Hakkını arayan madenciye gözaltı!

BirGün EGE

Yıllardır gasp edilen hakları için Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde Soma’dan Ankara’ya yürüyen maden işçileri bir kez daha engellendi. 29 işçi ile 2 sendika temsilcisi, dün sabaha karşı Salihli’de jandarma tarafından gözaltına alındı.

8 yıldır ödenmeyen tazminatları için 12 Ekim’de Ankara’ya yürümeye başlayan Soma Uyar Madencilik işçileri, dün ilçe mezarlığındaki bekleyişlerine son vererek yeniden yürüyüşe geçti. Tüm engellemelere rağmen Salihli’ye ulaşmayı başaran madenciler, İzmir-Ankara karayolunda kamp kurdu. Ancak sabaha karşı saat 04.00 sıralarında 29 işçi ile iki sendika temsilcisi jandarma tarafından gözaltına alındı. Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Bağımsız Maden-İş, “Yine geleceğiz, yine yürüyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz” açıklaması yaptı.

TEPKİ YAĞDI

Madencilerin gözaltına alınmasına emek ve demokrasi güçlerinden de tepki geldi. SOL Parti, İşçi Dayanışma Derneği, ESP, İnşaat-İş, Nakliyat-İş, Sosyal Haklar Derneği, Bimeks Direnişçileri ve İSİG Meclisi’nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt, işçilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Ermenek’te aylardır alamadıkları ücret ve tazminat hakları için direnişlerini sürdüren madenciler de birlikte mücadele yürüttükleri meslektaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

HAKLIYIZ, KAZANACAĞIZ!

İşçiler ve sendika temsilcileri, 7 saat boyunca gözaltında tutulmalarının ardından serbest bırakıldı. Salihli Demokrasi Meydanı’nda bir açıklama yapan işçiler, “Taleplerimiz kabul edilmeden geri dönmeyeceğiz. Hiçbir güç işçilerin haklı mücadelesinin önünde duramaz. Haklıyız, mutlaka kazanacağız” dedi.