirten Kazan, bu değişiklik sırasında cumhurbaşkanına iki dönem sınırlaması getiren düzenlemenin aynı şekilde korunduğuna dikkati çekti. Anayasa'nın 116. maddesi 3. fıkrasına yer alan istisna dışında, bir kimsenin üçüncü kez aday olmasının mümkün olmadığını belirtti.

“ERDOĞAN, BİR DAHA ADAY OLAMAZ"

Kazan, dilekçesinde Anayasa değişikliği sırasında da sonrasında da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını, 2017 değişikliği ile sadece cumhurbaşkanı yetkilerinin artırıldığını vurgulayarak, “Recep Tayyip Erdoğan, bir daha aday olamaz” dedi.

Kazan, dilekçesinin devamında, “Anayasada bu kadar açık bir kural varken Erdoğan’ın bir kez daha aday olabileceğinin düşünülmesi 60 yıl boyunca avukatlık yapan bir hukukçu sıfatıyla beni çok şaşırttı” diyen Kazan, daha sonra buna ilişkin araştırmalar yaptığını belirterek, “Anayasacılar, Adalet Bakanlığı, Yargıtay / Danıştay Başkanlığı veya Daire Başkanlığı yapmış, toplumun tanıdığı hukukçular, sorunu hep benim gibi anlayıp açıklıyor” ifadelerini kullandı.

“ŞENTOP TARAFSIZ OLMAK DURUMUNDADIR”

Kazan dilekçesinde, 2017 değişikliği sonrasında anayasa hukukçuları tarafından yazılan ve Erdoğan’ın üçüncü kez aday gösterilemeyeceğini aktaran bazı makalelere de yer vererek, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Cumhurbaşkanlığı Baş Hukuk Danışmanı Mehmet Uçum’un inanılmaz ve akıl almaz bir yaklaşımla 2017 değişikliğiyle sistem değişmiştir. Artık birinci seçim 2014 değil 2018 seçimidir. Ve 14 Mayıs 2023 adaylığı üçüncü değil ikinci kez adaylık sayılır diyorlar. Bir kere, Şentop TBMM Başkanı'dır. Tarafsız olmak durumundadır. TBMM Başkanı da Adalet Bakanı da böyle bir değerlendirme yapmamalıdır, yapamaz. Cumhurbaşkanlığı danışmanına gelince, onun görevi kamuoyuna açıklama yapmak değil anayasa hukukçularının konuya ilişkin görüşlerini toparlayıp Cumhurbaşkanı'na sunmaktır. Kaldı ki anayasayla böyle bir istisna konulmadığına göre yorum yoluyla istisna yaratılamaz."