Halit Akçatepe Türkiye’nin kalbine gömüldü

Sadece Türkiye’de değil dünyada da sanat hayatı neredeyse ömrüne eşit bir başka sanatçı bulabilmek mümkün mü, bilemiyorum.

2017 Mart ayının son Perşembe günü 79 yaşında hayata veda eden Halit Akçatepe böylesi bir rekorun sahibi olarak aramızdan ayrıldı.

Halit Akçatepe 1970’lerin ortasından itibaren fırtına gibi esen Hababam Sınıfı filmlerinin “Güdük Necmi”si olarak bütün ülkenin kalbine taht kuran bir ekibin önde gelen üyelerinden biriydi.

Bütün ekip çok meşhur olmuşlardı. Bu yüzden de kime sorsanız “Halit Akçatepe kimdir?” diye kesinlikle aynı yanıtı alırdınız:

-Hababam Sınıfı’nın Güdük Necmi’sidir!

Bu sevimli ve içten tanımlama doğru ama eksik bir Akçatepe’yi anlatır.

2 Nisan 2017 Pazar günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki veda töreninde konuşan Genco Erkal tam da bu tespiti onaylayan bir konuşma yaptı:

-Halit Akçatepe 7’den 70’e herkesin sevgilisiydi. Sinemada başarısı bunu hak ediyor elbette. Ama benim sık söylediğim bir söz vardır: Oyunculuğun er meydanı tiyatrodur. Halit benzersiz bir oyuncudur. Dostlar Tiyatrosu’nun ilk yıllarında birlikte çalıştık. Rosenbergler Ölmemeli, Havana Duruşması, Asiye Nasıl Kurtulur gibi oyunlarda rol aldı. Müthiş bir oyunculuk sergiledi. Oyunculuk gücünü böyle teslim ettikten sonra Genco Erkal sözlerini şöyle bağladı:

-Önemli olan arkamızda bıraktıklarımızdır. Halit güzel bir iz bıraktı. Unutmayacağız!

Hababam Sınıfı’nın hayattaki bütün ekibi Halit Akçatepe’ye veda etmek için değişik şehirler gelmişlerdi.

Onlar adına sahneye gelen Ercan Gezmiş –ki Akçatepe ile birlikte Haydarpaşa GATA’da beş buçuk ay birlikte geçirmişti- bir anısını paylaştı:

-Tarık Akan bir gün telefon etti, Halit’e gidiyorum, şimdi vapura biniyorum diye de haber verdi. Hastaneye gidip karşıladım. Halit ağabey ile Tarık ağabey tam 45 dakika gözleriyle konuştular! Ben buna şahit oldum.
Erol Evgin “ailece görüştüğüm bir arkadaşımdı” dedi:

-Karadeniz sözü vardır, yıldızlar yağsın üzerine denir. Halit için bunu diliyorum.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Berhan Şimşek, Emel Sayın ve onun 75 yıllık arkadaşı Ferdi Merter kısa konuşmalarla Halit Akçatepe’ye veda ettiler.

Son olarak Akçatepe Ailesi adına küçük kızı Ebru Akçatepe kürsüye geldi:

-Sizlere Halit Akçatepe’yi anlatacak değilim. Burada bulanan herkes çok yakından tanıyor ve seviyor. Babam Halit Akçatepe ile ilk kez birlikte tiyatro sahnesinde yan yana geliyoruz. Oysa daha önce bunu yapabilirdik. Çünkü ben de onun izinden yürüyerek tiyatrocu oldum.

Ebru acı bir rastlantıyı da sevenleriyle paylaştı:

-Birlikte bir tiyatro oyununda oynayabilirdik. Kısmet olmadı. Fazla uzak olmayan bir zamanda Halit Akçatepe için bir gece yapmayı planlıyorduk.

Bodrum mu olsun, İstanbul mu diye tartışıp en sonunda burada karar Kılmıştık: Caddebostan Kültür Merkezi’nde!..

Bir Halit Akçatepe Gecesi olacaktı. Sevdiği dostları, yakın arkadaşları, bir kez de Halit Akçatepe için sahneye çıkacaklardı.

Babamın filmlerinde canlandırdığı talihsiz karakterlerin geleneksel şansızlığı onu gerçek hayatında da geldi ve buldu.

İşte CKM’deyiz!

Babam ve ben aynı sahneyi paylaşıyoruz.

Sevdiği dostları, yakın arkadaşları buradalar…

Onun için geldiler.

Hayatının final sahnesi de, filmlerindeki gibi hüzünlü ve buruk…

Arkasında temiz bir geçmiş bırakarak gidiyor.

Halit Akçetepe için söylenecek şeyleri herkes kabul eder sanıyorum.

İyi bir insan, sanatçı, dost ve iyi bir baba…

Bir evlat olarak diyorum ki: Bu miras de bize yeter!

Halit Akçatepe CKM sahnesinden alkışlarla sonsuzluğa uğurlandı:

-Türkiye’nin kalbine gömüldü!

Not: Halit Akçatepe’nin son yolculuğu öncesinde perdede Tarık Akan, Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar ile birlikte oynadığı filmlerden oluşan bir kolaj-belgesel vardı. Son sahnesinde Halit Akçatepe arkasını dönüp gidiyordu. Sonra onun güzel gülen portresi eşliğinde herkesin kalbinden geçen kısa cümle geldi: Unutmayacağız!

Onu seven herkesin kalbinden geçen bu mini belgeseli Nebil Özgentürk ve Bir Yudum İnsan ekibi yarım günden kısa bir sürede hazırlamışlardı.