Gazeteci Ayşenur Arslan, Ankara'daki bombalı saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirmeler nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında TEM polislerince gözaltına alındı. Arslan, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Gözaltına alınan gazeteci Ayşenur Arslan serbest bırakıldı
Fotoğraf: DHA

Ankara'daki bombalı saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirmeler gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılmasının ardından gözaltına alınan gazeteci Ayşenur Arslan, serbest bırakıldı. 

Arslan, Halk TV yayınında Ankara saldırısına ilişkin şüphelerini dile getirmiş, ifadeleri sosyal medyada tepki çekmişti.

Hedef gösterilen Arslan hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 'terör örgütü propagandası yapma' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlatıldı. 

Soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "2 Ekim tarihinde Halk Tv isimli kanalda yayınlanan bir programda Ayşenur Arslan'nın 1 Ekim tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü önünde bölücü terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıya yönelik  sarfettiği sözlere ilişkin 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi. 

TEM POLİSLERİNCE GÖZALTINA ALINDI 

Gazeteci Seyhan Avşar, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda, Arslan'ın Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) polislerince Sarıyer'deki evinden gözaltına alındığını ve Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüleceğini kaydetti. 

Avşar, paylaşımında, "TEM polisleri Ayşenur Arslan’ın kapısında. Ayşenur abla gözaltına alınıyor. Çağlayan’a götürülecek…" ifadelerini kullandı. 

"BAZI İHTİMALLERİ SORGULAMAK İSTEDİM"

Gözaltına alınan Arslan, polis eşliğinde İstanbul Adalet Sarayı'na götürüldü. Burada cumhuriyet savcısına ifade veren Arslan, programdaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Arslan, ifadesinde şunları söyledi: 

"Cümlelerim gelinen noktada her ne kadar maksadını aşmış olsa da kast ettiğim ve işaret etmek istediğim nokta şu idi; görevine yeni başlayan İçişleri Bakanının son zamanlarda koordinesinde üst üste gerçekleştirilen ve suç örgütlerine ağır darbeler vuran operasyonlar sonrasında kendisine yönelik bir mesaj olabilir düşüncesi bende hasıl oldu. Son zamanlarda uyuşturucu tacirlerine ve çıkar amaçlı suç örgütlerine gerçekleştirilen çok sayıda operasyon oldu. Eylemin gerçekleştirilme biçimini düşünerek acaba bir takım suç odakları benzetme yaparak emniyet teşkilatına ve İçişleri Bakanlığına sindirme maksatlı mesaj veriyor olabilir diye düşündüm. Ne programda ne de şu an ifadem esnasında terörü güzelleyici ya da meşru gösterici bir ibare kullanmam söz konusu olmaz. Meydana gelen eylemi programımda olduğu gibi burada da lanetliyorum. Yukarıda söz ettiğim gibi güvenlik bürokrasisinin son zamanlarda başarılı şekilde büründüğü politikasına yönelik birtakım güçlerin terör örgütü kılığına bürünerek mesaj vermiş olabileceği ihtimalini sorgulamak istedim. Sıklıkla tereddüt etmeden terör örgütü olarak nitelendirdiğim PKK dahil hiçbir terör örgütünün propagandasını yapmam mümkün değildir. Sözlerim yanlış anlaşılmıştır."

Arslan, savcılıkta verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

"KAYGILARIMI PAYLAŞTIĞIMI ANLATTIM"

Adliye çıkışında açıklama yapan Arslan, "Biraz, hatta birazdan da öte yorucu bir süreç. Zaten şunu da söyleyeyim tam da sağlığımın bozuk olduğu döneme denk geldi bu. O nedenle bir parça konuşma orucu içinde olacağım" dedi.  

Arslan, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu bir gözaltı değil. Gözaltı prosedürü uygulanmadı. Mesela hastaneye götürülmedim, herhangi bir emniyet müdürlüğüne götürülüp oradan gelmedim. Nasıl bir prosedür olduğunu çok anlamadığım için izah edemeyebilirim ama neredeyse bir terörle mücadele ekibi bana savcılığa kadar eşlik etti diye özetlesem yeridir herhalde. Savcı sosyal medyada iyice köpürtülmüş olan meselenin deyim yerindeyse köpüğünü alarak bana sorular yöneltti. O sorular karşısında ben gerçekten ne anlattığımı, neyi kastettiğimi terörü övmek bir yana dursun bu konudaki kaygıları bir vesileyle paylaştığımı anlattım. Neticede serbest kaldım. Bunun sonucu takipsizlik yada bir davaya dönüşmesi mi bilmiyorum bunu zaman gösterecek herhalde. Biraz, hatta birazdan da öte yorucu bir süreç. Zaten şunu da söyleyeyim tam da sağlığımın bozuk olduğu döneme denk geldi bu. O nedenle bir parça konuşma orucu içinde olacağım. Bu ne kadar sürecek, hatta bitecek mi henüz bilmiyorum."

ARSLAN NE DEMİŞTİ?

Ayşenur Arslan, Halk TV'deki programda Ankara'daki saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirmiş, ifadeleri sosyal medyada tepki çekmişti. 

Arslan dün (2 Ekim) Halk TV yayınında, Ankara'daki saldırgan hakkında "Belki o kişi üzerine bomba olduğunu bilmiyordu. Gelip hiçbir şey yapamadan ölünmez. Bana sorarsanız Her şeye aykırı, durup dururken kendini patlatmış. Ankara’da bir arabayı açıp düz kontakla çalıştırmak yerine neden Kayseri'de birini öldürerek ‘Ben geliyorum heeey. Bombalar sırtımızda tabanca belimizde nedir yani..." şeklinde konuşmuştu. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Arslan'ın Ankara'daki saldırının ardından kullandığı ifadeler nedeniyle Halk TV ve Arslan hakkında inceleme başlatmış, Halk TV İmtiyaz Sahibi Cafer Mahiroğlu da Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi programının yayından kaldırıldığını açıklamıştı.