ABD’de polis tarafından öldürülen George Floyd, Houston’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede yapılan konuşmalarda Floyd’un suçunun ‘siyah olarak doğmak’ olduğu vurgulandı

George Floyd son yolculuğuna uğurlandı: Suçu siyah olarak doğmak

25 Mayıs’ta ABD’nin Minneapolis kentinde polisin ırkçı saldırısı sonucu yaşamını yitiren George Floyd’un cenaze töreni Houston’da yapıldı. Cenazesine ailesinin yanı sıra birçok siyasetçi ve ünlünün de katıldığı Floyd, kilisede yapılan bir törenin ardından annesinin yanına defnedildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, cenaze töreninde konuşma yapan yeğeni Brooke Williams, “Bu sadece bir cinayet değil, aynı zamanda bir nefret suçu... Lütfen artık nefret suçları işlenmesin!” dedi ve Trump’ı eleştirerek, "Birisi 'Amerika'yı yeniden harika yapmak'tan bahsediyor. Ama Amerika hiç harika oldu mu ki?" ifadelerini kullandı.

Demokratların başkan adayı Joe Biden cenazede yayınlanan mesajında, “Birçok siyahın her sabah, o gün hayatını kaybedebileceğini bilerek uyandığını” ifadelerini kullandı ve "George Floyd için adalet sağlandığında, Amerika'da ırk adaleti için gerçekten yola çıkmış olacağız" dedi

Bir başka demokrat siyasetçi olan Temsilciler Meclisi Üyesi Al Green ise törende yaptığı konuşmada, Floyd'un "suçunun siyah doğmak olduğunu" söyledi.

Ayrıca törende konuşan insan hakları aktivisti Al Sharpton, Martin Luther King’in 28 Ağustos 1963 yılında “I have a dream” (Bir hayalim var) konuşmasını yaptığı yürüyüşün yıl dönümünde, Floyd ailesinin öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştirileceğini duyurdu.

George Floyd için daha önce iki tören daha yapılmıştı. Bunlardan ilki Minneapolis kendinde, ikincisi ise doğum yeri olan Kuzey Carolina eyaletinin Raeford kentinde gerçekleştirilmişti.