Fransa'da Lorsque Valérie adında bir kadın sosyal medya hesabından Macron'a 'pislik' dediği iddiasıyla gözaltına alındı. Valérie, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 20 Haziran’da hakim karşısına çıkacak. Suçlu bulunması halinde ise 12 bin euroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Fransa’da 'Cumhurbaşkanına hakaret' gözaltısı

Fransa’nın Saint-Omer bölgesinde 'Sarı Yelekliler' hareketinin temsilcilerinden olan Lorsque Valérie, Macron’a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Fransa'nın BFMTV kanalının aktardığına göre, Valérie, Facebook paylaşımının ardından valinin şikayeti üzerine evine gelen polisler tarafından gözaltına alındı.

Valérie’nin Macron’un tartışmalı emeklilik reformuna dair yayına çıkacağı 22 Mart’tan bir gün önce Facebook üzerinden yaptığı "Pislik yarın 13'te sizlere, hiçbir kıymet verilmeyenlere seslenecek. Pisliği sadece televizyonlarda görebiliyoruz" paylaşımda yer alan ifadeleri sebebiyle gözaltına alındığı açıklandı.

“BEN HALK DÜŞMANI DEĞİLİM”

Fransa'nın La Voix du Nord gazetesine konuşan Lorsque Valérie, ise kendisini "Beni ibret olsun diye cezalandırmak istiyorlar" diyerek savundu. Paylaşımında başka bir kelime yazmak istediğini ama 'klavyenin azizliğine' uğradığını belirten Valerie, cuma sabahı kapısı çalındığında polisin kendisini gözaltına almaya geldiğini görünce çok şaşırdığını söyledi.

"Onlara bunun bir şaka olup olmadığını sordum, daha önce hiç tutuklanmamıştım" diyen kadın, "Ben bir numaralı halk düşmanı değilim" ifadelerini kullandı. Valerie ayrıca Facebook’ta devlet başkanına hakaret eden çok sayıda gönderi olduğunu ancak çok azı hakkında dava açıldığını kaydetti.

Fransa’da uygulamaya konulan ve protestolara neden olan emeklilik reformunu adaletsizlik olarak yorumlayan Valerie “Yirmi yıldır aktivistim ve gerekirse iki yıl daha aktivist olurum” dedi.

20 Haziran'da 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla mahkemede ifade verecek olan Valerie, Facebook'ta paylaştığı ifadelerden suçlu bulunması halinde 12 bin euroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Lorsque Valérie, ifadeleri sebebiyle hapis cezasına çarptırılamayacak.

Kaynak: euronews