Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 14. gününde de devam ederken şu ana dek İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1756'sı çocuk, 4 bin 385 kişi öldü, 13 binden fazla kişi yaralandı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsrailli öldü, 4 bin 834 İsrailli yaralandı. Son olarak İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediği bildirildi. Filistin, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yaptı. Hamas'a bağlı hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın saat 10.00 itibarıyla geçici süreyle açıldığı bildirildi. Sınır kapısından UNRWA'nın temel insani yardımlarının Gazze'ye girdiği belirtildi. Öte yandan İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyini boşaltmayanlara yönelik bir tehdit mesajı paylaştı.

Kaynak: Haber Merkezi
Filistin-İsrail hattındaki çatışmalarda 15. gün: İsrail'den Gazze'nin kuzeyini boşaltmayanlara tehdit!
Fotoğraf: AA

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmaların 15. gününde İsrail, Gazze'ye saldırılarını sürdürüyor.

Şu ana dek Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1756'sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

İSRAİL, KUDÜS HASTANESİ'NİN "DERHAL BOŞALTILMASINI" İSTEDİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediği bildirildi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı.

İsrail ordusu, akşam saatlerinde de Gazze'nin kuzeyini terk etmeyenleri 'terörist' sayacağını ve 'öldürebileceğini' duyurdu.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: 720'Sİ ÇOCUK 1400 KİŞİ KAYIP

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, bölgede İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720'si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

CANLI 

23.50 | İsrail ordusunun, Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda en az 9 kişi öldü 

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail, Han Yunus'taki El-Celal Caddesi'ne hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda en az 9 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

22.30 | Irak'ta ABD askeri üssüne saldırı

Irak’ın Anbar kentinde ABD askerlerinin bulunduğu üsse yeni bir saldırı düzenlendi.

Irak güvenlik kaynakları, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Askeri Üssü’ne roketli saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Saldırı sonucu can kaybı ve maddi hasara ilişkin bilgi verilmedi. Söz konusu saldırının sorumluluğunu Irak’taki İslami Direniş Örgütü üstlendi.

21.35 | İsrail Gazze'de pazar yerini bombaladı

Filistin kaynaklarına göre, İsrail ordusu yaklaşık 100 bin kişinin kuzeydeki İsrail bombardımanından kaçarak yerleştiği Nusayrat mülteci kampında bir pazara hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bölgede büyük bir yıkıma neden olan saldırı nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bölgeye girişinde güçlük yaşandı.

19.57 | Erdoğan, Hamas lideriyle görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Gazze’deki son durum ve yaşanan süreç ele alındı. 

Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin insani yardımların Gazze’ye ulaşması ve yaralıların gerekli hallerde Türkiye’de tedavi edilebilmeleri için gayret sarf ettiğini ve bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını belirtti.

18.55 | İsrail: 'Kara harekatı' hazırlıkları devam ediyor

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yapılması beklenen kara saldırısının genişletilmesine yönelik planların onaylandığı ve hazırlıkların devam ettiği belirtildi. IDF, birliklerin onaylanan operasyonel planlara uygun olarak eğitim gördüklerini açıkladı.

17.55 | İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyini terk etmeyenleri ‘terörist’ sayacağını ve ‘öldürebileceğini’ duyurdu!

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi "terör örgütünün ortağı sayılacağını ve öldürebileceğini" duyurdu.

İsrail ordusu tarafından, "acil uyarı" başlığı içeren ve havadan Gazze'nin kuzeyine bırakılan kağıtlarda, bölgedeki sivilleri tehdit eden şu ifadelere yer verildi:

"Gazze Şeridi sakinlerine: Gazze Vadisi'nin kuzeyinde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Gazze Vadisi'nin güneyine gitmeyen ve kuzey bölgesini boşaltmamayı seçen herkes, terör örgütünün ortağı sayılarak öldürülebilir."

Öte yandan sosyal medyaya yansıyan ve tepki çeken söz konusu uyarı kağıtlarının fotoğraflarını AA muhabirine değerlendiren İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bu kağıtlarda yazılan ifadelerin İsrail ordusuna ait olduğunu doğruladı.

İsrail ordusu, bugün Gazze'nin kuzeyinde yer alan 20 hastaneyi boşaltılması için uyarmıştı.

17.47 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde İsrail sınırında bulunan Beyt Hanun şehrini vurdu

17.35 | Hamas, İsrail saldırıları durana kadar rehinelerin durumunu görüşmeyecek

Reuters'ın haberine göre Hamas, Gazze'ye düzenlenen saldırılar durana kadar rehin aldığı İsrail askerlerinin durumunu görüşmeyecek. 

16.40 | Gazze'de öldürülen Birleşmiş Milletler çalışanlarının sayısı 17'ye yükseldi

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden çalışanlarının sayısının 17'ye yükseldiğini duyurdu.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) resmi sitesinden yapılan açıklamada, "7 Ekim'den bugüne kadar, 17 UNRWA çalışanı bu vahşi savaşta öldürülmüştür." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, gerçek rakamların daha yüksek olmasının muhtemel olduğuna dikkati çekildi.

UNRWA'dan dün yapılan açıklamada,  iki UNRWA çalışanının daha öldürüldüğü ve 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden BM çalışanlarının sayısının 16'ya yükseldiği bildirilmişti.

Aynı açıklamada, Gazze'de yakıt, gıda, su ve ilaç gibi temel yaşam malzemelerine ihtiyaç duyulduğu, bölgeye sürekli ve engelsiz bir şekilde insani yardım girişinin sağlanması gerektiği belirtilerek, uluslararası insancıl hukuka uyulması, sivillerin, sivil altyapının ve BM tesislerinin korunması çağrısı yinelenmişti.

16.30 | Blinken'den sınır kapısının açık tutulması çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'ye yardımların ulaşmaya devam edebilmesi için tüm tarafları Refah Sınır Kapısı'nı açık tutmaya çağırdı.

Blinken, Hamas'ı "hayat kurtaran yardımların sağlanmasına müdahale etmemesi gerektiği" konusunda uyardı.

16.10 | Hamas, rehin tuttuğu 2 ABD'liyi Katar'ın arabuluculuğuyla serbest bıraktığını açıkladı

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda rehin aldığı iki ABD'liyi sabah saatlerinde serbest bıraktı. Hamas, rehin tuttuğu kişileri serbest bırakması için, "Bu gelişme dost Katar devleti ile kurulan işbirliği sayesinde mümkün olmuştur" açıklamasını yaptı.

14.13 | İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardı

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı ifade edildi.

Hastanelerden 4’ünün bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların ise boşaltma aşamasında olduğu aktarıldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar, İsrail'in iki haftadır uyguladığı bombardıman ve devam eden abluka nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan insani kriz konusunda uyarılarda bulunuyor.

14.02 | İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 1756'sı çocuk olmak üzere 4 bin 385’e yükseldi.

13.50 | BM'den insanî ateşkes çağrısı

Zirvenin açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, 'insanî ateşkes' çağrısı yaptı. 
Hamas'ın saldırılarını "hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini" söyleyen Guterres, bu saldırıların Filistin halkına yönelik "toplu cezalandırmayı" asla haklı gösteremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Guterres, Cenevre sözleşmelerine uyulması gerektiğini ifade ederek Gazze'ye derhal yardım edilmesi ve rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İki devletli bir çözümün barış için tek umut olduğunu vurgulayan Guterres, "Harekete geçme zamanı geldi. Bu korkunç kabusu sona erdirmek için harekete geçilmeli" dedi. 

12.15 | Gazze'ye giren ilk yardım konvoyu 20 TIR'dan oluşuyor

Mısır Kızılayı'nın Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, Refah Sınır Kapısı'ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne geçen ilk yardım konvoyunun 20 TIR'dan oluştuğunu açıkladı.

12.00 | Gazze Zirvesi toplandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Gazze Zirvesi başladı. Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katıldığı zirvede Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri Guterres de yer alıyor.

11.00 | DSÖ: 4 kamyon acil tıbbî malzeme Gazze’ye doğru yola çıktı 

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bürosu, DSÖ’nün 4 kamyonluk tıbbi malzeme konvoyunun Refah Sınır Kapısı'nı geçerek Gazze'ye doğru yola çıktığını duyurdu.

DSÖ Doğu Akdeniz Bürosu, Gazze’ye doğru yola çıkan 4 kamyonun içinde 1200 kişilik travma tedavi tıbbi malzemesi, 235 kişilik travma çantaları, kronik hastalıklar için 1500 kişiye ilaç ve üç ay boyunca 300 bin kişiye yetecek temel sağlık malzemeleri bulunduğunu açıkladı.

10.00 | Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardım girişi başladı

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı geçici süreyle açıldı. Hamas'a bağlı hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, UNRWA'nın temel insani yardımlarının Mısır sınırından Gazze'ye girdiği belirtildi. 

Gazze'deki insani krize vurgu yapılan açıklamada, insani yardımlarla bölgede yaşayan halkın "sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının" karşılanacağı aktarıldı.

Açıklamada, sınır kapısının insani yardımlar için ne kadar süreyle açık tutulacağına dair bilgi verilmedi.

Fotoğraf: AA

09.20 | Hizbullah'tan İsrail'in Hunin yerleşim alanına füze saldırısı

Lübnan Hizbullahı, İsrail'in kuzeyindeki Margaliot bölgesi yakınındaki Hunin yerleşim yerini vurduklarını açıkladı.

Hizbullah'ın Telegram sayfasından yapılan açıklamada, "İşgal altındaki düşman Siyonist askerlerinin bulunduğu birliğe güdümlü füzelerle saldırı düzenlendi" ifadeleri yer aldı.

09.10 | ABD’nin İsrail Büyükelçiliği: 21 Ekim Cumartesi günü yerel saatle 10.00’da Refah Sınır Kapısı'nın açılacağı bilgisini aldık

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, sınır kapısının yabancı vatandaşların Gazze'den çıkış yapabilmesi için açık kalacağı süreye ilişkin bilgi verilmezken, "Sınırın açılması durumunda çok sayıda kişinin geçmeye çalışacağını tahmin ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Mısır’a geçmeye çalışan ABD vatandaşlarının geçişin her iki tarafında da potansiyel olarak kaotik bir ortama karşı hazırlıklı olması gerektiği belirtildi. ABD vatandaşlarına e-posta adresi aracılığıyla ABD hükümetinin Mısır’daki yardımına ilişkin güncel bilgiler göndereceği aktarıldı.

Sınırdaki durumun dinamik, değişken ve güvensiz olduğu ifade edilen açıklamada, ABD vatandaşlarının sınıra doğru ilerlemeden veya sınırı geçmeye çalışmadan önce güvenlik durumunu değerlendirmeleri gerektiği kaydedildi.

08.33 | Lübnan'ın güneyinden düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 1 İsrail askeri öldü  

Lübnan'ın güneyinden düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 1 İsrail askerinin öldüğü, 3'ünün yaralandığı belirtildi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail ordusunda görev yapan 1 yedek asker, Lübnan'ın güneyinden gerçekleştirilen tanksavar ateşinde hayatını kaybetti.

Saldırıda ayrıca, 1'i hafif olmak üzere 3 yedek asker yaralandı.

05.56 | Batı Şeria'nın Eriha kentinde 1 Filistinli, İsrail güçlerince öldürüldü  

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha'da bir Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri gece yarısı, Eriha'daki Akabe Cebr ve Ayn el-Sultan mülteci kamplarına baskın düzenledi ve Akabe Cebr'de bir eve bomba attı.

Eriha'nın güneyindeki Kudüs Caddesi'nde ise İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmada bir çocuk İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

04.53 | Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Gazze'deki çatışmalarda 16 gazeteci öldü  

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

IFJ'nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamayla, öldürülen gazeteci sayısı güncellendi.

Açıklamada, "Gazze'de Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu" ifade edildi.

Hayatını kaybeden gazetecilerin "Muhammed Ali, Halil Abu Azira, Semih en-Nadi, Isam Behar, Muhammad Beluşe, Abdulhadi Habib, Husam Mübarek, Ahmed Şihab, Muhammad Fayiz Yusuf Ebu Matar, Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevaciha, Esad Şemleh, Muhammed es-Salihi, İbrahim Lafi ve Muhammed Cerun" olduğu açıklandı.

01.57 | Filistin'den uluslararası topluma, Kudüs Hastanesi'nin bombalanmaması için harekete geçme çağrısı  

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Kudüs Hastanesi'nde, "yeni bir hastane trajedisi" yaşanmaması için uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in, "Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istemesinin" ardından yaptığı yazılı açıklamayla uluslararası topluma seslendi.

Kudüs Hastanesi'nin, halihazırda 400 hastaya ve İsrail'in saldırılarından kaçarak buraya sığınan yaklaşık 12 bin sivile ev sahipliği yaptığını kaydeden Keyle, İsrail makamlarının, Filistin Kızılayına, hastanenin boşaltılması ihtarında bulunduğunu hatırlattı.

Keyle, "Uluslararası toplum, yaklaşık 500 Filistinlinin öldürüldüğü "El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki trajedinin benzerinin yaşanmaması için süratle harekete geçmelidir" ifadesini kullandı.

01.39 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 15 kişi hayatını kaybetti  

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 4'ü çocuk, 1'i kadın 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde El-Acremi ailesinin, merkezde yer alan Deyrul Belah'ta ise Eş-Şuayb ailesinin evine saldırı düzenlediği ve 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Gazze'nin güneyinde Refah kentinin El-Cenine Mahallesi'nde Hadr ailesinin evinin de bombalandığı ve 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

"İşgal güçlerinin saldırılarını artırdığı" kaydedilen açıklamada, "Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, merkezinde ve güneyinde evlerin hedef alındığı, çok sayıda şehit ve yaralının bulunduğu" bilgisi verildi.